Forţa economică a femeilor, cu Andeea Paul la Promenada Mall Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 509 Vizualizări

Forţa economică a femeilor, cu Andeea Paul la Promenada Mall

1Promenada Mall a găzduit miercuri, 20 aprilie lansarea volumul „Forţa economică a femeilor”, coordonat de deputatul Andreea Paul, demers care scoate în evidenţă antreprenoriatul feminin din România. Structurată în trei părţi, cartea dezvăluie istoricul business-ului feminin românesc, realităţile şi provocările economice ale femeilor în România actuală, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, instrumentele de sprijinire şi politicile publice de interes pentru antreprenoriatul feminin şi, nu în ultimul rând, poveştile de succes ale femeilor de afaceri din România. „Am pornit la acest drum acum şapte ani, închei un ciclu de muncă dedicată doamnelor. În 2011 apărea volumul „Forţa politică a femeilor”, pe care l-am lansat aici la Târgu Mureş şi, într-un interval decent de timp am revenit cu o a doua analiză, care nu mai are o cromatică politică, ci una pur economică, numită „Forţa economică a femeilor”. Cartea este structurată pe trei părţi, prima fiind cea care îmi aparţine, în care descriu ascensiunea clasei antreprenoriale feminine în România, pornind de la istoricul business-ului românesc. Să nu vă surprindă că vă spun că acum 100 de ani femeia era tratată în România ca un bun, şi nu ca o persoană. Abia în 1938, prin Codul Civil, femeii i se alocă drepturile cuvenite unei persoane. Până la acest moment femeilor le era interzis accesul la multe profesii. Bătălia lor pentru a avea capacitatea de a profesa a fost câştigată la începutul secolului trecut. A urmat o jumătate de veac de comunism în care nu se putea vorbi despre o iniţiativă privată, sau de liberă iniţiativă feminină”, a precizat Andeea Paul.

Rolul femeii în economia mureşeană

Prima parte a cărţii continuă cu o analiză macroeconomică despre capacitatea femeilor de a câştiga venituri şi de a genera noi locuri de muncă. „De la bun început trebuie să vă spun că sunt peste 275.000 de firme active în România conduse de acţionari sau asociaţi majoritari femei. Ele au generat în economia românească peste 750.000 de locuri de muncă. Dacă în acest tablou decupez experienţa femeilor de afaceri din Mureş, aceste doamne de aici se poziţionează pe locul 12 în ţară, ca şi capacitate de creare de locuri demuncă. Este vorba de circa 6.200 de intreprinderi active în judeţul Mureş conduse de femei care au generat peste 18.800 de locuri de muncă aici în judeţul Mureş, şi o cifră anuală de afaceri de 2,7 miliarde lei. La acestea se mai adaugă şi acele libere profesioniste, care se ridică la peste 4.500 de femei”, afirmă Andreea Paul.

Femeia şi sprijinul statelor europene

2Partea a doua a cărţii coordonată de Ana Maria Ungheanu prezintă instrumentele de sprijinire şi politicile publice de interes pentru antreprenoriatul feminin. „Am făcut o analiză asupra practicilor europene şi internaţionale despre cum statul încurajează femeile din întreaga lume. Este o analiză despre succes, în care am încercat să înţeleg de ce statele încurajează femeile. Participarea femeilor la dezvoltarea statelor a contribuit la creşterea globală mai mult decât a fost în China. România poate obţine, prin adoptarea unor politici echilibrate o sumă de 30 de miliarde de euro în următorii 10 ani. Asta înseamnă să avem o participare echilibrată atât a bărbaţilor cât şi a femeilor în afaceri, dar şi în politică, iar statele au înţeles acest lucru. Guvernul francez de exemplu, acest lucru este literă de lege, iar în Germania a fost adoptată recent o lege prin care impune firmelor şi companiilor listate la bursă să aibă în componenţa conducerii administrative 30 % femei. Trecând dincolo de orizontul european, Brazilia pune la dispoziţia femeilor cel mai mare fond de investiţii, de peste 470 de milioane de dolari. Şi în România există un program pe care l-am denumit „Femeia manager”, beneficiari anul trecut fiind doar 20 de femei din toată ţara”, a menţionat Ana Maria Ungheanu.

Poveşti despre antreprenoare de succes

În partea a treia, cea mai voluminoasă şi mai interesantă din carte, sunt prezentate 56 de doamne active în businessul românesc în prezent, din toate colţurile ţării, din domenii de activitate foarte diferite. „Le-am invitat să-şi dezvăluie urcuşurile, coborâşurile, greutăţile, opiniile legate de propriul business, şi vizavi de mediul de afaceri din România. Veţi descoperi tinere debutante, femei mature în business care conduc mii de angajaţi. Găsiţi în acest capitol visuri foarte mari, şi ceea ce le uneşte pe cele 55 de istorioare şi cele 56 de antreprenoare este munca şi visul. Unele dintre ele au ales să activeze în producţia agricolă, să aducă în România varza kale, altele au ales să transforme în business dragul de a educa copii. Imaginaţi-vă că se poate genera un business din nevoia de educaţie, montând un spectacol prin care, prin cântec, prin joc, prin dans, copii mici sunt învăţaţi să spună „Mulţumesc”, „Iartă-mă”, „Te iubesc”. Un alt business este dedicat constrcţiei de scaune de protecţie pentru copii de siguranţă în maşini. Un alt business este dedicat farmaciilor, consultanţei, arhitecturii şi aşa mai departe. Închei această serie de exemple cu o povestioară foarte interesantă care se închide cu un obiectiv extrem de curajos, şi anume acela de a ajunge în topul primilor cinci producători de unelte pentru prelucrarea lemnului din Europa. Şi această firmă este condusă de către o femeie”, a precizat Andreea Paul.

Aş încuraja toate doamnele să înceapă o afacere”

3Lansarea s-a bucurat de prezenţa unor femei de afaceri din Târgu Mureş, printre care şi Angela Boroş, care a îndemnat femeile să aibă curaj în a porni o afacere. „Experienţa mea nu este una foarte bogată în domeniul afacerilor, dar am început un business, şi din miile de firme din Mureş despre care s-a vorbit, una este a mea. Este o afacere mică, dar care a reuşit să creeze 18 locuri de muncă, 18 familii care se bucură de un salar şi de respectul nostru pentru că firma noastră este familia noastră. Pentru ca un business să meragă bine e nevoie de respect faţă de angajaţi şi faţă de angajator. La acestea se adaugă şi un mediu fiscal care ar trebui să fie unul ceva mai lejer, să îţi asigure o libertate de mişcare mai mare. Aş încuraja toate doamnele să înceapă o afacere, să nu ţină cont de părerile misogine ale concurenţilor. Dacă şi-au pus în gând ceva să meargă până la capăt, să fie la fel de perseverente ca şi coordonatorul acestei cărţi, Andreea Paul, şi nu în ultimul rând, să aibă întotdeauna încredere în propriile forţe”, a spus Angela Boroş, om de afaceri.

Daţi aripi viselor voastre!”

CasetaLas cititorul să descopere în paginile acestei cărţi experienţe dezvăluite de către cele 56 de antreprenoare cu speranţa că vom da curajul şi altor doamne tinere care, poate încă nu au avut încă curajul să-şi asume libera iniţiativă. Atunci când femeile progresează, şi naţiunea progresează. Atunci când o femeie devine independentă financiar, reuşeşte să asigure veniturile necesare familiei, educaţia şi sănătatea membrilor familiei, dar răsunde şi de sute, sau mii de alte familii prin locurile de muncă pe care le crează. Vă invit să descoperiţi cartea dedicată forţei economice a femeilor. Daţi aripi viselor voastre, şi sper ca cele 56 de doamne antreprenoare care au contribuit la acest volum să vă fie sursă de inspiraţie pentru a merge mai departe. Una dintre ele şi-a descris în carte propriul faliment şi puterea care a găsit-o pentru a reporni la drum, iar astăzi are o afacere de succes. Succes vă doresc şi dumneavoastră, şi să ne revedem cu bine, cu poate şi mai mare drag pentru lectură”.

Andreea Paul, coordonatorul volumului „Forţa economică a femeilor”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE