Home / Sanatate / Târgu-Mureșul ar putea avea o bancă de țesuturi și celule umane

Târgu-Mureșul ar putea avea o bancă de țesuturi și celule umane

Distribuie

Surgery-LipoGuvernul vine în sprijinul pacienților potențial beneficiari de transplant, prin alocarea sumei de 30,1 milioane lei, pentru anii 2016-2017, în scopul îndeplinirii obiectivelor restante din cadrul unui proiect cu finanțare PHARE privind băncile de sânge – unitățile de transfuzie – din spitale și utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane, potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES.

Conform sursei citate, fondurile sunt destinate preponderent finalizării unor lucrări de construcții, dotări cu echipamente și servicii de auditare a achiziției pentru cele patru bănci de țesuturi și celule umane din București, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. Sumele alocate sunt destinate contractării și implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului. Banii vor fi alocați din bugetul aprobat al Ministerului Sănătății, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol. Astfel, în anul 2016 va fi alocată o sumă de 25,3 milioane de lei, iar în 2017 — 4,7 milioane de lei.

Prin finalizarea acestui proiect se asigură o creștere a calității asistenței medicale de specialitate și a unor soluții terapeutice moderne, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de țesuturi și clinici specializate din alte țări. De asemenea, potrivit sursei citate, va crește numărul de intervenții pentru transplantul de organe, țesuturi și celule destinat pacienților aflați pe listele de așteptare și vor scădea cheltuielile cu tratarea unor boli cronice care își găsesc rezolvarea prin transplant. Implementarea proiectului PHARE 2006/147.03.11 asigură transpunerea Directivelor europene în materie și relația cu celelalte bănci de țesuturi și celule din țările Uniunii Europene.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.