Home / Invatamant / ”Școala altfel” la Școala Gimnazială ”Gheorghe Șincai” din comuna Șincai

”Școala altfel” la Școala Gimnazială ”Gheorghe Șincai” din comuna Șincai

Distribuie

111În cadrul activităților din cuprinsul programului național educațional ”Școala altfel”, multe și foarte diverse ca paletă de manifestare, ziua de 20 aprilie a.c. a fost alocată de către Școala Gimnazială ”Gheorghe Șincai” din localitatea Șincai, județul Mureș, unui concurs interșcolar județean dedicat omagierii personalității lui Gheorghe Șincai, istoric, filolog, traducător și scriitor mureșean, omul care, prin activitatea și scrierile sale, a marcat o epocă, dar și generațiile secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea.

”Din nou împreună într-un asemenea moment…”

Organizat pe două secțiuni, concursul dedicat memoriei lui Gheorghe Șincai a oferit posibilitatea elevilor participanți de a-și valorifica abilitățile informatice în cadrul unor reușite prezentări power-point, dar și de a-și valorifica aptitudinile literare, subiectul din acest an fiind conceput sub forma unui dialog imaginar, peste timp, cu Gheorghe Șincai. Despre prezența elevilor la această manifestare, profesoara Maria Chiseliciuc, director al instituției școlare, a declarat: ”Mă bucur că suntem din nou împreună într-un asemenea moment în care-l omagiem pe acest strălucit înaintaș, Gheorghe Șincai și mă bucur pentru această prezență, 47 de elevi din 9 școli și licee mureșene. Numărul mare al acestora este o dovadă vie a implicării cadrelor didactice și elevilor prezenți în promovarea istoriei locale. Mă bucur totodată că vă primim în această locație care s-a îmbogățit ca spațiu, în sensul că s-au finalizat lucrările la grădinița din curtea școlii noastre, grădiniță care s-a construit printr-un program european. Profit de ocazie și doresc să mulțumesc tuturor cadrelor didactice implicate în reușita acestei manifestări, mă refer nu numai la cei din școala noastră, școală organizatoare, dar în primul rând cadrelor didactice care au pregătit și însoțit elevii.”

112

A VIII-a ediție, într-un an cu semnificații aparte

Profesoara Monica Șamșudean, autoarea proiectului, și cadru didactic al Școlii Gimnaziale din Șincai, a precizat: ”Concursul ajuns acum la a VIII-a ediție, a plecat de la un proiect, așa cum știți, iar faptul că după opt ani el se derulează în continuare, firesc și cu o prezență notabilă ca număr de elevi și diversă ca școli participante, dovedește că este viabil ceea ce mă mobilizează să-l organizez în continuare. Din foarte multe puncte de vedere, nu este ușor acest lucru, dar sprijinul colegilor mei și al direcțiunii sunt tot atâtea argumente ca el să se poată derula și pe parcursul anilor următori. Am convingerea că acest concurs constituie doar debutul unei serii de manifestări având în vedere că în acest an se împlinesc 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Șincai. Acest om, care prin viziunea lui umanistă și-a depășit epoca, merită să fie comemorat în cadrul unei manifestări mai ample, o sesiune de comunicări științifice pentru cadrele didactice, sesiune pe care sper să o pot organiza spre debutul anului școlar următor. Și ar mai fi ceva de spus…. eu cred că nu contează cine a câștigat ediția din acest an. Cred că toți cei care au participat au avut ceva de câștigat și asta pentru simplul fapt că au venit în contact cu viața, opera și ideile lui Șincai, ceea ce sunt convinsă că i-a îmbogățit spiritual pe toți cei prezenți la acest concurs.”

Școli participante

– Liceul Tehnologic ”Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș;

– Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș;

– Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu” din Târgu-Mureș;

– Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș;

– Școala Gimnazială din Pogăceaua;

– Școala Gimnazială din Glăjărie;

– Școala Gimnazială ”Sfântu Petru” din Sânpetru de Câmpie;

– Școala Gimnazială din Crăiești;

– Școala Gimnazială ”Gheorghe Șincai” din Șincai (școala organizatoare);

Gheorghe Șincai (1754-1816), istoric, filolog, traducător și scriitor, a fost alături de Samuil Micu, Petru Maior și Ion Budai Deleanu, unul dintre iluștri reprezentanți ai Școlii Ardelene – importantă mișcare culturală generată de unirea cu Roma a unei părți din clerul ortodox al românilor transilvăneni – care suținea ideea potrivit căreia românii din Transivania sunt descendenții direcți ai coloniștilor romani din Dacia. Șincai a întemeiat peste 300 de școli confesionale greco-catolice și a depus o muncă deosebit de laborioasă concretizată în traducerea și elaborarea unor manuale fundamentale, precum: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica, Catehismul, precum și Hronica românilor și a mai mutor neamuri, lucrarea sa fundamentală. Gheorghe Șincai a fost un spirit iluminist, animat de un profund spirit de toleranță, dar mai presus de toate, a fost un român vizionar și un ctitor al școlii românești moderne.

Al. DOBRIAN

 

De asemenea, verificati

Șerban Radu George. ” Matematica pură este o artă abstractă ”

Distribuie Elevul Șerban Radu George este o adevărată revelaţie a matematicii de performanţă din județul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.