Home / Sanatate / Importanța vizitei la medicul ginecolog

Importanța vizitei la medicul ginecolog

Distribuie

Campania Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Cancerului Ovarian, ce a avut loc pe 8 mai, s-a desfășurat în acest an sub hastagul #AcumStiu, şi a pus accent pe importanţă vizitei la ginecolog, potrivit revistei „Ce se întâmplă doctore?”. Potrivit sursei citate, campania face parte dintr-o iniţiativă internaţională la care participa şi FABC şi urmăreşte să transmită atât informaţii importante legate de cancerul ovarian cât şi mesaje extrase din mărturiile femeilor care au învins boala sau prezintă risc de a face cancer ovarian.
„Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supravieţuire la 5 ani de 93%, însă doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înşelătoare.” , spune  medicul oncolog dr. Dragoş Median.
Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puţin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.
Ele includ:
creşterea circumferintei abdominale / balonare persistenţa, de lungă durata
senzaţia de saţietate precoce
dureri în abdomen
necesitate frecventă de a urină
Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian. Acesta cauzează mai multe decese decât oricare alt tip de cancer al sistemului reproducător al femeii – 150.000 de decese anual . Doar 45% dintre femei înving boală în primii 5 ani de la diagnosticare. „Pe www.invingemcancerul.ro găsiţi un chestionar cu ajutorul căruia puteţi află dacă aveţi risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci întrebări nu durează mai mult de un minut. Distribuiţi-l mai departe către toate femeile din viaţă voastră la care ţineţi, este un gest care le poate salva viaţă”, îndeamnă dr. Cezar Irimia, preşedintele FABC.

 

De asemenea, verificati

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Distribuie Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.