Home / Social / Povești de viață, cu Gheorghe Neagu la Uila

Povești de viață, cu Gheorghe Neagu la Uila

Distribuie

DSC_5588 (1)Zona Batoş cunoaşte multe poveşti, aduse în special de etnicii saşi, cei care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării trecute a zonei. Dar poveştile de viaţă vin şi de la cei care,  imediat după război şi-au dus aici traiul, printre care şi Gheorghe Neagu din Uila care marţi, 19 aprilie şi-a serbat cei 77 de ani. Născut în comuna Ghimeş Făget, judeţul Bacău, Gheorghe Neagu a fost nevoit după război să se mute cu famila la Uila, unde avea să-şi întemeieze o familie, care numără în prezent trei copii şi şapte nepoţi „Tata a fost în război, şi la întoarcere, familiile cu mai mulţi copii au fost repartizate în diferite zone. Noi am fost 12 fraţi, şi am venit cu toţii la Uila după război. Dintre aceştia doar cinci mai trăim. Acum avem doar trei copii, Nelu, cu o seră de flori în Batoş,  Geta, judecătoare la cadastru şi Ioana care e la Raghin. Fata Minodora, care a fost profesoară în sat a murit. De la ea avem doi nepoţi, Neluţu care e la Bucureşti şi Ştefana la Cluj.  În total avem şapte nepoţi”, ne-a povestit Gheorghe Neagu.

Dorinţa sasului, îndeplinită de Gheorghe Neagu

Gheorhe Neagu a lucrat la CAP, ocupând o vreme şi funcţia de preşedinte. Meseria de bază este cea de rotar, care completează multe din ocupaţiile sale, fiind mereu atent cu munca şi lucrul bine făcut. De numele lui se leagă şi construcţia bisericii ortodoxe din Uila, îndeplinind dorinţa unui sas pe nume Kronner plecat din sat. „Unde a fost sediul brigăzii CAP-ului a fost proprietatea la un sas, plecat în America. Prin anii 70 s-a reîntors într-o vizită în România. Atunci aveam atelier de rotărie unde făceam roţi şi căruţe. Am ieşit din atelier auzind cum sasul se sfădea cu bătrânul Toader Măgheruşan, care era  porcar la noi la CAP. Sasul la văzut în ogradă şi i-a spus: mă tâlharule, tu ce cauţi în ograda mea ? Îl cunoştea pe bătrân de pe vremea când era cu oile pe vremea saşilor, Eu, la acest scandal am ieşit din atelier şi am întrebat ce se întâmplă. Sasul a terminat cu bătrânu, după care vine la mine şi mă întreabă : dumneata cine eşti? Rotaru brigăzii Uila de la CAP Batoş i-am răspuns. Dar de-a cui eşti din Uila ? m-a întrebat. A lui Neagu Victor, i-am răspuns. El a spus atunci că pe vremea saşilor la Uila era doar familia Biriş şi porcarul pe care tocmai la sfădit. I-am spus că Biriş mi-e socru, şi tare s-a mai luminat la faţă. Atunci mi-a spus aşa :vezi curtea asta, să şti că CAP-ul nu va ţine prea mult, la un moment dat se va desfinţa, şi aici,  voi ortodocşii să faceţi o biserică, în curtea asta. Asta se întâmpla prin anii 70. După ani, pentru casa CAP-ului au fost 12 cereri, să fie atribuită, şi a trebui făcut ceva, da de îndeplinim dorinţa sasului. M-am dus repede la primărie, la domnul Hărşan care a fost de acord cu ideea noastră de a face o biserică. Aşa am ridicat biserica într-un an de zile”, povesteşte Gheorghe Neagu.

Toate le-am rânduit împreună”

La cei 77 de ani,Gheorghe Neagu îşi doreşte sănătate, lui şi familiei, lucrurile cele mai de preţ pentru cel care a intrat în folclorul locului ca fiind capătul Batoşului, de la Lica din deal cum intri în Dedrad de la Reghin, până la Gheorghe Neagu de la Uila, fiind vorba locului care delimitează comuna Batoş. „La cei 77 de ani cel mai mult îmi doresc sănătate, mie şi familiei. Am fost mereu o familie, cu greutăţi, cu bucurii , dar mereu am rămas o familie. Chiar şi acum, soţia îl mai ajută pe ginerele Nelu la treburile din gospodărie. Noi, după ce a murit fata, am rămas o familie. Împreună am crescut copii, împreună am stat la aceeaşi masă, şi toate le-am rânduit împreună”, a precizat Gheorghe Neagu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

1 comentariu

  1. II DORIM MULTA SANATATE SI BUCURII LUI NENEA NEAGU DIN UILA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.