VIDEO: Dezbateri la nivel înalt, la „Mureş Open” 2016 Consiliul Judetean Mures
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 737 Vizualizări

VIDEO: Dezbateri la nivel înalt, la „Mureş Open” 2016

111
Echipa „Indigus”, alcătuită din Tudor Linca, Silvia Bleahu şi Andrada Gămălău, elevi în clasele a X-a şi a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş, a câştigat ediţia din acest an a concursului de dezbateri „Mureş Open”, organizat marţi, 19 aprilie, de Consiliul Judeţean Mureş.

Competiţia a fost organizată în cadrul Programului Naţional „Săptămâna altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi a constat în două runde, una preliminară, care a adus la start şase echipe, şi finala propriu-zisă, la care s-au calificat două echipe care au cumulat cel mai mare punctaj în runda 1. În runda preliminară, organizată în trei locaţii, respectiv Sala Mică a Palatului Culturii, Sala Mică a Palatului Administrativ şi Sala de şedinţe a Bibliotecii Judeţene Mureş, subiectul dezbaterilor gen Guvern versus Opoziţie a fost moţiunea „Acest Parlament crede că Statul Român trebuie să accepte cotele de imigranţi impuse de UE”, iar tema din runda finală a fost „Acest Parlament crede că Statul Român trebuie să finanţeze construcţia Catedralei Mântuirii Neamului”.

Experienţa acumulată, cel mai mare câştig

Runda finală a adus faţă în faţă echipele „Indigus”, pregătită de profesoara Briena Stoica şi echipa „The Darling Team”, coordonată de profesorul Adrian Costea şi alcătuită din Eduard Dobre, Alexandra Mărginean şi Rareş Manolachi, elevi la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş. „Ca participant şi la ediţia de anul trecut, pot să spun că a rămas la fel competiţia, dar am impresia că s-a mărit un pic amploarea şi cum a zis şi domnul preşedinte (preşedintele Consiliului Judeţean Mureş – n.r.), s-a mărit miza, pentru că după părerea mea moţiunile pe care le-am dezbătut faţă de cele de anul trecut au fost de o dificultate mai mare, fiind necesară o pregătire mai bună, având parte de nişte „meciuri” cu debateri foarte buni. Cel mai mare câştig pentru mine cred că îl reprezintă experienţa acumulată, lucrurile pe care le-am aflat, pe care nu le ştiam, din partea celorlalţi concurenţi”, a afirmat, după festivitatea de premiere, Tudor Linca. „Cu siguranţă, temele au ridicat anumite întrebări pe care în mod normal nu ni le-am fi pus şi am găsit în ele subiecte controversate pentru că existau păreri şi contra foarte veridice din ambele părţi şi ne-a determinat să dorim să aflăm mai multe despre aceste teme”, a subliniat Silvia Bleahu. „Aceste debate-uri sunt foarte folositoare pentru că la şcoală suntem obligaţi să memorăm foarte multe teorie şi debate-urile ne învaţă să abordăm subiecte din viaţa cotidiană, de zi cu zi, care sunt de interesul nostru până la urmă, şi ne învaţă să ne dezvoltăm abilităţile de vorbit în public şi totodată să reuşim să ţinem o dezbatere între noi, să reuşim să ne susţinem propriile convingeri, propriile idei”, a punctat Andrada Gămălău.

112

„Când miza e mare, cântăreşti fiecare cuvânt”

Atât elevii implicaţi în derularea ediţiei din acest an a concursului de dezbateri „Mureş Open” 2016, cât şi profesorii cordonatori ai acestora au fost felicitaţi de Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, prezent atât la runda finală, cât şi la festivitatea de premiere. „Nu trebuie să ne fie frică să vorbim despre teme mari”, a afirmat Ciprian Dobre, care a fost însoţit de un staff alcătuit din Mara Togănel – şef de cabinet şi Anca Mătieş Precup, Sergiu Zereş şi Damian Samoilă – consilieri. „Dacă aruncăm teme mici, miza e mică. Când miza e mare, cântăreşti fiecare cuvânt”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

113 dobre

Felicitări din partea juriului

Runda finală a competiţiei a fost arbitrată de un juriu alcătuit din conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu – directorul Departamentului de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Petru Maior” Târgu-Mureş, dr. Monica Avram – directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, Cristi Bojan – actor şi PR & marketing la Universitatea de Arte Târgu-Mureş, alături de Andrea Greblă şi Alex Suciu – ambii studenţi la Drept, la Universitatea „Petru Maior” Târgu-Mureş. „Valorile transpar dincolo de argumentări, aşa cum şi zâmbetul transpare dincolo de absolut orice nelămurire sau orice ierarhie între oricine”, a fost de părere conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu, cunoscut pentru activitatea sa prodigioasă de coordonare a echipelor studenţeşti de pledoarii din cadrul Universităţii „Petru Maior” Târgu-Mureş. „Sunteţi foarte bine pregătiţi, aveţi foarte multe cunoştinţe solide, cea ce vă permite să găsiţi, pe loc, argumente în susţinerea ideilor voastre”, a menţionat dr. Monica Avram. „Din punctul de vedere al meseriei mele pot spune că am remarcat determinarea şi seriozitate pe care le aveţi în acest moment”, a arătat Cristi Bojan. „Se vede efortul depus, se vede munca şi cercetarea voastră, sub atenta coordonare a celor care v-au pregătit”, a transmis Andreea Greblă. „Aş vrea să vă felicit, mi-a plăcut foarte mult, se vede că aţi muncit, nu aţi avut nişte zile prea libere”, a precizat Alex Suciu.

114 juriu

Concurenţi merituoşi

Pe locul III al „Mureş Open” 2016 s-a situat echipa „Alfa”, formată din Paul Cauneac, Alexandra Hancu şi Alexandra Sandor, elevi ai Liceului Vocaţional „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş, profesor coordonator Andrada Mare.

115

La ediţia din acest an a competiţiei au mai participat următoarele echipe: „Cloud Nine” (Anamaria Marcu, Robert Gajdo şi Naina Oancea – Colegiul Naţional „Unirea”, profesor coordonator Tunde Pintilie), „Lavra” (Laura Avram, Vlad Dordea şi Raluca-Ioana Nemeş – Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, profesor coordonator Briena Stoica) şi „Omega” (Marius Boieriu, Raul Chirtes şi Roxana Sandor – Liceul Vocaţional „Mihai Eminescu”, profesor coordonator Andrada Mare).

116

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE