Home / Sanatate / Aproximativ 100 de viitori medici, așteptați să doneze sânge

Aproximativ 100 de viitori medici, așteptați să doneze sânge

Distribuie

La nivel național, se desfășoară, în aceste zile, o amplă campanie de donare de sânge, „Donează sânge! Fii erou!”, în condițiile în care de sânge a fost mereu nevoie în spitale. La Târgu-Mureș, campania, organizată de Liga Studenților din Târgu-Mureș, a început luni, 9 mai, și se încheie vineri, iar studenții Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș s-au mobilizat și s-au prezentat la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge. Ei știu din proprie experiență ce înseamnă lipsa sângelui, în special la stagii sau în practică.

Proiectul aparține Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România și se derulează simultan în marile orașe ale țării. Studenții care doresc să doneze sânge se pot prezenta la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș și la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureș în intervalul orar 8.00-12.00. Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş susțin că pe lângă donatorii obișnuiți, la finalul campaniei se preconizează că vor dona sânge aproximativ 100 de studenți, viitori medici. „Peste 20 de studenți s-au prezentat miercuri la Centrul de Transfuzii. Se pare că mobilizarea din mediul online a dat roade. Ne așteptăm ca și în zilele următoare să fie o prezență la fel de mare. Preconizăm că pe parcursul acestei campanii să se prezinte la donare în jur de 100 de studenți. În general, numărul donatorilor nu este suficient. Ne dorim să fie mai mulți oameni care să doneze sânge și nu atât noi, ca specialiști, cât bolnavii, care au nevoie de sânge și componente sanguine, pe care nu le putem obține decât prin bunăvoința donatorilor. Facem apel ca toate persoanele sănătoase să facă acest gest. Este un efort de timp pentru ei, însă rezultatul este un câștig extraordinar. Numărul intervențiilor chirurgicale nu trebuie limitat și timpul de așteptare al bolnavilor se scurtează în felul acesta. Dacă dăm dovadă de empatie și înțelegem, situația medicală ar fi alta”, a declarat Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş.

Nevoie permanentă de sânge
Marinela Lazăr a transmis că sângele se reface foarte repede, astfel că oamenii pot dona iar după două luni. Aceasta a subliniat că sângele nu poate fi cumpărat sau obținut din altă parte, ci doar de la oameni și numai prin bunăvoința lor. „Viața noastră are un ritm alert și lucrul acesta se resimte și la noi. Oamenii sunt foarte solidari atunci când rude, apropiați sau cunoștințe au nevoie de sânge, dar prea puțini se prezintă la donare în alte condiții, când nu cunosc bolnavul. Suntem oameni și trebuie să dăm dovadă de umanitate (…) După două luni de la donare, persoanele se pot prezenta la o nouă donare. Trebuie să știe că sângele se reface foarte repede. Instrumentarul pe care îl folosim este de unică folosință, locul unde se face puncția se dezinfectează foarte bine, deci nu există pericolul de contaminare sau să fie pusă în pericol sănătatea. Dorim, pe această cale, să transmitem mesajul că sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi obținut din altă parte decât de la oameni și numai prin bunăvoința lor. Haideți să ajutăm chirurgii să nu fie nevoiți să amâne operațiile, să nu fie oameni care să sufere din lipsa de sânge, să fim cu toții donatorii și să ne convingem prietenii apropiați să devină donatori”, a explicat Marinela Lazăr.

Ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a fi donatori
Pentru a deveni donatori de sânge, mureşenii trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.