Corala Marisiensis: repertoriu nou,  dirijor nou, și un nou an încărcat de evenimente Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 466 Vizualizări

Corala Marisiensis: repertoriu nou, dirijor nou, și un nou an încărcat de evenimente

Marisiensis (1)

Pentru a marca așa cum se cuvine un deceniu de existență a Departamentului de Muzică din cadrul Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, un deceniu plin de implicare și muncă, Corala Marisiensis a pregătit anul acesta surprize plăcute, care cu siguranță vor depăși și cele mai înalte așteptări. Sub bagheta unui nou dirijor, tânăra doctorantă Ana Maria Niculescu și susținuți de un personal auxiliar foarte bine pregătit, membrii corului formează o mare familie și fac ca spectacolele să fie tot mai elaborate și cu un impact din ce în ce mai puternic asupra publicului.

Sărbătoare dublă

Anul 2016, pentru studenții și cadrele didactice din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureş sărbătoarea este dublă: la începutul lunii s-au împlinit 70 de ani de la semnarea decretului regal de către Mihai I al României, prin care s-au pus bazele învăţământului artistic la Târgu-Mureş. În anul 1946, la 9 aprilie, Majestatea Sa Regele Mihai I de România semna decretul numărul 276 de înfiinţare a Conservatorului Maghiar de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj, precursorul legal al UAT Târgu Mureş. Totodată, anul acesta se împlinesc 10 ani de la înființarea Departamentului de Muzică, școala care deschide frenetic porţile cunoaşterii, viitorilor profesori de muzică sau componenți ai orchestrelor și formațiilor de pretutindeni. Aici talentul este perfecționat și transformat într-o adevărată valoare, pentru că aici se realizează educarea sensibilității, creativității și abilității artistice necesare unei cariere de succes.

Competiție internaționlă

Cu această ocazie, Corala Marisiensis a urcat pe scena Sălii Studio din cadrul UAT Târgu Mureș, în ziua de 20 aprilie, alături de Corala bărbătească ”Gheorghe Șoima” a Protopopiatului Mediaș, dirijor prof. Ovidiu Moldovan, într-un concert coral ”E dalbă primăvara”, de care se vor bucura și reghinenii la începutul lunii mai. Cu un repertoriu nou, tinerii au fost acompaniați la pian de conf.univ.dr Carmen Mihăescu, care activează în cadrul Departamentului de Muzică încă de la înființarea lui. La începutul lunii iulie, Corala Marisiensis se pregătește să participe la Iași, la cea de-a IV-a ediție a Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, eveniment cultural internaţional, care urmăreşte realizarea unui puternic schimb de experienţă prin mijloace artistice corale între membri ai diferitelor formaţii din ţară şi străinătate. Festivalul creează un cadru competiţional menit să stimuleze dorinţa de afirmare artistică a formaţiilor corale participante.

Misiune, progresul artistic

Potrivit informațiilor furnizate de conf.univ.dr Carmen Mihăescu, Departamentul de Muzică din cadrul UAT definește misiunea în acord cu cerinţele practicilor artistice ale prezentului, precum şi cu viziunea pragmatică a viitorului, fiind un cadru calitativ de dezvoltare ce contribuie la progresul artistic.

carmen

„Avem parteneriate cu universități și licee din țară, organizăm anual conferințe ale studenților pe tema de istoria muzicii, estetica muzicii, cu invitați de la Universități din Timișoara, Iași sau chiar de la Roma, iar programele noastre artistice încep să aibă vizibilitate locală și națională. Calitatea ofertei educaţionale este dată și prin contribuţia unui corp profesoral competent, motivat şi orientat spre formarea de personalităţi cu sensibilitate artistică. Acum, la aniversarea a 10 ani de existență, îmi doresc să creștem, nu atât cantitativ, cât mai ales calitativ și să oferim posibilitatea studenților noștri să se regăsească în modul cel mai fericit pe piața muncii, să aibă succes în posturile în care vor fi angajați. În fond, aceasta este finalitatea noastră, motivația existenței noastre. Îmi doresc ca cei 10 ani să fie înmulțiți cu…infinit. E mult?!” ne spune conf.univ.dr Carmen Mihăescu.

Buturuga mică vine din urmă

Tot în data de 20 aprilie, Sala Tudor Jarda din cadrul UAT Târgu Mureș a găzduit un Recital susținut de elevi ai secției de Muzică și Arte plastice de la Gimnaziul ”Augustin Maior” din Reghin. Pentru a interpreta la pian, vioară și chitară, au urcat pe scenă elevii Teodora Ujică, Andreea Grama, Miriam Pașca, Emilia Cherecheș, Francesco Covaci, Diana Pașcan, Eduard Gosler, Sara Szabo, Emanuela Briones Villalva Șerbănați, Rodica Szilagyi și Sebastian Lăcătuș, sub îndrumarea profesorilor Zsuzsanna Mathe, Doinița Mărcuș, Emanuel Mureșan, Ilona Papay, Eugen Țichindeleanu, Doina Lavinia Zanfir și Attila Zonda, acompaniați la pian de profesorii Lavinia Zanfir și Adriana Man.

În cadrul aceluiași eveniment, lucrări din repertoriul vocal au interpretat elevi ai Liceului de Artă din Târgu Mureș, respectiv Radu Rad, Alexandra Dan, clasa profesorului Marian Someșan, acompaniați la pian de prof.  Maria-Antonia Someșan.

cvartet

Cu o excepțională măiestrie instrumentală și o bogată maturitate artistică, pe scenă a urmat cvartetul de coarde compus din Peter Domahidi (vioară I), Alex Cioată (vioară II), Andreea Morariu (violă) și Kata Domahidi (violoncel), clasa profesorului Remus Grama.

Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureș este o instituție de învățământ superior cu specializări artistice organizate pe două secții, română și maghiară, pe baza principiilor autonomiei universitare. Facultatea de Arte în Limba Română din cadrul Universității este structurată pe două departamente: Departamentul  de Teatru și Arte Vizuale și Departamentul de Muzică, în care se regăsesc specializări care acoperă o paletă largă din domeniul artelor: actorie, regie, coregrafie, scenografie și eveniment artistic, teatrologie, arta actorului de animație, scriere dramatică. Din anul 2005, Universitatea a devenit Instituţie Organizatoare de Doctorat.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE