”Despre familia noastră”. Un nou număr al revistei de suflet a DGASPC Mureș Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1211 Vizualizări

”Despre familia noastră”. Un nou număr al revistei de suflet a DGASPC Mureș

copii burse

A ieșit de sub tipar numărul 15 al revistei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, ”Despre familia noastră”, publicație în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, realizată de Arina Moldovan. Textele și pozele regăsite în pagini urmează cursul celor mai importante evenimente care s-au derulat în primele luni ale acestui an în cadrul instituției, precum și lansarea unui nou concurs la care sunt provocați copiii instituționalizați. Cei care doresc să o răsfoiască o pot face în format electronic pe pagina www.dgaspcmures.ro.

Copiii, fumatul și efectele

Cu titlul ”Fenomenul fumatului la copii și angajații din serviciile rezidențiale”, materialul redactat de dr. Schmidt Lorand, director general DGASPC Mureș, are ca subiect amplul proiect internațional de cercetare a fenomenului fumatului în România, demarat în anul 2012 de către Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș în colaborare cu universitățile Davidson College și Wake Forest University (SUA) și experți din Statele Unite ale Americii și Ungaria.

Proiectul de cercetare abordează șapte domenii, care vizează și fenomenul fumatului la copiii și tinerii instituționalizați și angajaților din serviciile rezidențiale de protecția copilului, cercetare realizată în cinci județe, în colaborare cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Alba, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

În acest sens au fost chestionați 1121 de copii aflați în plasament și 674 de angajați din 153 de servicii rezidențiale din cele 5 județe. Rezultatele evaluării nu sunt foarte îmbucurătoare și impune realizarea unei strategii de luptă împotriva fenomenului fumatului, prin acțiuni specifice de educație.

Dintre copiii chestionați, cu vârsta cuprinsă între 8-19 ani, cu o medie de vârstă de 15 ani, 536 (49,2%) au relatat că au încercat să fumeze, inhalând unul sau două fumuri până în prezent. Analizând vârsta la care au fumat pentru prima dată o țigară întreagă, o treime dintre copii au încercat să fumeze la vârste cuprinse între 11-14 ani.

Numărul copiilor care au încercat să fumeze la vârste mici, 8-10 ani, este foarte mare (25%). Peste jumătate dintre tineri au început să fumeze după ce au ajuns în casele de tip familial deși, conform regulamentului interior al caselor, fumatul este interzis. Analizând cunoștințele despre pericolele fumatului și modalitățile de a le evita, 15% au relatat că nu au primit niciodată informații despre fumat. Numeroşi copii fumează câteva ţigări pentru a experimenta, apoi se opresc. Din nefericire, însă, alţii continuă şi devin fumători zilnici.

În ceea ce privește angajații, din cele 674 de persoane chestionate, 67,6% dintre angajați au relatat că în prezent nu fumează, 21,7% fumează în fiecare zi, iar 8,4% fumează ocazional. Aproape jumătate (49,6%) dintre angajații din cele cinci județe au răspuns că niciodată nu au participat la un program de informare în ceea ce privește fumatul și efectele nocive ale fumatului, 12% nu-și amintesc sau nu știu să fi participat, iar 36,5% au participat la un astfel de program.

Din lotul total de persoane chestionate, 53% ar fi interesate de un instructaj oficial sau curs predat de un specialist. Partea cea mai importantă, din punct de vedere al prevenției și păstrării sănătății, a constituit-o informarea copiilor și angajaților asupra pericolului pe care-l reprezintă atât fumatul activ cât şi cel pasiv, prin derularea unor acțiuni de informare și educație sanitară.

Porția de sănătate

Sub titlul ”Doamna doctor- porția de sănătate”, revista continuă cu două interviuri,  respectiv dr. Rodica Mera, medic primar neurologie pediatrică și specialist psihiatrie pediatrică, șeful Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș și Medic primar neurolog și specialist psihiatrie pediatrică. La o serie de întrebări răspunde și dr. Nicoleta Caliani, care a început colaborarea cu DGASPC Mureș din anul 2000, lucrând benevol, inițial, în centrele de plasament. În prezent, veghează recuperarea medicală a copiilor din patru case de tip familial din Ceuașu de Câmpie și copiii cu deficiențe neuropsihiatrice din casa de pe str. Trebely nr. 3

Recuperarea medicală și progresul în timp, a peste 120 de copii, sunt atent monitorizate de cele două cadre medicale.

Burse pentru cei mai buni

Răsfoim mai departe și aflăm despre ”Burse pentru elevii silitori”. Curs de ospătar, barman, bucătar, curs de IT, artă fotografică, hair stylist, meditații la diferite materii școlare, continuarea studiilor, școala de șoferi sunt activități pentru care copiii din sistemul de protecție a copilului Mureș au primit finanțare, printr-o bursă oferită de Fundația Buckner.

Bursa-Motivație și Performanță” este oferită pe întreg anul 2016 unui număr de 20 de elevi, de la cursurile din învățământul preuniversitar de stat, cu vârsta minimă de 15 ani. Câștigătorii bursei sunt copii care provin atât din casele de tip familial, cât și de la asistenți maternali profesioniști, și care au obținut media general minim 7 și au un comportament adecvat. Valoarea bursei este de 1000 lei pentru fiecare copil, bani pe care-i vor putea accesa pentru înscrierea la un curs de calificare, meditații școlare, achiziționarea unui obiect util pentru activitatea pe care o desfășoară. În schimb, vor trebui să respecte regulile impuse de finanțatori: media generală să nu scadă sub nota 7, nota la purtare 10, să aibă un comportament adecvat, iar dacă are loc vreun incident să raporteze imediat ce s-a întâmplat, sunt acceptate maxim 5 absențe nemotivate pe lună, iar o dată pe lună se va verifica situația școlară. Pe perioada vacanțelor școlare elevul va trebui să efectueze activități de voluntariat, în comunitate.

trimitere 12 social

Porți deschise la CIA Căpușul de Câmpie

În pagina următoare aflăm informații despre evenimentul ”Porți deschise spre sufletele beneficiarilor de la CIA Căpușul de Câmpie”.

Scenete, dansuri, expoziție de produse hand made, voie bună și multă bunătate sufletească au fost darurile cu care bunicii și tinerii de la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Căpușul de Câmpie au întâmpinat comunitatea cu prilejul unui eveniment de excepție, organizat în prag de primăvară, Ziua Porților Deschise. Decorațiuni florale, tablouri, mărțișoare, lumânări, bijuterii, obiecte decorative sunt o parte dintre produsele pe care beneficiarii le-au pregătit cu migală, atenție și multă dragoste pentru musafirii lor.

Mai mult, pentru a arăta comunității că și ei sunt activi, au pregătit un excepțional program artistic care a stârnit ropote de aplauze și felicitări din partea publicului. La final, au fost premiați pentru grija și devotamentul față de colegi, implicarea în activități de grădinărit și diverse activități gospodărești. ”Activităţile sunt menite să asigure comunicarea interactivă, sunt destinate păstrării memoriei beneficiarilor, menţinerii legăturii cu realitatea cotidiană, organizarea de activităţi comune, ergoterapie, terapie ocupațională, activități de petrecere a timpului liber. Astfel, beneficiarii au motivaţia necesară pentru a putea accepta situaţia creată de boală şi de a se acomoda mai uşor la condiţiile pe care le impune statutul de persoană instituționalizată sau vârsta”, a declarat pentru revista ”Despre familia noastră”, Viorica Sand, directorul CIA Căpușul de Câmpie.

Un viitor construit pe șanse egale

Copiii instituționalizați au nevoie de educație și de șanse egale pentru a putea deveni adulți responsabili și utili în societate, după cum citim în articolul ”Şi copiii institutionalizați sunt ai societății”.

Soluții pentru remedierea acestor probleme, pentru schimbarea imaginii copilului instituționalizat, s-a încercat să se propună în cadrul Seminarului „Parteneriat și educație pentru şanse egale acordate copiilor şi tinerilor din sistemul de protecţie”, organizat de Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS) București și DGASPC Mureș. În cadrul Seminarului au participat reprezentanți ai DGASPC Mureș, Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Centrul de Sănătate Mintală, Primăria Tîrgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.2 Tîrgu-Mureș, Filantropia Ortodoxă Tîrgu-Mureș, Asociația Kiwi, Asociația Talentum, Fundația LOC, Asociația Sfânta Elisabeta.

Sistem unic de urgență pentru salvarea copiilor abuzați

0800 800 883 este numărul de telefon la care se poate semnala, gratuit, orice situație de abuz, neglijare și exploatare a copilului, de pe raza județului Mureș. Un număr de 245 de sesizări au fost semnalate în perioada 1 noiembrie 2015-1 aprilie 2016, dintre care 188 au fost confirmate. ”Neglijarea poate să fie de mai multe feluri, poate să fie neglijare alimentară, neglijare a lipsei hainelor, neglijare educațională deoarece copilul nu frecventează o formă de învățământ și alte lucruri care din perspectivă legislativă pot fi îmbunătățite cu sprijinul primăriei locale”, a precizat Elida Deak, director general adjunct al DGASPC Mureș.

Concurs cu premii surpriză

DGASPC Mureș provoacă copiii instituționalizați la un nou concurs cu tema ”Proiectul meu de voluntariat”. Participantul trebuie să compună un eseu despre activitatea de voluntariat pe care consideră că ar putea să o desfășoare, iar dacă deja a făcut cunoștință cu acest gen de activitate, să împărtășească și celorlalți din experiența câștigată, specificând dacă este convins că ar vrea să o repete.

Concursul se adresează copiilor din clasele I-XII, care vor trebui să încadreze eseul pe o pagină A4, conform regulamentului. La jurizare se va ține cont de originalitatea lucrării, titlu, participarea individuală, aranjarea textului în pagină, respectarea regulilor de ortografie. Numele, proveniența copilului, casa de tip familial, asistentul maternal profesionist, se vor trece la finalul lucrării. Eseurile pot fi trimise pe adresa Tîrgu-Mureș, str. Trebely nr. 7sau pe adresa de email dgaspcmonitorizare@gmail.com. până la data de 31 mai 2016. Câștigătorii vor fi anunțați în luna iunie și vor beneficia de premii surpriză.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE