9 mai, triplă sărbătoare la Tîrgu Mureș Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 857 Vizualizări

9 mai, triplă sărbătoare la Tîrgu Mureș

 

Data de 9 mai are triplă semnificație pentru români, Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de al II-a Război Mondial, Ziua Uniunii Europene.

Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment de amploare, începând cu ora 11.00, în P-ța Victoriei din Tîrgu Mureș a avut loc un ceremonial militar-religios al cărui program a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depunerea coroanelor  de flori și defilarea gărzii de onoare. Activităţile organizate pentru sărbătorirea zilei de 9 Mai se înscriu în ansamblul manifestărilor din campania denumită sugestiv „Onor eroilor mureşeni”, iniţiată şi coordonată de Garnizoana Tîrgu Mureş în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Primăria municipiului Tîrgu Mureş şi cu sprijinul instituţiilor din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

foto 1 (2)

Ceremonia militară şi religioasă a debutat cu o alocuțiune rostită de prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga, care a citit mesajul primului-ministru, Dan Cioloș, cu ocazia Zilei Europei.

”La 9 Mai trebuie să ne reamintim, mai mult ca oricând, ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, de valorile şi principiile pe care se bazează, la fel de valabile astăzi, ca în urmă cu aproape 60 de ani.

Proiectul european înseamnă pace, coeziune, solidaritate, prosperitate – o realitate pe care de multe ori uităm să o apreciem. Astfel, este important să conştientizăm realizările Uniunii Europene, avantajele şi beneficiile de care se bucură toţi cetăţenii europeni.

Începând cu 2008, Uniunea Europeană s-a confruntat cu multiple provocări. Criza economică şi financiară prelungită, cu toate implicaţiile sale, turbulenţele din zona Euro, criza şomajului, presiunile din zona sistemelor sociale, asalturile migratorii şi mai nou ameninţările teroriste au afectat puternic încrederea şi susţinerea acordată Uniunii de către cetăţenii săi.

Tentaţia unei soluţii strict naţionale a apărut în diverse locuri din Europa, în acest moment, însă proiectul european a dovedit constant că valoarea şi numărul beneficiilor pe care le poate aduce cetăţenilor sunt net superioare celor pe care statele le pot obţine individual, că provocările pot fi depăşite doar prin soluţii şi demersuri europene comune.

Încet, cu mult efort, Uniunea Europeană a ajuns ca, astăzi, să se poată mândri cu cea mai mare piaţă unică din lume, cu calitatea de destinaţie principală a investiţiilor directe străine, cu o monedă unică puternică şi stabilă, cu standarde înalte privind protecţia mediului, protecţia socială şi siguranţa la locul de muncă, cu un nivel crescut de securitate, cu o preocupare constantă şi reală pentru coeziunea economică, socială, teritorială şi solidaritate – pentru a aminti doar câteva dintre atuurile incontestabile ale Uniunii. Toate aceste realizări trebuie, însă, continuate, dezvoltate şi perfecţionate.

Drumul Uniunii a fost, de la început, unul care a solicitat la maximum voinţa politică a liderilor europeni. Contextul actual nu face excepţie. Dar este esenţial să privim lucrurile în perspectivă. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie să ne revigorăm angajamentul faţă de Europa şi să credem în destinul nostru comun. Este şansa acestei generaţii de lideri să regândească un proiect politic pro-european actualizat, calibrat pe aşteptările cetăţenilor, care să regenereze resursele de încredere şi să ofere un răspuns adecvat dinamicii actuale fără precedent a provocărilor.

Este important să nu uităm că Uniunea Europeană nu înseamnă numai statistici sau legi, ci şi oameni şi politici publice. Proiectul european nu trebuie privit în termeni de costuri şi beneficii, ci ca un proces continuu de dezvoltare şi integrare.

Peste trei ani. România va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Va fi o şansă să ne dovedim capacitatea de a oferi o viziune românească proiectului european. Acest obiectiv necesită un nivel ridicat de implicare şi de expertiză la nivelul administraţiei publice şi la nivelul societăţii, fie că vorbim de mediul de afaceri, mediul academic sau societatea civilă.

Am deplina încredere că România îşi va menţine acelaşi angajament european puternic şi va contribui, în continuare, la consolidarea construcţiei comune europene pentru a putea profita de acest cadru propice în procesul de modernizare a ţării noastre şi implicit în îmbunătăţirea vieţii fiecărui cetăţean al României” transmite Dacian Cioloş, Prim – Ministru.

foto 3

În cadrul ceremoniei militare şi religioase, la îndemnul rostit de colonel Valentin Iacob, locţiitorul şefului Garnizoanei Târgu Mureş, s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor doi militari români,  sublocotenent post-mortem Dumitrescu Iulian şi sublocotenent post-mortem Vizireanu Adrian, care și-au pierdut viața în urma unui incident care a avut loc sâmbătă dimineața, în apropiere de localitatea Kandahar din Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a politiștilor afgani. În continuare, acesta a amintit de anul 2015, declarat de Guvern „Anul Veteranilor de Război”, dedicat marcării a 70 de ani de la încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial. În acest sens, în județul Mureș, prin proiectul „CINSTIRE EROILOR MUREŞENI” s-au organizat 33 de vizite la domiciliile veteranilor de război și 36 de acțiuni comemorative.

foto 2

 Despre puntea de legătură trecut-prezent-viitor care conturează semnificația zilei de 9 mai, a vorbit distinsul istoric şi arhivist Liviu Boar. Un moment special a constat în acordarea de plachete omagiale şi insigne cu simbolul unităţii naţionale – drapelul tricolor, unui număr de 42 de veterani de război, din judeţul Mureș. La fel de emoționant a fost și momentul de depunere de coroane la Monumentul Ostașului Necunoscut din Tîrgu-Mureș, de către administrațiile județene și locale, Jandarmeria, Poliția, asociațiile veteranilor de război, partide și alte organizații civile.

Manifestările organizate s-au încheiat cu o activitate cultural-artistică, în cinstea veteranilor de război prezenţi la eveniment, precum şi a celor care, prin eforturi permanente şi necondiţionate, fac posibilă continuarea tradiţiilor de luptă ale poporului român.

Între orele 10.00 şi 12.00, Piaţa Trandafirilor, a găzduit o expoziţie de armament, materiale, echipamente şi aparatură specifică din dotarea instituţiilor aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională de pe plan local.

stefanescu

 

A pus dragostea de ţară mai presus de propria viaţă iar acum , la vârsta de 96 de ani, generalul de brigadă în retragere Marin Ştefănescu impune respect în primul rând pentru sacrificiul adus neamului românesc. Domnia sa își aduce aminte cum a început lupta la Iași și a mers până în Germania, făcându-și datoria, alături de camarazii săi.

dumitru rotaru

” Sunt din nordul Moldovei și  am fost în armată în 1944, iar când au venit rușii, pe noi, tineretul, ne-au luat și dus în sudul țării” ne spune veteranul Dumitru Rotaru.

ioan chetan

” Sunt din Coroi și am făcut armata la Vânătorii de Munte în orașul Abrud , divizia 3, am fost pe front până la Bratislava, acolo am fost rănit la cap și la plămâni, până și în ziua de azi am o schijă în corp. Am stat la spital 2 luni și jumătate, iar după ce m-am întors la unitate, m-au eliberat la data de 5 decembrie 1946. Cu ocazia marii sărbători de astăzi, vreau să spun tuturor bărbaților, chiar dacă nu mai e obligatorie armata, să fie conștiincioși pentru țară, neam și religie”  ne spune veteranul Ioan Chețan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE