Home / Administratie / Măsuri pentru combaterea dermatozei nodulare virale la vaci

Măsuri pentru combaterea dermatozei nodulare virale la vaci

Distribuie

9cb8dfd774cee31c9ec136ef59796c21_800x350În urma confirmării a nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor în Bulgaria începând cu data de 14 aprilie 2016, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a trecut la măsuri de informare, instruire și pregătire a autorităților veterinare județene referitor la evoluția bolii, la necesitatea informării și conștientizării fermierilor crescători de bovine și pentru intervenția în cazul focarelor de boală. ”Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor a informat în aceste zile direcțiile sanitar veterinare din țară că în țara vecină Bulgaria, au izbucnit nouă focare de boala dermatoza nodulară virală a bovinelor. Este o boală destul de gravă care are ca și simptomatologie febră, nodulii putând fi observați pe corpul animalului, care pot exprima scurgeri de lichid și pot avea un centru ulcerat. De asemenea, acești nodului se pot dezvolta în intestine, în trahee și plămâni și pot produce pneumonii, ducând la deces în cazul animalelor tinere. Această boală se poate transmite prin diverși vectori, țânțari, muște, căpușe dar și prin contactul direct dintre animalele bolnave și cele sănătoase, prin lapte, apă sau furaje. De aceea, serviciile veterinare românești sunt în alertă, se fac frecvent controale în trafic prin care se urmărește respectarea condițiilor de transport a animalelor, documente, mijloace de transport autorizate sanitar veterinar”, a precizat dr. Vasile Liviu Oprea, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș.

Măsuri de informare și prevenire

ANSVSA a elaborat și făcut cunoscut autorităților veterinare județene și publicului un Plan de Contingență și un Manual Operațional pentru dermatoza nodulară virală a bovinelor (Lumpy Skin Disease). De asemenea, ANSVSA desfășoară, în continuare, activității destinate pregătirii acțiunilor de intervenție pentru controlul țării, în cazul în care boala va trece granițele Bulgariei. ”Vreau să informez toți crescătorii de animale, în special cei de bovine, atât fermele comerciale cât și cei care cresc animale în gospodăriile proprii că, la cel mai mic semn clinic pe care îl constată la vaci să anunțe imediat medicul veterinar pentru a putea fi prezenți imediat la fața locului pentru a examina animalele și pentru a stopa în cel mai scurt timp virusul, în cazul în care constatăm că evoluează această boală. Ea este una foarte costisitoare și greu de eradicat în cazul apariției ei pe teritoriul național, care poate produce pagube economice însemnate în ce privește combaterea ei. Noi deja am informat atât fermierii cât și medicii veterinari concesionari să afișeze în locurile publice materialele informative despre această boală, să anunțe fermierii, crescătorii de bovine să ne informeze în cel mai scurt timp în cazul în care constată apariția simptomelor la vacile cu lapte”, a menționat directorul DSVSA Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.