Home / Administratie / Maria Precup: „E mai bine să faci decât să te lauzi”

Maria Precup: „E mai bine să faci decât să te lauzi”

Distribuie

111Primarul municipiului Reghin, Maria Precup, va încerca la alegerile din  luna iunie obţinerea unui nou mandat de primar, al doilea consecutiv, care să-i permită continuarea proiectelor începute la nivelul municipiului Reghin. Despre motivaţia alegerii de a candida ne-a vorbit în interviul care urmează.

Reporter: Cum se pregăteşte PSD Reghin pentru alegerile locale din 5 iunie?

Maria Precup: Am avut în cursul serii de miercuri, 20 aprilie, o şedinţă de Birou, suntem spre sfârşit în ce priveşte finalizarea o listei de candidaţi la consilieri locali. Ca şi organizaţie municipală, Partidul Social Democrat a avut întâlniri cu toate partidele româneşti, în condiţiile în care le-am propus să facem o alianţă şi să mergem pe o listă comună. Am avut repetate întâlniri, la început s-a pus problema că s-ar putea face, apoi o mare parte dintre aceste partide, cum este PMP, UNPR au renunţat. Din ceea ce ştiu la ora actuală este că ALDE mă va susţine, şi nu-şi va desemna un candidat la funcţia de primar, la fel ca şi Partidul Naţional Ţărănesc, care s-ar putea să se regăsească pe lista noastră de consilieri locali. Fiind primar în funcţie încă nu m-am apucat de campania electorală. Consider că activitatea pe care am avut-o, lucrurile mari şi mici pe care în acest mandat le-am făcut cu foarte puţini bani, mă recomandă să candidez pentru un nou mandat.

Rep.: Pe ce sprijin vă bazaţi pentru alegerile din 5 iunie?

M.P.: Am venit cu o ofertă necondiţionată la partidele româneşti, care nu au răspuns pozitiv în afară de ALDE care a decis să nu vină cu un candidat pentru funcţia de primar, restul nu au acceptat propunerea noastră chiar dacă am lăsat mână liberă să vină cu ce pretenţii vroiau. Îmi pare foarte rău, deoarece puteam face o echipă cu toţi aceşti colegi care ştiu sigur că nu au şanse. Lupta se va da între mine şi candidatul UDMR. Inclusiv cu PNL ne-am întâlnit de două ori şi condiţiile lor au fost ca eu să renunţ la calitatea de primar, şi să susţin candidatul PNL, ceea ce nu se poate lua în discuţie,  ca un primar în funcţiune cu proiecte începute şi foarte multe realizări să renunţe. Eu nu am de ce să mă retrag pentru că am făcut eforturi mari în aceşti patru ani. Eu nu am trăit în aceşti ultimi patru ani  pentru mine, pentru familia mea, am trăit doar pentru calitatea de primar. Sunt realistă şi ştiu ce eforturi mari am făcut alături de echipa mea pentru a finaliza lucrările, pentru a face lucrări cu preţuri cât mai mici şi de mai bună calitate. De aceea spun că lucrările mari trebuie continuate. Mi se pare corect ca un primar să-şi poată dovedi calităţile de edil  şi gospodar are nevoie de două mandate, pentru că accesarea de fonduri , scrierea de proiecte , nu le poţi face doar în patru ani.

Rep.: Când veţi finaliza lista PSD Reghin pentru alegerile din 5 iunie?

M.P.: Până la finele acestei săptămâni această listă va fi gata, mai exact până sâmbătă când vom avea Conferinţa Judeţeană PSD la Teatrul Naţional, prilej cu care vor fi lansaţi oficial candidaţii PSD din întreg judeţul. Sper să fie o listă care să mulţumească electoratul nostru. Am ţinut şi de consilierii care au fost până acum care, chiar dacă unii nu au fost vocali, şi au considerat că nu trebuie să se laude cu proiectele lor, au fost mereu alături de mine, interesaţi de ce este mai bine pentru cea mai mare parte a populaţiei. Prioritizarea investiţiilor am făcut-o cu ei, şi împreună cu cetăţenii. Ei au fost interfaţa între mine şi cetăţean. Respectând dorinţele şi propunerile cetăţenilor am stabilit ceea ce este mai important. În trei an am asfaltat 38 de străzi, un lucru extraordinar, la care se adaugă aproape 60 de străzi unde am extins apa şi canalizarea, plus iluminatul public în aproape tot oraşul.

Rep.: Credeţi că va fi o campanie liniştită?

M.P.: Din punctul meu de vedere cu siguranţă. Dar nu este deloc fair play din punct de vedere al unor zvonuri care apar. Fiind primar în funţiune nu ai decât şansa să te aperi, pentru că nu ai ce ataca, tu eşti cel atacat pentru ce ai făcut şi pentru ce nu ai făcut, aşa că sunt pregătită de orice. Mă bazez pe puterea de discernământ a electoratului reghinean care ştiu ce am făcut, cu ce eforturi mari am realizat aceste investiţii. Suntem poate restanţieri la faptul că nu ne-am promovat îndeajuns realizările, dar consider că e mai bine să faci decât să te lauzi.

Rep.: Va fi un singur tur de scrutin. Vă ajută sau vă încurcă acest lucru?

M.P.: Eu spun că nu cred că mă va dezavantaja pentru că cei care nu mă votează în primul tur, nu ar fi făcut-o  nici în turul doi. Aceşti oameni pur şi simplu nu acceptă candidatura mea, le respect preferinţa, dar le spun doar că votul dat pentru un candidat care nu are şanse este un vot pierdut. Votanţii care sunt împotriva mea îşi dau votul unor candidaţi care nu au nicio şansă, şi aici mă refer la partea română. Va fi o luptă grea în aceste alegeri, care îmi doresc să fie una fair play. Din partea mea va fi cu siguranţă.

Rep.: Revenind la funcţia de primar al municipiului Reghin, care este situaţia la zi în ce priveşte proiectele de dezvoltare?

M.P.: Întâlnirile cu cetăţenii îmi dau putere şi un imbold de a continua activitatea de primar, pentru că proiectele mari abia în a doua parte a anului se vor pune în funcţiune. Aici mă refer la piaţa agroalimentară, pentru care am semnat şi predarea terenului şi aşteptăm acum să alegem un proiectant pentru proiectul tehnic, după care se va face licitaţia de către Compania Naţională de Investiţii. În ce priveşte cinematograful, cea mai mai mare şi mai arzătoare problemă pentru municipiul Reghin,  este în curs de finalizare scenariul de incendiu. Acest proiect ar fi putut fi semnat la finele anului trecut dacă nu s-ar fi întâmplat tragedia de la „Colectiv”. S-a schimbat total percepţia despre un proiect de o asemenea anvergură, legislaţia pentru incendii s-a schimbat, astfel că am fost nevoiţi să facem o investiţie suplimentară, respectiv un generator independent de energie electrică şi o rezervă pentru apă în cazul în care Doamne Fereşte ar fi un incendiu. Blocul social de pe strada Ierbuş este de asemenea în curs de finalizare, dar pentru că acolo trece magistrala de apă şi reţelele de utilităţi, trebuie să facem devieri şi investiţii suplimentare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. Aici am semnat contractul de finanţare, mai rămâne să rezolvăm lucrurile cu utilităţile. De asemenea, sensul giratoriu din Iernuţeni, lucrarea este în curs de a se finaliza utilităţile şi a se scrie un certificat de urbanism, iar la creşa cea nouă se lucrează de cu zor, la fel ca şi la primul lot de străzi la care am făcut licitaţia, şi săptămâna viitoare începem cu asfaltarea celor opt străzi din acest lot.

Rep.: De la Bucureşti se anunţă veşti bune pentru Reghin. Despre ce este vorba?

M.P.: În cursul zilei de joi am primit o veste bună, am primit hârtia de la Ministerul Sănătăţii, motiv pentru care îi mulţumesc preşedintelui comisiei din Camera Deputaţilor Florin Buicu care ne-a ajutat în a obţine finanţarea pentru rezerva de apă de la spital. Am primit peste 770.000 lei, parte noastră de cofinanţare fiind de doar 5% , fapt pentru care în acest an vom face o rezervă independentă pentru spital în cazul în care se întâmplă să se întrerupă furnizarea de apă potabilă. Ştim ce greu ne-a fost în 2014. De asemenea, am primit o sumă de 180.000 lei pentru achiziţionarea unui aparat sterilizator cu apă. Am făcut demersurile, dar se pare că finanţarea a venit mai repede decât ne aşteptam.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Românii vor beneficia de zboruri fără controale de frontieră. Află de când se va implementa procedura

Distribuie Duminică, 31 martie 2024, România va adera, după o perioadă îndelungă de încercări, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.