Veteranii de război, „icoane vii” ale istoriei României Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 289 Vizualizări

Veteranii de război, „icoane vii” ale istoriei României

1A veterani
Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Garnizoana Târgu-Mureş, cu sprijinul Consiliulul Judeţean Mureş şi al Primăriei municipiului Târgu-Mureş au organizat joi, 28 aprilie, în Parcul Eroilor, o ceremonie militară de depuneri de coroane cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită anual la data de 29 aprilie.

„Ostaşi, vă ordon să treceţi Prutul!”

Alături de militarii Ministerului Apărării Naţionale, la activităţi au participat efective ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş şi militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş „Colonel Sabin Motora”.

Singurul discurs al manifestării i-a aparţinut generalului maior în rezervă Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş, care a rememorat celebrul ordin de luptă „Ostaşi, vă ordon să treceţi Prutul!”, dat militarilor români în urmă cu mai bine de şapte decenii. „Sărbătorindu-vă pe dumneavoastră, îi omagiem în acelaşi timp pe cei care cu 75 de ani în urmă, la 22 iunie 1941, primind istoricul ordin de luptă „Ostaşi, vă ordon, treceţi Prutul”, la chemarea ţării n-au şovăit când vestea le-a bătut în geam şi în toiul nopţii sau în miezul zilei au înţeles că duşmanul e din nou la hotare, că ţara era din nou la primejdie şi au lăsat în pragul casei familia, cu lacrimi în ochi. Au rostit în gând „Doamne ajută” şi cu semnul mare al crucii au pornit în întâmpinarea sorţii. Ei au fost convinşi că duşmanul nu poate fi învins decât cu uneltele războiului. Plugul şi coasa, strungul şi freza, cartea şi pana de scris trebuiau înlocuite temporar cu puşca şi grenada, puşca mitralieră şi tunul, mitraliera şi tancul, avionul şi nava de luptă, pentru folosirea cărora era nevoie de mintea şi braţele lor. Aşa au răspuns chemării şi în 1916 însufleţiţi de aspiraţia legitimă către unire a tuturor românilor. Ei s-au avântat la luptă împotriva duşmanilor şi au uimit lumea prin vitejia lor”, a spus generalul maior în rezervă Gheorghe Popa.

De asemenea, în alocuţiunea sa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş a vorbit şi despre sacrificiile făcute de militarii români, indiferent de gradul deţinut. „Sfârşitul acestui distrugător război v-a găsit aproape de Praga. Victoria obţinută a fost şi rezultatul contribuţiei voastre, viteji veterani de război. Orice grad aţi avut, de la soldat la general, din orice armă aţi făcut parte, infanterie, vânători de munte, cavalerie, tancuri, artilerie de diferite tipuri, de câmp, de munte, grea, călăreaţă, de fortificaţie anti-tancuri, artilerie antiaeriană, geniu, transmisiuni, aviaţie, marină sau din unităţile şi formaţiunile de servicii tehnice şi medicale”, a subliniat generalul maior în rezervă Gheorghe Popa.

1C veterani

„Cuvintele sunt palide pe lângă măreţia acţiunilor voastre”

Finalul cuvântării a fost extrem de emoţionant, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş comparându-i pe veteranii de război cu „icoane vii” ale istoriei poporului român. „V-aţi târât prin noroi şi zăpadă, sub ploaia de gloanţe vrăjmaşe, pe coate şi în genunchi, v-aţi apropiat de tranşeele duşmane ziua şi noaptea, aţi asaltat cazemate şi clădiri din care se revărsau rafale ucigaşe, aţi trecut râuri şi munţi prin baraje de artilerie şi aviaţie, ignorând spaima şi moartea. Cuvintele sunt palide pe lângă măreţia acţiunilor voastre, istoria vă va păstra faptele, iar memoria nesfârşitelor generaţii de români numele pentru amintirea şi cinstirea voastră în veşnicie. Îmi exprim gratitudinea inimoşi veterani de război pentru că aţi dus o viaţă de oameni adevăraţi, dragostea de ţară şi credinţa în Dumnezeu fiind pentru voi ţelul suprem al vieţii ostăşeşti. Atât cât veţi mai vieţui, aveţi obligaţia sfântă de a preţui memoria camarazilor căzuţi pe câmpurile de luptă, care îşi dorm somnul de veci în glia străbună, în pământ străin sau în adâncul apelor, unii fără mormânt şi cruce la căpătâi. Mă descopăr în faţa voastră, viteji invalizi de război, pentru exemplul vostru de demnitate şi de sacrificiu dovedite în încleştarea cu duşmanul ţării! Mă înclin cu gândul şi cu inima ca la o icoană vie în faţa dumneavoastră, vrednici veterani de război”, a afirmat generalul maior în rezervă Gheorghe Popa. „Veteranii de război sunt şi rămân adevărate stindarde ale neamului românesc, care sub faldurile lor acoperă într-o atmosferă sacră trofeele naţiunii noastre şi rămân repere importante în istoria poporului şi armatei române”, a completat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE