Home / Social / 5000 de mame beneficiază de noua indemnizație

5000 de mame beneficiază de noua indemnizație

Distribuie

DSC_9395

Dacă vă număraţi printre mamele care urmează să nască în acest an sau dacă sunteţi unul dintre taţii care vor sta în concediu cu cel mic, iată ce trebuie să ştiţi despre indemnizaţia de creştere a copilului! Pentru că a primit multe telefoane din partea mureșenilor interesați de principala modificare adusă legislației ce vizează eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de doi ani, Semina Baricz, directorul executiv AJPIS  a făcut cunoscute noile reglementări. Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului, vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

”Avem în plată aproximativ 5.000 de mame, toate aceste mame vor beneficia de aceste modificări legislative începând cu 1 iulie. Ele nu trebuie să depună nicio cerere la Agenţie, noi vom face din oficiu aceste calcule şi fiecare va primi acasă decizia cu cuantumul majorat” a declarat Semina Baricz.

Cum se calculează

Calculul indemnizației se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. De asemenea, în situația în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă stabilită – indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.

Valoarea indemnizaţiilor plătite în luna aprilie în judeţul Mureş a fost de aproximativ 3,7 milioane de lei, în timp ce valoarea stimulentelor depăşeşte 450.000 de lei.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş aşteaptă apariţia normelor de aplicare ale noii Legi ce reglementează plata acestor indemnizaţii. Legislaţia în vigoare din ţara noastră le oferă atât mamei, cât şi tatălui posibilitatea de a beneficia de concediu şi de indemnizaţia de creştere a copilului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.