Home / Cultură / Sportul din Sângeorgiu de Mureș, subiectul unei cărți

Sportul din Sângeorgiu de Mureș, subiectul unei cărți

Distribuie

111În cadrul zilelor comunei Sângeorgiu de Mureș, la sediul Bibliotecii din cadrul Școlii Generale „Sfântul Gheorghe” din localitate, a avut loc lansarea cărții cunoscutului publicist și om de cultură din județul Mureș, Ilarie Gh. Opriș, om al locului aflat la al XVII-lea, volum dedicat comunei natale. Subiectul acestui volum este „Viața sportivă” a comunei, care, citind paginile cărții, are o vitalitate ieșită din comun. De aproape 100 de ani, sportivii din Sângeorgiu de Mureș au participat și au făcut performanță la diferite competiții județene, regionale, naționale și internaționale, ducând renumele localității în toate colțurile lumii.

Ilarie Ghe. Opriș, stâlp cultural al comunei

Prezent la eveniment, primarul comunei, Sófalvi Szabolcs, l-a felicitat pe autor pentru inițiativă și mai ales pe sportivii și reprezentanții sportivilor prezenți la lansare. „Dacă mă uit în stânga și în dreapta văd sângeorzeni pe care îi cunosc și în fața cărora îmi scot pălăria, pentru că eram mic copil și am prins câteva activități sportive și urmăream în presă articolele despre campionii mondiali, iar noi copiii ne întrebam dacă noi o să ajungem acolo”, a spus primarul comunei. „Sunt mândru ca primar al acestei localități că avem astfel de persoane care au reprezentat comuna noastră la competiții sportive naționale și internaționale, au adus multe premii și aș dori să mulțumesc domnului Opriș pentru că a lucrat foarte mult la acest lucru. Pentru asta o să-i dau un cadou simbolic, o cupă care reprezintă un sportiv, în semn de apreciere pentru că a scris despre sportul sângeorzean”, a mai adăugat Sófalvi Szabolcs. În continuare, a luat cuvântul directorul școlii, profesoara Angela Csiki, care a vorbit despre rolul dascălilor de sport în edificarea vieții sportive din comună. „Este o onoare să citim despre activitatea care s-a desfășurat și se desfășoară în continuare în școala noastră, mulțumim autorului Ilarie Ghe. Opriș și colegilor care au contribuit la realizarea acestui volum”, a explicat dascălul. Inspector școlar, prof. Constantin Bogoșel,  a vorbit despre importanța factorului cultural-sportiv în comunitățile locale. „Cu siguranță această carte vine în completarea publicisticii despre Sângeorgiu de Mureș. Cine s-ar fi gândit că alături de aspectele politice, istorice, geografice, turistice, educaționale, muzicale și teatrale, sângeorzenii vor avea ocazia de a citi și despre viața sportivă. Numai din partea omului de cultură Ilarie Gh. Opriș ne putem aștepta la asemenea surprize. Cu siguranță actul de creație al domniei sale nu s-a încheiat”, a declarat Bogoșel.

Sportivi și oameni de sport prezentați în carte

Dintre personalitățile prezente în carte spicuim pe profesorii de sport Constantin Albu, Farkas Krisztiana, Kiss Josef, Norara (Cioloaca) Loredana Ileana, Nagy Jozsef, Pop I. Ioan- Adrian, Săseanu Minerva-Lia, Scheibert Antoniu Iosif, Selyem Zsolt, Șuteu Florinel Ioan, Vizi Jozsef. La capitolul sportivi de seamă au fost aduși în memorie Baranyai Alexandru, Baranyai Anton, Bartha Ilona, Bencze Arpad, Berki Andras, Birtalan Kalman, Bucur Adrian, Chertes Nicolae, Cocis Alexandru, Coco Gheorghe, Cueșdeanu Lucian Șerban, David Cornel, Ferencz Augustin, Gagyi Gyorgy, Hajdo Karoly, Man Ana, Mate Iosif, Moldovan M Andrei, Moldnar Zoltan, Munteanu Attila, Opriș Emil, Opriș Gh. Gheorghe, Opriș Gh. Ilarie, Pintilie Ștefan, Szabo Tiberiu, Szanto Arpad, Socaciu-Popp Csilla Gabriela, Szekeres Petru, Tatar Nicolae, Toth Jozsef.

Ionel ALBU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.