VIDEO: Cântece și dansuri tradiționale, la sărbătoarea sașilor din Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1684 Vizualizări

VIDEO: Cântece și dansuri tradiționale, la sărbătoarea sașilor din Reghin

Tradiţia începutului de mai spune că la Reghin, în a doua duminică de mai, saşii cinstesc cum se cuvine instalarea primăverii în drepturile ei depline cu ocazia sărbătorii Maifest, sărbătoare care coincide cu Ziua Mamei, cinstită de mica, dar inimoasa comunitate săsească din Reghin. Nu a făcut excepție nici acest an, astfel că duminică, 8 mai, comunitatea de sași, alături de numeroși reghineni, a marcat o nouă ediție sărbătorii Maifest, eveniment organizat de Forumul Germanilor din Reghin, în colaborare cu Biserica Evanghelică din Reghin, Primăria Municipiului Reghin şi a sponsorilor.

Tradiționala paradă a portului popular

1Sărbătoarea tradițională săsească a debutat cu slujba ecumenică la Biserica Evanghelică, după care alaiul s-a îndreptat spre Pădurea Rotundă pe ritmurile Fanfarei Municipiului Reghin, grație tradiționalei parade a portului popular.

DSC_6427„Este unul dintre cele mai importante momente pentru comunitatea săsească și nu numai, deoarece lumea a început să se obișnuiască cu această sărbătoare de mai și abia așteaptă acest moment, dovadă că Biserica Evanghelică a fost arhiplină la slujba ecumenică care deschide tradițional sărbătoarea de Maifest aici, la Reghin”, a precizat Robert Zajzon, președintele Forumului Germanilor din Reghin.

Educația este viitorul

Locul tradițional al Maifestului la Reghin, Pădurea Rotuindă s-a umplut de numeroși reghineni veniți să asiste la o după-amiază plăcută în compania cântecelor și dansurilor tradiționale săsești, românești și ungurești, precum și a bunei dispoziții care caracterizează de fiecare dată sărbătoarea de mai a etnicilor sași, aflată în acest an sub auspiciile educației.

DSC_6423„Ediția din acest an a sărbătorii Maifest de la Reghin are un motto care pune în prim-plan educația. Ea este viitorul și de aceea doresc să vă îndrum spre cel care deține toată înțelepciunea și puterea, spre cel care ne-a creat într-un mod minunat și care dă reușită lucrurilor mâinilor noastre, spre cel în care inima și sufletul nostru își găsește pacea, împlinirea liniștea și fericirea, spre Dumnezeul Atotputernic. Cu ajutorul Lui, am reușit și în această duminică de mai să organizăm acest maifest. Ne-a ajutat și cu o vreme bună, în El ne încredem și nădăjduim că este și va fi Dumnezeul și norocul nostru”, a transmis Johann Zey, părintele paroh al Bisericii Evanghelice C. A. din Reghin.

Putem să trăim împreună în armonie”

DSC_6425Printre oaspeții prezenți la sărbătoarea de duminică, s-au numărat și oaspeți din Germania și Austria, prelați ai Bisericii, care au gustat la propriu din farmecul momentului de sărbătoare. Oaspete la serbarea sașilor a fost și primarul Maria Precup, care a adus laude organizatorilor pentru deschiderea oferită tuturor reghinenilor cu ocazia Maifestului. „Dumnezeu a ținut cu noi, chiar dacă se anunțau ploi. Soarele a binecuvântat această sărbătoare tradițională și îl felicit pe părintele Johann Zey, pe doamna preoteasă Melinda, prezbiteriul și pe toți cei care au contribuit la organizarea acestui eveniment. Felicit, în special, Biserica Evanghelică care și-a deschis porțile pentru toți cetățenii Reghinului, fapt ce demonstrează că putem să trăim împreună în armonie, să ne bucurăm de copiii noștri. Dumnezeu știe să ne unească în aceste momente de sărbătoare, să facem lucruri minunate pentru noi, pentru copiii noștri, precum și pentru părinții și bunicii noștri, pentru a le putea face viața fericită prin evenimentele de suflet pe care le organizăm”, a transmis Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

DSC_6541Serbarea a continuat cu un program artistic la care și-au adus contribuția elevii secției germane a Școlii Gimnaziale „Augustin Maior”, respectiv ansamblurile de dansuri populare săsești, românești și ungurești.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE