Prima intervenţie laparoscopică de extirpare a unui chist renal, la Clinica de Urologie Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 2756 Vizualizări

Prima intervenţie laparoscopică de extirpare a unui chist renal, la Clinica de Urologie

interventie laparoscopicaO echipă de medici a Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș a efectuat, în data de 22 aprilie, în premieră într-un spital de stat din Mureș, o intervenție urologică laparoscopică de extirpare a unui chist renal la o pacientă tânără, în vârstă de 26 de ani, care a fost externată la 48 de ore după operație în condiții foarte bune și cu cicatrici minime.

Șefa Clinicii de Urologie, conf. univ. dr. Martha Orsolya, a declarat marți, 3 mai, într-o conferință de presă, că pacienții sunt mereu informați cu privire la posibilitățile terapeutice care există la momentul actual. În prezent, clinicii îi mai lipsește laserul, însă conf. univ. dr. Martha Orsolya speră că și în această privință clinica va avea suport ferm din partea conducerii SCJ Mureș, iar în curând să se efectueze și prima operație cu laser la Clinica de Urologie. Totodată, aceasta a susținut că în prezent sunt pregătite pentru intervenție alte trei cazuri tot de chist renal. „Este un eveniment mult așteptat de către noi. Am luptat foarte mult ca să obținem acest aparat. Este o investiție care ne face cinste și sperăm să avem și alte operații laparoscopice (…) Fără susținere și fără un background de specialitate nu se pot efectua aceste operații laparoscopice. Lupt foarte mult pentru ca tineretul să-și găsească locul în Clinica de Urologie, tinerii să fie susținuți și să învețe și mai mult. Avem aproape 20 de rezidenți, suntem o clinică foarte căutată și agreată de rezidenți. A fost singurul domeniu unde nu am putut oferi pentru ei training. Cu acest pas mare s-a rezolvat și acest lucru. Urologia târgumureșeană are un loc foarte bine stabilit în urologia românească”, a declarat conf. univ. dr. Martha Orsolya.

Dr. Adrian Chiujdea a precizat că astfel de operații se pot aborda în mai multe feluri, pacienții fiind mereu informați cu privire la posibilitățile de tratament. Pregătirea specialiştilor din judeţul Mureş a început în urmă cu 15-16 ani, la Strasbourg, şi a continuat în centre universitare din Timişoara şi Cluj-Napoca, care practică această intervenţie de peste un deceniu. Medicul a spus că o echipă întreagă contribuie la succesul unei operații. „Avem și în clinica noastră o trusă de laparoscopie. În 22 aprilie, am efectuat prima operație laparoscopică la o tânără în vârstă de 26 de ani pentru a-i extirpa un chist renal foarte mare. Am avut în spate trainingul și încrederea necesare, dar și suportul Clinicii de Chirurgie, al domnului conferențiar Marius Coroș și al domnului doctor Sorin Sorlea. Pacienta s-a externat după 48 de ore în condiții foarte bune, cu cicatrici minime și fără niciun fel de probleme”, a precizat dr. Adrian Chiujdea.

Avantajele metodei
Potrivit medicului Ciprian Todea, avantajele pe care le aduce laparoscopia sunt: un abord minim invaziv, o recuperare mult mai rapidă, cicatrici postoperatorii minime şi scăderea costurilor de spitalizare. „Laparoscopia este o tehnică minim invazivă pentru tratamentul a 90% din afecțiunile urologice. Înlocuiește practic chirurgia clasică deschisă. Sperăm că din acest an, cu acest nou început, să putem oferi și pacienților din clinica noastră această metodă de tratament. Pacienta a fost diagnosticată cu un chist voluminos la polul renal al rinichiului drept. În urma intervenției, am reușit să excizăm în totalitate acest chist (de 9×6 centimetri) evoluţia pacientei fiind total favorabilă, iar externarea a fost la 48 de ore. Acestea sunt avantajele pe care le aduce laparoscopia, un abord minim invaziv, o recuperare mult mai rapidă, cicatrici postoperatorii minime şi scăderea costurilor de spitalizare”, a declarat dr. Ciprian Todea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE