Home / Religie / Biserica din Lunca Bradului, sfințită de ÎPS Irineu

Biserica din Lunca Bradului, sfințită de ÎPS Irineu

Distribuie

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent duminică, 15 mai, în mijlocul credincioșilor din localitatea Lunca Bradului, Protopopiatul Reghin, prilej cu care a oficiat slujba de sfințire a bisericii păstorită de părintele paroh Vasile Sorin Burian.

3Ziua sfințirii unei biserici este un eveniment extraordinar pentru credincioșii dintr-o parohie. Ziua aceasta va fi una de neuitat pentru sufletele credincioșilor și pentru noi toți. Ea va fi marcată cu litere de aur nu numai în cronica parohiei, ci și în sufletele și inimile credincișioșilor. Bucuria pe care o simțim astăzi o simt și duhurile moșilor și strămoșilor, părinților și a celor dragi, care își dorm somnul de veci pe acest platou din jurul bisericii din Lunca Bradului. Împreună cu ale noastre se face bucurie în cer în această zi atât de măreață și de frumoasă, cum este cea de astăzi. De aceea, pentru aceste clipe de înălțare sufletească, lumina Învierii lui Hristos străluncește încă puternic în sufletele noastre. Această lumină și bucurie a Învierii Domnului sporește astăzi și dă slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să ajungem să trăim intens acest eveniment al târnosirii bisericii din Lunca Bradului cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril ”, a transmis părintele Teodor Beldean, Protopopul Reghinului.

Diplome pentru slujitorii bisericii din Lunca Bradului

7Cu acest prilej, s-au acordat diplome de înaltă cinstire celor care s-au remarcat în sprijinirea materială și spirituală a bisericii din Lunca Bradului. Astfel, au primit diplome Petru Vultur, primarul comunei Lunca Bradului, Cornel Croitor, Viorel Croitor, Ioan Croitor, Aurel Cif, Mihail Murar, Romeo Onica, Emil Lupu, Petru Vultur, Arsânte Jârcan, Aurel Baciu, Vasile Decebal Pop, Crucița Hrășmășan, Nicoleta Vultur, Constantin Gabor, Dumitru Ciubotă, Mihai Roșianu, Gheorghe Mălăiescu, Vasile Vasiliu, Marius Mircea, Maria Buta.

Părintele Burian, ridicat la rangul de iconom stavrofor

5ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a punct în mesajul său către credicioși pilda curajului creștin, aducând totodată mulțumiri celor care și-au pus truda și sufletul în locașul sfânt din Lunca Bradului. Ca semn de aleasă prețuire față de păstorul bisericii, prăintele Burian Vasile Sorin i-a conferit acestuia cea mai înaltă distincție, ridicându-l la rangul de iconom stavrofor. „Aici am săvârșit slujba de târnosire sau de sfințire a locașului de închinare restaurat și înnoit ca o mireasă, demnă de mirele ei, care este Hristos, mirele crucificat al bisericii, mirele ei nemuritor. Pe urmă, am celebrat pe acest podium sacru dumnezeiasca Liturghie cu un mare sobor. Aproape trei ore noi am beneficiat aici de cuvântul adevărului, de harul Duhului Sfânt și l-am îndulcit prin fagurul de miere al comuniunii, că bine și frumos este ca frații să fie împreună, cum spune psalmistul David. Mintea s-a iluminat, inima s-a curățat, duhul s-a înviorat și am primit adiere de viață nouă și lumină din lumina lui Hristos. În felul acesta, am fost eliberați de bântuielile ispitelor și de grijile obsedante ale vieții, care nu fac altceva decât să ne copleșească și să ne macine. Dacă noi, în aceste clipe, ne simțim atât de bine, într-un climat duhovnicesc de talie superlativă, este pentru că părintele Vasile Burian, dând dovadă de hărnicie și zel mistuitor pentru Casa Domnului, a înnoit biserica parohială, a pregătit-o pentru sfințire și noi am venit să punem peste ea pecetea sfințeniei, pentru a se înplini cuvintele Scripturii: „Casei tale i se cuvine sfințenie Doamne”. Prin ceea ce sfinția sa a realizat, a dat și dă dovadă de faptul că îmbină armonic râvna apostolică cu spiritul gospodăresc, dovedindu-se astfel un iconom credicios casei lui Dumnezeu, drept pentru care i-am și acordat rangul suprem de iconom stavrofor. Eu îl felicit și îl asigur de prețuirea mea sinceră și devotată. Totodată, țin să aduc omagii primarului Petru Vultur, Consiliului Parohial și tuturor celor care au ajutat într-un fel sau altul ca această minunată lucrare să se realizeze: sponsori, donatori și binefăcători. Pe toți îi asigur că au făcut investiții în eternitate și au acumulat comori în ceruri unde molia și rugina nu le pot deteriora vreodată”, a precizat Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.

Nimic nu aș fi putut face fără ajutorul Bunului Dumnezeu”

2Părintele paroh Burian Vasile Sorin a mulțumit celor care i-au fost alături în munca sa. „Nimic nu aș fi putut face fără ajutorul Bunului Dumnezeu, fără purtarea de grijă și rugăciunile înălțate către tronul lui Duimnezeu de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu. Nimic nu aș fi putut face fără purtarea de grijă a părintelui protopop, care ne-a îndrumat și ne-a purtat de grijă. Nimic nu aș fi putut face fără ajutorul dumneavoastră, al tuturor, fapt pentru care doresc să mulțumesc primarului Petrică Vultur care a venit în mijlocul nostru să ne ajute. Mulțumesc fratelui meu, părintele Daniel, părinților mei, doamnei preotese, fetelor mele, și dumneavoastră tuturor. Nu am făcut nimic decât ceea ce trebuia să fac. Dacă acolo unde am greșit, unde poate anm trecut cu vederea și nu am poposit mai mult vă rog să mă iertați și voi încerca pe parcurs să fiu alături de dumneavoastră, de bucuriile și durerile dumneavoastră”, a transmis părintele Vasile Sorin Burian.

Armata și Biserica au fost tot timpul împreună”

4Printre cei prezenți la momentul de aleasă sărbătoare de la Lunca Bradului, s-a numărat și Generalul Marius Giurcă, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, care a oferit părintelui paroh Vasile Sorin Burian un buchet de flori de colț, simbolul armei militarilor. „Sunt bucuros să particip în calitate de general al Armatei Române și comandant al trupelor de vânători de munte, dar și în calitate de simplu credincios și enoriaș al acestei parohii din Lunca Bradului, la această minunată sărbătoare creștinească. Mărturisesc că în ultimii ani, participând activ la o serie de evenimente și slujbe bisericești, am fost impresionat să observ cum se schimbă acest lăcaș de cult din Lunca Bradului datorită vredniciei preotului paroh Vasile Sorin Burian, datorită sprijinului Consiliului Parohial, al tuturor enoriașilor și al oamenilor de bine. Iată că după aproape 10 ani Dumnezeu și-a îndreptat privirea către această biserică, ne-a luminat și nouă sufletele și rodul eforturilor și strădaniei celor de aici a fost încununat de succes. Ținând cont că în lunga istorie a poporului nostru, Armata și Biserica au fost tot timpul împreună, umăr la umăr, și au constituit pilonii de rezistență ai păstrării identității naționale și a credinței creștin ortodoxe strămoșești, vreau să vă asigur de tot respectul și atașamentul oștirii române, al meu personal față de valorile și credința noastră strămoșească. Vreau să vă asigur că militarii vânători de munte pe care îi am în subordine dau dovadă de acel curaj de care a amintit Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu în permanență, atât la instrucție pentru apărarea țării, cât și în afara hotarelor noastre naționale. În semn de omagiu și de prețuire pentru părintele paroh Burian, îi înmânez acestuia un buchet de flori de colț, care pentru noi vânătorii de munte reprezintă expresia purității, frumuseții și rezistenței în fața tuturor vitregiilor naturii”, a spus Generalul Marius Giurcă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.