Proiectele Batoşului, continuate de Dumitru Dinu Cotoi Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 315 Vizualizări

Proiectele Batoşului, continuate de Dumitru Dinu Cotoi

cotoiUna dintre cele mai pitorești zone din județul Mureș este Valea Luțului, având ca punct de reper comuna Batoș. Zonă cu tradiție săsească, comuna trăiește în prezent o nouă etapă de dezvoltare, cu oameni harnici și muncitori care pun umărul la ridicarea bunăstării celor patru sate respectiv Batoș, Dedrad, Goreni și Uila. Printre acești gospodari se numără și primarul Dumitru Dinu Cotoi, cel care și-a pus amprenta asupra dezvoltării Batoșului, alături de echipa sa punând bazele la temelia dezvoltării viitoare. Gospodar destoinic, familist exemplar, căsătorit cu Luminița și tată a doi copii, Vlad Dinu de 23 de ani și Alexandru Cristian în vârstă de 19 ani, Dinu Cotoi a început treptat să schimbe fața comunei. Așa se face că în 1994, a intrat Partidul Social Democrat în cadrul căruia a bifat un mandat de consilier local și două mandate de primar al comunei Batoș. Mai multe amănunte în interviul următor.

Reporter: Ne apropiem de finalul mandatului 2012-2016. Cu ce bilanț vine Dumitru Dinu Cotoi în fața locuitorilor comunei?

Dumitru Dinu Cotoi: La final de mandat se cuvine să fac o prezentare, un bilanț al activității mele, a echipei din jurul meu. Sunt dispus să dau orice informație oricărui cetățean al comunei care îmi va solicita acest lucru. După un mandat trebuie să privești în urmă și să vezi că ai realizat ceva. Așa îți dai seama că nu ai ocupat degeaba această funcție, nu ai muncit degeaba, că toate drumurile pe care le-ai bătut de la București la Alba Iulia și la Târgu-Mureș după finanțări, contracte, avize sau alte nevoi nu au fost în zadar și că rămâne ceva după noi. În cazul comunei noastre, realizările se pot vedea cu ochiul liber de toți locuitorii. În acest ultim mandat am derulat numeroase proiecte și investiții. Mi-ar lua mult timp și spațiu să le enumăr pe toate, nici eu nu le mai țin minte pe toate, însă cetățenii comunei Batoș le cunosc, le văd și se bucură de ele. Am încercat și zic că am și reușit să punem „temelia” unor realizări, a unor construcții sau lucrări de care comuna Batoș avea nevoie. Am încercat în acești ani să aducem plus valoare în toate domeniile, atât la nivel de infrastructură, în ce privește învățământul, sănătatea, sportul, cultura, pe latura socială, de gospodărie comunală și în alte sectoare de activitate.

Rep.: Care sunt principalele realizări din acest mandat de primar?

D.D.C.: Cum afirmam mai devreme, e greu să cuprinzi în câteva rânduri toate realizările, însă am să mă opresc la cele mai importante. Aici vreau să mă opresc asupra alimentării cu apă a satelor din comună, asfaltarea drumului Batoș-Uila, cumpărarea școlilor și a căminelor culturale și reabilitarea acestora. La acestea se adaugă construirea unei școli-grădinițe în localitatea Goreni, dotarea cu mobilier și încălzirea căminelor culturale și a școlilor. De asemenea, am pietruit în fiecare an străzile, am amenajat trotuarele, am reabilitat dispensarul uman în satul Dedrad, am construit un teren de sport cu gazon sintetic și nocturnă, punți, poduri, bază sportivă. Nu am neglijat aspectul estetic al comunei, am înființat și amenajat parcuri, spații verzi. De asemenea, am amplasat și inaugurat pe raza comunei monumente istorice, am pus dale în șanțurile drumurilor comunale, am defrișat și decolmatat pârâul Luț și totodată am decolmatat și celelalte pâraie, poduri și podețe ce traversează comuna. Am achiziționat un buldoexcavator și o freză, am inițiat acțiuni de curățenie, de împădurire, de dezăpezire, am închiriat pășunile către crescătorii de animale locali. Am amenajat centrul din Batoș, am sprijinit toate bisericile, am promovat și susținut grupurile folclorice din comună.

Rep: Sunt realizări care se pot vedea cu ochiul liber. Dar cele mai puțin vizibile?

D.D.C.: Pe lângă toate acestea există un număr însemnat de realizări, foarte costisitoare dar care nu se văd decât pe hârtie, fără de care nu se putea face nimic. Este vorba despre documentații, studii, proiecte, avize și autorizații. Vreau să menționez că în mandatul meu de primar, pe lângă faptul că am cumpărat numeroase imobile am reușit să intabulăm aproape tot ce aparține comunei, inclusiv pădurea de la munte pe care am câștigat-o în instanță și nicidecum nu am vândut-o cum dezinformează anumite persoane. La fel, pentru a putea accesa finanțarea pentru canalizare, am fost nevoiți să intabulăm toate drumurile și ulițele de pe raza comunei.

Rep.: Puneți un accent deosebit pe valoarea umană. Ce ați făcut în acest domeniu socio-uman?

D.D.C.: În mandatul de primar am evidențiat și trei „Cetățeni de Onoare” ai comunei Batoș pentru meritele deosebite aduse comunității: Ionel Câmpean, profesor și director al Școlii Generale din Batos, Gheorghe Ghircău, profesor și director al Școlii Generale Dedrad, Ioan Biriș, profesor și director la Școala Generală din satul Uila care, împreună cu profesorul Ionel Câmpean au pus bazele „Muzeului Batoș”, care funcționează în incinta Școlii Generale din centrul de comună.

Rep.: La investiții e nevoie de bani. De un de au venit fondurile pentru dezvoltarea comunei?

D.D.C.: Toate aceste proiecte s-au derulat prin diferite finanțări și fonduri, fie ele europene, guvernamentale sau din bugetul local. Ce e mai important, toate acestea sunt rezultatul muncii în echipă. Împreună cu viceprimarul Ioan Gliga, Consiliul Local, aparatul Primăriei și nu în ultimul rând cu aportul cetățenilor comunei care ne-au susținut și ne-au fost alături. Sunt realizări care ne fac cinste, iar eu sunt mândru că sunt primarul în mandatul căruia s-au înfăptuit.

Rep.: În 2012 porneați la drum pentru un nou mandat de primar. Cum au fost acești patru ani?

D.D.C.: Consider că a fost un mandat al extremelor. Dacă la început am avut de exemplu cea mai rea școală, cămin cultural, drum, sau trotuar, azi avem cele mai bune condiții în acest sens. Sigur că, la fel ca într-o familie nu toate sunt bune și frumoase. Avem și probleme, avem și lucruri și situații care nu ne plac. Într-un cuvânt avem încă multe de făcut, însă cu răbdare, cu bani bine drămuiți și cu multă muncă vom reuși să rezolvăm unele dintre acestea, în timp ce bineînțeles vor apărea altele și mereu altele. Se știe că munca cu oamenii este uneori destul de grea, dar până la urmă ăsta-i farmecul muncii în administrație, asta ne ține în priză.

Rep.: Întotdeauna este loc de mai bine. Ce urmează?

D.D.C.: Sunt destul de mulțumit de ceea ce s-a realizat, dar spun că este loc de mai bine și de alte investiții. Deși pretențiile cresc mereu, cetățenii în general sunt mulțumiți de toate acestea. Cred că le-am câștigat încrederea care mi-au acordat-o atunci când m-au ales și zic eu că și acum pot să stau cu fruntea sus în fața lor. De asemenea, așa cum am mai spus, împreună cu echipa mea, fără de care nu se poate în administrație, am dovedit că vrem, putem și știm. Nu ne oprim aici, există mai multe proiecte în derulare pe care doresc să le realizez. Aici mă refer la înființarea rețelei de canalizare și a stației de epurare, asfaltarea unor străzi și ulițe din comună, reabilitarea Căminului Cultural din Uila, reabilitarea dispensarului uman din Batoș, reabilitarea Grădiniței din Dedrad, extinderea Școlii Generale din Goreni, continuarea amenajării șanțurilor, a decolmatării râului Luț etc.

Rep.: Pentru finalizarea acestor proiecte e nevoie de încă un mandat. Credeți că oamenii vă vor alege din nou?

D.D.C.: Intenționez să candidez pentru un nou mandat, la alegerile locale din luna iunie a acestui an. Am luat această decizie în primul rând pentru comunitate, pentru a finaliza proiectele despre care am vorbit, în special cel legat de canalizare. Îmi doresc ca Batoșul să ajungă din nou printre primele comune din județ, și de ce nu, chiar din țară. Țin să mulțumesc oamenilor care au avut încredere în mine, în noi, că ne-au susținut și ne-au fost alături și le urez să aibă parte de multă sănătate și de o viață bună.

caseta 1 cotoi

Cel mai emoționant moment din acest ultim mandat de primar a fost prilejuit de dezvelirea monumentului eroilor și a bustului lui Avram Iancu de la Dedrad, precum și momentul când au defilat militarii Armatei Române. A fost cel mai emoționant moment din mandatul meu de primar precum și din viața acestei comunități trăit vreodată, alături desigur de sfințirea bisericii din Dedrad, tot în perioada în care am fost primar. În ce privește investițiile în infrastructură, cea mai mare realizare o reprezintă drumul și introducerea apei la Uila. Cele mai multe fonduri din bugetul local și nu numai au fost canalizate spre satul Uila. Am dorit ca și acest sat să ajungă la nivelul celorlalte localități, să aibă apă, drum asfaltat ca și celelalte sate aparținătoare comunei Batoș.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE