Home / Social / Ești părinte și vrei să pleci din țară să lucrezi? Vezi care sunt obligațiile tale legale

Ești părinte și vrei să pleci din țară să lucrezi? Vezi care sunt obligațiile tale legale

Distribuie

dgaspc

În țara noastră există o mulțime de oameni care nu se descurcă și nu au ce pune pe masă, motiv pentru care aleg să plece peste hotare, în speranța că undeva vor găsi liniștea unui trai mai bun. Realitatea dovedeşte prea adesea că datele prezentate de autorităţile române privind situaţia copiilor rămași fără grija părintească sunt cu mult subestimate. Dintr-un raport al Organizaţiei Salvaţi Copiii, dat publicităţii în luna martie, reiese că, în județul Mureș sunt 1.220 de copii care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, și din acest total, doar 4% au un reprezentant legal. Mai exact, organizaţia Salvaţi Copiii Mureş a precizat că, în judeţ, există 3.680 de copii care au unul dintre părinţi plecat în străinătate, 1.220 de copii au ambii părinţi plecaţi şi doar 50 dintre aceştia au un reprezentant legal.

Emigrarea a devenit un fenomen greu de stăpânit, motiv pentru care se impune conștientizarea complexității acestuia și efectelor produse asupra vieții de familie. Prin prisma respectării drepturilor copiilor rămaşi în ţară în urma migrării externe a părinţilor, pentru a identifica nevoile, problemele şi dificultăţile lor legate de educaţia, cultura şi petrecerea timpului liber, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş reamintește opiniei publice procedurile legale care trebuiesc îndeplinite de către părinții care pleacă la muncă în străinătate și lasă copiii în grija unei persoane pe teritoriul țării.

Ce trebuie făcut, pas cu pas

Noua legislaţie obligă toţi părinţii care îşi lasă copiii singuri acasă, când pleacă la muncă în străinătate, să notifice serviciul public de asistenţă socială (SPAS) de care aparţin, cu cel puţin 40 de zile înainte, şi să desemneze o persoană care se va ocupa de aceştia.

Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. De asemenea, trebuie menţionată perioada pentru care are loc delegarea, părinţii trebuie să specifice în grija cui lasă copilul, intenţia de a lua legătura cu acesta şi cum vor contribui la întreţinerea lui.

Actul normativ mai prevede că serviciile publice de asistenţă socială organizate la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor trebuie să asigure persoanelor desemnate consiliere şi informare cu privire la răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului pe o perioadă de şase luni, iar copii, de asemenea, trebuie consiliaţi pentru a face faţă noii situaţii.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.