Share

Home / Cultură / Dublă lansare, la Biblioteca ”Petru Maior” din Reghin

Dublă lansare, la Biblioteca ”Petru Maior” din Reghin

Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin va găzdui joi, 12 mai, ora 17:00 un eveniment menit să aducă în prim plan valorile satului românesc tradițional, transpus prin două lansări de carte și o expoziție de pictură. Primul volum care va fi lansat poartă semnătura autorilor Vasile Mureșan și Marcel Naste intitulat ”Toader Popovici Zugravul”, volum care scoate în evidență estența picturii de factură populară. „Faptul că acești zugravi de factură populară reliefați în acest volum au influenţe postbrâncoveneşti ne demonstrează legătura românilor ardeleni cu fraţii lor de peste munţi, Moldova şi Ţara Românească”, afirmă autorii cărții.

Universul satului într-un muzeu

Al doilea volum care va fi lansat aduce în atenție Muzeul Ciobotă-Petruț din Lunca Bradului, titlu care poartă semnătura cărții Rusalinei Petruț și fiicei sale Andreea Petruț, volum încărcat de tradiții, obiceiuri și meșteșuguri specifice zonei Lunca Mureșului. ”Muzeul Ciobotă-Petruț din Lunca Bradului se dorește a fi în primul rând o o mărturie de credință a celor două autoare de a conserva și de a transmite crâmpee uitate ale culturii noastre populare, atât celor de azi, cât mai ales generațiilor viitoare. Un astfel de demers privind resuscitarea memorie noastre culturale identitare se poate realiza și în cadrul unmui punct muzeal sătesc, întemeiat la inițiativa unor familii sătești”, afirmă în prefața cărții dr. Dorel Marc, etnograf în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Județean Mureș. În paginile cărții, cititorul poate descoperii coordonatele spațiale și istorice ale zonei Lunca Bradului, ocupațiile de bază al locuitorilor din Lunca Bradului, obieciurile acestora așezate la loc de cinste în spațiul muzeului etnografic sătesc al familiei Ciobotă-Petruț. Seara dedicată valorilor satului românesc va fi completată cu vernisajul expoziției de pictură semnată Maria Mera, și recitalul folcloric susținut de Andreea Petruț, coautor la volumul ”Muzeul Ciobotă-Petruț din Lunca Bradului”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Galerie Foto: Șezătoare cu oameni dragi la Muzeul Etnografic „Anton Badea”

A devenit o frumoasă tradiție ca la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin, lucrul manual …

Share
Share