Centrul Medical Cardiomed a câștigat finanțarea unui nou proiect de cercetare Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 921 Vizualizări

Centrul Medical Cardiomed a câștigat finanțarea unui nou proiect de cercetare

teodora benedekCentrul Medical Cardiomed a câștigat finanțarea unui proiect de cercetare în cadrul axei de finanțare „Proiecte CD pentru atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate”. Proiectul intitulat „Creșterea capacității de cercetare în domeniul imagisticii plăcii coronariene vulnerabile, bazată pe tehnologii avansate de nanoparticule, imagistică de fuziune și simulări computaționale” a primit o finanțare nerambursabilă de 8.617.500 de lei, finanțat de către Guvernul României și Uniunea Europeană, se va desfășura pe o perioadă de patru ani și va asigura resursele necesare atragerii unor experți renumiți pe plan internațional în domeniul imagisticii cardiovasculare, care vor veni să cerceteze la Centrul Medical Cardiomed și îi vor învăța pe cercetătorii tineri sau cu experiență cum că deruleze activități de cercetare la nivel european.

Astfel, profesorul Pal Maurovich Horvat, de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, va lucra cu echipa de cercetători de la Centrul Medical Cardiomed din Târgu-Mureș. „Centrul Medical Cardiomed a reușit câștigarea unui nou proiect de cercetare la o competiție prin fonduri structurale organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru atragerea de personal de specialitate cu competențe avansate în cercetare din străinătate. Rezultatele finale au fost făcute publice în cursul zilei de joi, 28 aprilie, iar proiectul își propune să atragă experți renumiți pe plan internațional care să vină să lucreze în România nu numai pentru a cerceta, dar și pentru a învăța echipele de cercetători tineri sau cu experiență cum să cercetaze la standarde europene și cum să implementeze în România principiile de derulare a activităților de cercetare din centrele europene de referință. Proiectul este destinat unei serii de aplicații ale nanoimagisticii cardiace asociate cu imagistica computațională și tridimensională pentru cercetarea plăcilor aterosclerotice care declanșează infarctul miocardic acut. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de patru ani, însă vorbim despre un proiect cu impact pe termen foarte lung. Timp de patru ani, domnul profesor Pal Maurovich Horvat, expert renumit în domeniul imagisticii cardiovasculare, format în Statele Unite ale Americii, va lucra cu echipa de cercetători de la Centrul Medical Cardiomed, cercetători care vor deprinde abilități și competențe noi în cercetarea bolilor cardiovasculare, pe care la rândul lor le vor transmite mai departe noilor generații de cercetători. Profesorul Pal Maurovich Horvat este un cercetător de renume mondial care are publicații inclusiv în pretigioasa revistă Nature și are un istoric de colaborare cu noi, având teme de cercetare comune”, a declarat prof. dr. Theodora Benedek, vicepreședinte al Panelului de Științele Vieții din programul „Marie Curie” al Comisiei Europene și președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului UMF Târgu-Mureș.

Încă un proiect câștigat de un centru privat
Câștigarea acestui proiect vine la câteva luni după câștigarea unui alt proiect de cercetare în domeniul medicinei computaționale, Cardiomed devenind singurul centru medical privat din țară care va dezvolta, prin intermediul unor aparate și computere ultra performante, modele de medicină personalizată pe baza datelor furnizate prin simulări computerizate bazate pe nanoimagistică. „Proiectul acesta este al doilea proiect câștigător. În urmă cu câteva luni, Centrul Medical Cardiomed a câștigat, tot la o competiție organizată de Ministerul Educației și Cercetării, un proiect în valoare de 2 milioane de euro pentru dotarea cu infrastructură de cercetare, care va fi exploatată inclusiv prin acest al doilea proiect. Ne mândrim cu o finanțare nerambursabilă de 4 milioane de euro într-un centru privat, prin 2 proiecte cu finanțare acordată de către Guvernul României și Uniunea Europeană, proiecte care ne vor ajuta să ne dezvoltăm în această direcție a cercetării în bolile cardiovasculare. Aceste realizări consolidează încă o dată rolul centrului nostru medical ca centru de referință în România în domeniul bolilor cardiovasculare, menționând că toate aceste rezultate în domeniul cercetării sunt strâns legate de o intensă activitate clinică, de multe zile și nopți dedicate asistenței bolnavilor cardiovasculari, de multe eforturi făcute pentru creșterea calității serviciilor de diagnostic și tratament al acestora, pentru că nu se poate concepe cercetare cardiovasculară fără bolnavi, tot așa cum nu se poate concepe progres în asistența medicală a acestor bolnavi fără cercetare” a arătat prof. dr. Theodora Benedek.
Pe lista proiectelor selectate și propuse pentru finanțare, Centrul Medical Cardiomed este printre extrem de puținele unități private câștigătoare. „Competiția a fost deschisă atât centrelor medicale private, cât și mediului academic. Ne aflăm pe o listă câștigătoare alături de universități de prestigiu din țară, alături de institute naționale de cercetare, alături de Academia Română, așa încât prezența noastră acolo arată că Centrul Medical Cardiomed este un centru care a reușit să-și demonstreze performanța la nivel egal cu aceste centre puternice”, a transmis prof. dr. Theodora Benedek.

Centru de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală
Prof. dr. Theodora Benedek a anunțat că în cadrul Centrului Medical Cardiomed s-a înființat recent Centrul de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală, care va fi transformat în primul institut privat de cercetare din România din domeniul bolilor cardiovasculare, urmând a fi inaugurat cu ocazia Congresului „CardioNET”, care va avea loc în perioada 22-25 iunie 2016. „Proiectele de cercetare au fost câștigate de Centrul Medical Cardiomed ca urmare a unor eforturi intense de lungă durată în domeniul cercetării cardiovasculare, drum deschis în urmă cu mulți ani de către domnul profesor Benedek Imre, o personalitate recunoscută pe plan mondial în domeniul cercetării cardiovasculare. La Comisia Europeană, acordăm o mare atenție mediului privat de cercetare. Acolo, la unele competiții, într-un consorțiu de cercetare nu poți să nu ai participanți din mediu privat. Faptul că în Târgu-Mureș sunt câștigători atât din mediul universitar, cât și din mediul privat arată că aici există viziune și deschidere și sper că ne vom dezvolta în continuare în acest sens. Recent, în cadrul Centrului Medical Cardiomed s-a înființat Centrul de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală, care are deja un portofoliu de proiecte de cercetare de 4 milioane de euro finanțate de către Ministerul Educației și Cercetării și Uniunea Europeană, care se adaugă proiectelor europene din cadrul Programului Horizon 2020 finanțat de Comisia Europeană. Avem ambiții foarte mari cu acest centru și dorim să-l transformăm într-un institut privat de cercetare, poate primul din România din domeniul bolilor cardiovasculare, pe care dorim să-l inaugurăm cu ocazia Congresului „CardioNET” din iunie 2016”, a anunțat prof. dr. Theodora Benedek.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE