Donarea de sânge, un gest nobil care salvează vieți Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 826 Vizualizări

Donarea de sânge, un gest nobil care salvează vieți

La 14 iunie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Internațională a Donatorului de Sânge (World Blood Donor Day), cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb. Astfel, ediția XV-a a conferinței „I love my health”, care are loc joi, 26 mai, la ora 17.30, poartă tema „Preţuirea ta, supravieţuirea altora! (Donează sânge)”.

Psihologul Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş, nutriţionistul dietetician Nagy Bea și terapeutul Bowen Ruxanda Radu sunt invitatele acestei ediții. „În momentul în care tu citești acest text, un alt om cerșește clipe, după ce atâta timp n-a făcut decât să risipească ani. În momentul în care tu citești acest text, un alt om își duce viața cum poate. Și poate. Încă mai poate. Desigur, cu toții avem nemulțumiri, frustrări și neîmpliniri. Avem ambiții care ne avântă și pudori care ne-nfrânează din drum. Avem oameni aproape și departe; pe unii îi iubim până la pierdere, pe câțiva îi antipatizăm profund, iar pe alții îi tratăm cu indiferență. Lecția supremă pe care, poate, ar trebui s-o învățăm (cât încă nu ar fi nevoie să o știm) este că tuturor acestor oameni, atunci când vine vorba despre supraviețuire, avem datoria să le oferim ceea ce am aștepta să primim înapoi, și anume ajutor”, au transmis reprezentanții „I love my health”.

Aprovizionarea cu sânge de la donatori voluntari neplătiți
Potrivit Agerpres, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încurajează toate țările și partenerii naționali și internaționali, care lucrează în domeniul transfuziilor de sânge și în cel al sănătății materne, să dezvolte un plan de activitate care să asigure condiții de siguranță pentru produsele din sânge. Acestea pot fi asigurate numai prin donații regulate de sânge de la donatori voluntari neplătiți. Aceștia reprezintă cel mai sigur grup de donatori, prevalența de infecții bloodborne este cea mai scăzută în rândul acestui grup. Obiectivul OMS are în vedere ca, până în 2020, toate țările să poată realiza aprovizionarea cu sânge de la donatori voluntari neplătiți.
Conform sursei citate, milioane de oameni donează sânge la nivel mondial, cu toate acestea nevoia de sânge nu este acoperită. Scopul Organizației Mondiale a Sănătății este ca, până în 2020, toate țările să se poată aproviziona cu sânge de la donatori voluntari neplătiți. În prezent, în doar 62 țări, sângele necesar este acoperit aproape 100% din donațiile voluntare de sânge și neplătite, în timp ce 40 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și donatori plătiți. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătății, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual și marchează aprecierea și recunoștința față de donatorii voluntari de sânge. Se desfășoară campanii și programe de recoltare a sângelui pentru a crește numărului celor care donează în mod regulat sânge, pentru o perioadă îndelungată. La evenimentele organizate participă și numeroase personalități din diverse domenii de activitate, pentru a veni în sprijinul acestor inițiative. În unele țări, în această zi, sunt inițiate proiecte ce includ planuri naționale privind reforma serviciilor de transfuzia sângelui, îmbunătățirea legislației privind donatorii de sânge și alte aspecte privind transfuzia de sânge.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE