Home / Administratie / VIDEO: Proiect de 7 milioane lei finalizat la Sânpaul

VIDEO: Proiect de 7 milioane lei finalizat la Sânpaul

Distribuie

sanpaul
Primarul comunei Sânpaul, Simon Istvan, a organizat o conferință de presă miercuri, 20 aprilie, la sediul Primăriei Sânpaul, cu ocazia anunțului de finalizare al proiectului ce vizează extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din comună. Cu finalizarea acestui proiect, în comuna Sânpaul există o acoperire de 100% în ceea ce privește rețeaua de apă curentă și de 89% privind asigurarea accesului la rețeaua de canalizare.

Sânpaul, printre cele trei localități cu 1% cofinanțare

Finanțarea a fost realizată în cadrul Axei Prioritare 1 – Extinderea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată, proiectul fiind intitulat ”Alimentare cu apă a localităților Sânmărghita și Dileu Nou, comuna Sînpaul și rețea de canalizare menajeră pentru localitățile comunei Sînpaul, județul Mureș!”. Valoarea totală a proiectului este de 7.123.392 lei (fără TVA), din care valoare eligibilă conform POS Mediu este de 6.436.385 lei +TVA, finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în valoare de 5.674.318 lei, finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat în valoare de 697.705 lei iar finanțarea din contribuția locală este de 64.362 lei. Valoarea proiectului alta decât cea eligibilă conform POS Mediu este de 688.007 lei (fără TVA).

Proiectul implementat, prin componentele sale reprezintă o etapă esențială în asigurarea accesului la rețelele edilitare pentru locuitorii comunei Sânpaul. Faptul că s-a reușit economisirea banilor comunei, ajungându-se la un procent de cofinanțare de la bugetul local de doar 1% de la 35% cât prevedea bugetul inițial este o realizare punctată de edilul local Simon Istvan. ”Diferența între 1% și 35% este enormă, suma economisită fiind de aproximativ 3 milioane de lei la bugetul local”, a declarat primarul Simon Istvan. O altă informație importantă este că localitatea Sânpaul este printre cele trei unităţi administratv-teritoriale din țară care au reușit să beneficieze de cofinanțare de 99% la proiecte pe POS Mediu.

Obiective: îmbunătățirea standardelor de viață a populației

Proiectul vizează îmbunătățirea standardelor de viață ale populației și a standardelor de mediu și, în același timp, contribuie substanțial la îndeplinirea angajamentelor de aderare a României la UE cu privire la protecția mediului prin realizarea colectării apelor și epurarea acestora. Obiectivul specific este îmbunătățirea calității și a accesului la infrastructura de apă și apă uzată prin asigurarea serviciilor de alimentare cu apă și alimentare și canalizare în majoritatea zonelor comunei Sânpaul. Proiectul este în concordanță cu strategia județului inclusă în Master Planul Județului Mureș. ”Mulțumesc pe această ocazie celor de la ADI Aqua Invest și celor de la Aquaserv pentru deschiderea și buna colaborare pentru realizarea acestui proiect. Specialiștii acestor instituții au avut o mare contribuție la implementarea acestui proiect european”, a mai adăugat primarul comunei Sânpaul.

Lasprom, calitate autohtonă pentru lucrări europene

Constructorul care a implementat proiectul a fost firma mureșeană SC Lasprom SRL. Deși au existat provocări, constructorul și-a arătat competențele în domeniu și a finalizat la timp lucrările. ”Probleme generale nu au existat, probleme tehnice s-au rezolvat, suntem bucuroși că am finalizat lucrările la termen și că nu s-au pierdut banii de finanțare”, a declarat Dan Marinel, administrator SC Lasprom SRL.

Și edilii locali s-au declarat mulțumiți de constructor. ”Vreau să mulțumesc Lasprom pentru pregătirea avută, am văzut oameni cu experiență, proiectantului general, dirigintele de șantier, cei de la Inspectoratul de Construcții  care au fost promți.  A fost o muncă de echipă, cred că este cheia succesului colaborarea factorilor de decizie”, a subliniat primarul Simon Istvan.

Proiecte europene și pe viitor

Primarul comunei Sânpaul a anunțat că a depus deja proiecte cu finanțare europeană pe noua perioadă de finanțare 2014-2020. ”Pe viitor lucrăm la patru proiecte europene, asfaltarea străzilor chiar ieri am fost la Alba și am aflat că am câștigat proiectul. De astăzi lucrăm la achiziția publică pentru proiectare. Asfaltăm 11,8 kilometri de străzi din Sânpaul, unde avem deja apă, gaz și canal. Mai avem proiect depus pentru construirea unei Grădinițe cu program prelungit, unde avem un punctaj maxim. Am depus un alt proiect pentru modernizarea Căminului Cultural din Chirileu, unde avem punctajul necesar pentru a obține finanțarea. Lucrăm la elaborarea studiilor ca să accesăm în mai pentru canalizare pentru a termina canalizarea să avem 100% acest serviciu public”, a mai spus primarul. ”Cu acest proiect am reușit să încheiem şapte proiecte europene, 12,7 milioane euro de la UE nerambursabile, nu am avut nicio corecție, toate au fost plătite”, a concis Simon Istvan.

Ionel ALBU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Românii vor beneficia de zboruri fără controale de frontieră. Află de când se va implementa procedura

Distribuie Duminică, 31 martie 2024, România va adera, după o perioadă îndelungă de încercări, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.