Prelevare multi-organ şi multi-ţesut, în premieră la Spitalul de Urgență Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1053 Vizualizări

Prelevare multi-organ şi multi-ţesut, în premieră la Spitalul de Urgență

mariana moldovanMai multe echipe de medici din țară şi din Austria au ajuns, în noaptea de miercuri spre joi, la Târgu-Mureș pentru a efectua, în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş, o prelevare multi-organ şi multi-ţesut de la un donator de sex masculin, în vârstă de 29 de ani, internat la Clinica Anestezie și Terapie Intensivă, aflat în moarte cerebrală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Târgu-Mureș, Mariana Moldovan Negoiță, medicii au prelevat ficatul, rinichii, cordul, care a fost transplantat la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș unui bărbat în vârstă de 55 de ani din Târgu-Mureș, corneea, os și piele. Rinichii au fost duși la Cluj-Napoca, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal pentru a fi transplantaţi la doi pacienţi, ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni pentru salvarea unei alte persoane, corneea a fost dusă la Spitalul Militar Central Bucureşti, oasele vor fi duse la Bucureşti, la Banca de Ţesut Colentina, iar pielea va fi dusă la Banca de Piele de la Spitalul Grigore Alexandrescu Bucureşti.

În aceeași noapte, după obținerea acordului pentru prelevare de plămâni, o echipă de medici de la Spitalul AKH din Viena a sosit la Târgu-Mureş pentru a preleva plămânii, conform protocolului între România şi Eurotransplant. La ultima evaluare a plămânilor, s-au constatat anumite probleme care au dus la nevalidarea acestora. Thomas Schweiger, medic rezident la spitalul AKH din Viena, a precizat că medicii din Austria au venit la Târgu-Mureș pentru a preleva plămânii, însă din motive de siguranţă s-a renunţat la organe.

andrei nicaPrelevarea s-a făcut la Blocul Operator din cadrul Clinicii Chirurgie II a SCJU Târgu-Mureş, iar echipele de prelevare au fost formate din medici şi personal medical auxiliar din cadrul SCJU Târgu-Mureș, a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, a Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, a Institutului Clinic Fundeni Bucureşti și a Spitalului Colentina. „Cordul a fost bun, ficatul a fost bun, rinichii au fost buni, dar la ultima evaluare, medicii din Viena au decis că plămânii nu pot fi validați (…) Le mulțumim familiilor care sunt de acord cu prelevarea de organe și de țesut, pentru că este foarte greu să accepți lucrul acesta, dar să ne gândim că cei care sunt transplantați de organ au o șansă la viață, cei care nu văd au posibilitatea să vadă, cei care nu merg au posibilitatea să meargă, iar cei care sunt arși au dreptul și ei la viață (…) Noi avem foarte mulți pacienți care se află pe lista de așteptare la Viena. Sperăm că la sfârșitul anului vom avea posibilitatea să transplantăm și noi în România primul pacient în centrul nou din București. Încă mai sunt de pus la punct niște lucruri”, a declarat medicul Andrei Nica, responsabilul băncii de țesut al Spitalului Clinic Colentina din București.
O echipă formată din medici şi asistente din cadrul Secţiei Clinice ATI a SCJU Târgu-Mureş, coordonată de dr. Otilia Olimpia Moldovan, s-a ocupat de pregătirea şi menţinerea donatorului, o acţiune extrem de importantă realizată înaintea oricărei prelevări. Personalul auxiliar din Blocul Operator a stat până la finalizarea prelevărilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE