Home / Editorial / Când nu știi care picior să-l bagi

Când nu știi care picior să-l bagi

Distribuie

DSC_4597 - Copy

-Aţi auzit şi voi? zgomotul de adineauri, l-aţi auzit?!

… întreb, făcând un pas mare în față.

Şi se face linişte. Râma își prinde bine de pământ un capăt al corpului în timp ce pe celălalt şi-l retrage rapid, vulpea o ia la goană cu coada pradei atârnându-i din gură, muzica amuţeşte, hora se rupe, clondirul cu vin îşi aruncă dopul de plută în aer, lăutarii mai piaptănă de vreo două ori arcuşurile şi se opresc brusc, iar unul dintre ei rămâne cu gura căscată şi degetul în nas şi părea că nu ştie ce face.

Cortina se lasă greu, cu scârțâit ușor, în Birourile Electorale. Marți a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru primăriile, consiliile locale și județene din toată țara.

Bune și frumoase toate, dar aproximativ jumătate dintre români nu știu cu cine vor vota sau nu vor să își exercite dreptul de vot în 2016, potrivit unui sondaj al Institutului de Studii Sociale și Politice (ISSPOL) realizat cu o lună de zile în urmă.

Peste 80% dintre români nu ar vota la alegerile locale din iunie pentru funcția de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, potrivit aceluiași sondaj făcut la comanda Adevărul. Întrebați cum ar prefera să își aleagă primarul din localitatea în care domiciliază, 45% dintre respondenți au declarat că doresc să își desemneze edilul într-un singur tur de scrutin, în timp ce 39,1% au optat pentru două tururi de scrutin. 15,9% din populație nu știe sau nu răspunde la această întrebare.

”Trăim o dictatură a emoţiilor care nu duc la soluţii, trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv, pentru că oamenii nu se prezintă la vot, nu participă la dezbatere. De multe ori îşi vând votul pe un kilogram de ulei sau de zahăr, iar acesta nu este un gest de revoltă, ci este un semn de abrutizare a cetăţeanului care nu mai caută soluţii, care nu mai are speranţă”, spunea anul trecut, sociologul Vasile Dâncu, într-un discurs ţinut la Cluj-Napoca.

Campania electorală va începe pe 6 mai, se va încheia pe 4 iunie, iar în 5 iunie votul va începe la ora 7,00 și se va încheia la ora 21,00. Zarurile au fost aruncate, cititorule. Probabil în mintea ta încolțesc, acum, zeci de întrebări, de îndoieli, de frustrări, cu o elasticitate de acrobat sari de la o idee la alta, sunt prea mulți candidați, nu mai ești sigur pe care să-l alegi, parcă nu mai ești sigur nici care picior trebuie vârât primul atunci când tragi pe tine chiloții. Mă rog, asta ar fi cea mai mică problemă, aici pot să te ajut și-ți vând un pont: nu se mai poartă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

EDITORIAL: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Ulieş

Distribuie Undeva prin luna iulie am primit un telefon de la Costi Dumitru, profesor şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.