Teatrul Național, factor puternic în viața teatrală din România Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 219 Vizualizări

Teatrul Național, factor puternic în viața teatrală din România

Gáspárik Attila, managerul Teatrului Național din Târgu-Mureş, a revenit în orașul natal Oradea cum nu se putea mai fericit, fiind prezent alături de conducerea teatrului, și de actrița Companiei Tompa Mikloș Fülöp Erzsébet, în cadrul Galei UNITER găzduită luni seara de Teatrul ”Regina Maria” din Oradea.

Reporter : Ați revenit acasă la Oradea la un eveniment special pentru teatrul din România. Cum a fost ?

Gáspárik Attila : A fost o gală foarte frumos organizată la Teatrul ”Regina Maria”, cu mulțumiri speciale directorului acestui teatru, Daniel Vulcu, coleg actor cu mine. Acest teatru nu de mult a fost reabilitat, aparține Consiliului Local Oradea și deciziile se iau mult mai rapid decât în cazul nostru. Chiar discutam cu el că sunt foarte puțini actori care sunt și directori de teatru, regizorii fiind cei care devin tot mai tare directori.

Rep.: Cum a fost contactul cu lumea bună a teatrului ?

Gáspárik Attila : Am fost extrem de bine primiți, atât de către publicul orădean, dar mai ales de către breasla teatrului din România. Mulți dintre aceștia ne-au reamintit de prima întâlnire în această calitate la Iași la Gala UNITER în urmă cu patru ani, când am avut doar o singură nominalizare la un premiu UNITER. Acum Teatrul Național din Târgu-Mureș a ajuns să fie cel mai nominalizat teatru , plus alte premii acordate luni seara care au avut o strânsă legătură cu noi. Aici mă refer la Premiul de Excelență UNITER obținut de Gigi Căciuleanui, care a fost apreciat și pentru activitatea sa din Târgu- Mureș. Suntem foarte bucuroși că am luat un premiu, cel de regie obținut de Radu Afrim cu spectacolul ”Tihna”, montat la Compania ”Tompa Miklos”. Dar aceste festivaluri sunt evenimente care trec foarte repede, și noi trebuie să ne concentrăm pe activitatea de zi cu zi. Avem două premiere în curând și pentru noi adevăratul festival îl reprezintă întâlnirea cu publicul nostru pentru care facem spectacolele noastre.

Rep.: Referitor la public, votul acestuia s-a îndreptat în mare parte și Naționalului din Târgu Mureș

Gáspárik Attila : Am fost nominalizați de către juriul UNITER la secțiunea cea mai bună regie, premiu care l-am și câștigat, dar la toate categoriile la care am fost nominalizați am câștigat și premiile din partea publicului. Asta înseamnă că avem o susținere foarte puternică din partea publicului care, foarte repede se poate mobiliza. Este cred un atu al teatrului nostru, forța de mobilizare care funcționaeză pe două laturi, online prin internet, și imediat după urmează presa, în special presa locală de limbă română și maghiară fără de care nu cred că puteam să mobilizăm atât de tare publicul nostru.

Rep:.Printre numele rostite pe scenă în cadrul galei au fost și cel al dumneavostră, alături de Alina Nelega și Gabi Cadariu, venit din partea lui Gigi Căciuleanu care a mulțumit celor cu care a colaborat la Târgu-Mureș de-alungul anilor…

Gáspárik Attila : A fost un gest extrem de frumos din partea sa, și se vede că Gigi Căciuleanu a urmat și alte școli din Europa și din întreaga lume, și cunoaște ce înseamnă să fi politicos.

Rep.: Ce alte întlâniri profesionale ați mai avut la Oradea ?

Gáspárik Attila : Am avut niște discuții foarte importante pe timpul galei și după. În acest sens, cred că vom bune bazele unei asociații a teatrelor naționale din România, o idee mai vecehe pe care am îmbrățișat-o și eu. Estre posibil să ne unim într-o asociație cu teatrul de la Craiova, București, Timișoara, Iași, fiindcă e foarte greu. În mandatul meu de manager general am avut 10 miniștri ai culturii, cu niciunul nu ai putut să intri într-un dialog constructiv pentru că imediat a fost schimbat. Cu această problemă s-au confruntat și ceilalți colegi, conducători de teatru, iar acum am decis să facem o ascociație care va discuta de pe o altă poziție cu forurile legislativ și financiar, să avem un dialog mai bun și viitorul să fie mai calculabil. Asta este marea noastră problemă. Sunt colegi de-ai mei cum este Cristian Hadji-Culea de la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași care de cinci ani este director interimar, ceea ce înseamnă că nu poate lua decizii majore. La fel, Mihai Măniuțiu de la Cluj, a reușit și concursul dar tot timpul e interimar, și încă nu a primit caietul de sarcini. Sunt foarte multe probleme. Una peste alta, Gala UNITER de la Oradea a fost un prilej extraordinar să fim considerați ca fiind un factor mai puternic în viața teatrală din România. Cred că acesta a fost marele premiu al nostru la Oradea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE