Naționalul din Târgu Mureș, printre protagoniștii Galei UNITER Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 427 Vizualizări

Naționalul din Târgu Mureș, printre protagoniștii Galei UNITER

După Iași, în 2013 și Târgu-Mureș în 2014, a venit rândul municipiului Oradea să găzduiască festivitatea de decernare a premiilor UNITER în afara Bucureștiului, cu ocazia galei de luni, 9 mai din Sala Mare a Teatrului „Regina Maria” din Oradea. Pentru a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusiecki, iar juriul final care a desemnat câştigătorii, a fost format din Alice Georgescu – critic de teatru, Mircea Morariu – critic de teatru, Ozana Oancea – actriţă, Viorica Petrovici – scenografă, Alexa Visarion – regizor.

Nominalizările Naționalului

Printre nominalizări s-au numărat și producțiile celor două companii ale Naționalului din Târgu Mureș, primul pe listă listă fiind Andu Dumitrescu pentru scenografia spectacolului Visul unei nopţi de vară, regia Vlad Massaci, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”. Premiul i-a revenit în cele din urmă lui Adrian Damian pentru scenografia spectacolului Cântăreaţa cheală, regia Radu Nica, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. A doua nominalizare pentru un premiu UNITER a fost la secțiunea Cea mai bună actriţă în rol principal, Erzsébet B. Fülöp pentru rolul Mama din spectacolul Tihna, regia Radu Afrim, producție a Companiei „Tompa Miklós” , fără izbândă însă, premiul revenindu-i Emiliei Dobrin pentru rolul Elena din spectacolul Casa cu pisici, regia Radu Iacoban, scenografia Mihaela Ularu, la Teatrul Mic, Bucureşti.

Fülöp Erzsébet, o actriță fabuloasă”

2Ajungem la premiul UNITER pentru Cea mai bună regie adjudecat de Radu Afrim pentru regia spectacolului Tihna, producție a Companiei „Tompa Miklós” . ”Vreau să mulțumesc celor două jurii UNITER, jurii cu mult bun gust, precum și actorilor, echipelor de oameni cu care am lucrat în această stagiune. De asemenea mulțumesc celor trei actori nominalizați, Fülöp Erzsébet, o actriță fabuloasă de la Târgu Mureș care are rolul principal în Tihna, Dorina Chiriac și de Marius Manole care au jucat în spectacolul nostru de la Teatrul Național din București. Vreau de asemenea să mulțumesc mamei mele care se află în sală. În general vreau să mulțumesc teatrului românesc cu care m-am împrietenit destul de greu, dar până la urmă m-am împrietenit”, a precizat regizorul Radu Afrim la primirea premiului. Acesta a mai fost nominalizat în cadrul secțiunii Cel mai bun spectacol , câștig de cauză având spectacolu Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi, la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Diana Avrămuț printre premiați

3Printre premiile oferite în cadrul galei de la Oradea au fost și cele acordate de Senatul UNITER, printre care și cel pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2015. ”Au fost înscrise 82 de texte de teatru în concurs iar în urma selecției finale au rămas doar trei titluri, Nadia, de Diana Avrămuț, Colecționarul de timp de Stela Giurgianu, și Singurătatea pieterelor de Vlavius Lucăcel. Acest program anual al UNITER se desfășoară începând cu anul 2006 sub egida Casei Regale a României care premiază cea mai bună piesă românească a anului. Avem șansa extraordinară de avea acest sprijin, și ca o coincidență fericită, suntem în Teatrul Regina Maria, și o avem alături pe Principesa Maria care va oferii premiul pentru cea mai bună piesă românească”, a spus Ion Caramitru, gazda galei, președintele UNITER. Principesa Maria a anunțat numele câștigătorului, piesa Nadia de Diana Avrămuț, fostă actriță a Teatruluii Național din Târgu-Mureș. Sunt atât de emoționată că îmi vine să plâng. Când am aflat că sunt câștigătoarea acestui premiu am tremurat, aproape cum tremur și acum, am plâns și am țopăit de bucurie și am rămas pur și simplu fără grai, pentru că am reușit să-mi îndeplinesc un vis din copilărie. Le mulțumesc în primul rând celor doi bunici ai mei, Ioan și Teodor, care chiar dacă au plecat au fost alături de mine și m-au inspirat de acolo de sus dintre stele. De asemenea îi mulțumesc primului meu cititor pentru tot sprijinul pe care mi la acordat, familiei mele din sală și de acasă. Vă mulțumesc foarte mult”, a spus Diana Avrămuț.

Premiu de Excelență pentru Gigi Căciuleanu

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER Premiul de Excelenţă, acesta revenindu-i în acest an coregrafului Gigi Căciuleanu. Coregraful nu i-a uitat pe bunii săi prieteni din Târgu Mureș, locul unde a pus în scenă spectacolele Jungla X (Teatrul Ariel), Carmina Burana și Vivaldi și anotimpurile (Teatrul Național Târgu Mureș). ”Nu aș fi aici dacă nu ar exista niște oameni. N-aș fi aici dacă nu ar fi existat Silvia Ciurescu Ghiață de la Televiziunea Română care ma adus cu forța în 1990 pe scena Teatrului Național, n-aș fi aici dacă n-ar fi existat Valerian Mare și Gilda Lazăr să țină Compania Gigi Căciuleanu cât pot ei, cu două brațe și cu două picioare. N-aș fi aici dacă n-ar exista oameni ca Alina Nelega, Gasparik Attila de la Teatrul Național din Târgu Mureș precum și Gabi Cadariu de la Teatrul Ariel unde m-am întors prima oară în țară cu spectacolul Jungla X,  unde am lucrat cu niște oameni minunați pe care i-am iubit foarte tare. Nu aș fi aici dacă nu ar fi existat Constantin Chiriac, Ion Caramitru, și membrii companiei mele. De asemenea Miriam Răducanu, fără de care eu nu aș fi existat și căreia îi mulțumesc că există”, a precizat Gigi Căciuleanu.

Altă categorie premiată în cadrul Galei UNITER de la Oradea a fost cea decisă de votul publicului, unde Naționalul din Târgu Mureș a obținut cele mai multe premii, Radu Afrim, cea mai bună regie cu spectacolul Tihna, Erzsébet B. Fülöp pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul „Mama“ din spectacolul „Tihna , spectacol care a primit cele mai multe voturi la secțiunea Cel mai bun spectacol.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE