Home / Sanatate / Operaţia de micşorare a stomacului, cea mai efectuată intervenție la nivel mondial pentru obezitate

Operaţia de micşorare a stomacului, cea mai efectuată intervenție la nivel mondial pentru obezitate

Distribuie

Gastric sleeve sau gastrectomia longitudinală laparoscopică reprezintă intervenţia chirurgicală cel mai frecvent efectuată la nivel mondial pentru obezitate şi pentru sindromul metabolic asociat. Este o operaţie de micşorare a stomacului, fiind o intervenţie cu caracter restrictiv, desfăşurată pe cale minim invazivă (cicatrici minime), susține dr. Claudiu Sărăcuţ, medic specialist chirurg, la Centrul Medical Nova Vita.

Potrivit specialistului, principala indicaţie pentru această operaţie o reprezintă obezitatea morbidă, „o afecţiune ce se caracterizează printr-un IMC >= 40 (indice de masă corporală). Atunci când există boli secundare asociate, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, apnea de somn, atropatiile, gastrectomia longitudinală laparoscopică poate fi efectuată şi la un IMC >= 35”. Medicul spune că indicaţia de intervenţie o stabileşte chirurgul în urma unui consult efectuat în prealabil şi după efectuarea de către pacient a unui set de analize şi investigaţii suplimentare stabilite de comun acord cu medicul specialist chirurg.

În ce constă operația
„Operaţia constă în înlăturarea pe cale laparoscopică a până la aproximativ 80% din stomac, practic reducându-se capacitatea de stocare a acestuia la maxim 100 ml. Stomacul nou creat va avea un aspect tubular (sleeve = mânecă, în engleză). Intervenţia chirurgicală durează în medie o oră, în timp ce spitalizarea este de regulă de patru zile, din care o zi acordată pregătirii preoperatorii şi două zile evoluţiei postoperatorii. Graţie tehnicii laparoscopice, integrarea pacienţilor în viaţa cotidiană se face relativ rapid, în aproximativ două săptămâni pacientul putându-şi relua activităţile anterioare operaţiei. Controalele după gastric sleeve vor fi efectuate la 10 zile postoperator, o lună, 3, 6 şi 12 luni, apoi de câte ori este nevoie. Mecanisme de acţiune. Gastric sleeve este o intervenţie chirurgicală restrictivă în care se păstrează traseul fiziologic al alimentelor, fiind afectată doar capacitatea de depozitare a stomacului, din acest punct de vedere nu întâlnim pierderi hidro-electrolitice ca în cazul altor intervenţii de tip bariatric. Astfel, în urma acestei operaţii pacientul nu mai poate consuma cantităţi mari de alimente, ci doar porţii mici (de copii), însă un alt avantaj îl reprezintă faptul că poate consuma aproape orice aliment doreşte. Acest principiu restrictiv reprezintă primul mecanism de acţiune al operaţiei”, a explicat dr. Claudiu Sărăcuţ.
„Al doilea mecanism este unul hormonal şi implică grelina, aşa numitul hormon al foamei, secretat în mare parte în porţiunea de stomac ce este îndepărtată. Acest hormon pare a fi responsabil de senzaţia de foame care, postoperator, dispare aproape complet. Prin aceste mecanisme, pacientul slăbeşte constant până la 90-100% din excesul ponderal, fără riscuri şi pierderi de minerale, fără eforturi deosebite, dar cu păstrarea unui regim alimentar ce respectă principiile unei alimentaţii sănătoase”, a mai precizat medicul.
Avantajele operației
Dr. Claudiu Sărăcuț transmite următoarele avantaje ale operației. „Gastric sleeve este o operaţie bariatrică sigură pentru pacienţi, cu rezultate foarte bune pe termen scurt şi la distanţă, şi cu complicaţii mai reduse comparativ cu celelalte intervenţii bariatrice. Ca urmare a acestei intervenţii, pacientul slăbeşte constant din greutate, în mod sănătos, alimentele urmând traseul normal în tubul digestiv, fără scurt circuite sau ocoliri ale diferitelor segmente digestive. Cel mai important aspect este că, postoperator, viaţa pacienţilor se schimbă radical, mergând până la vindecarea unor afecţiuni asociate cum ar fi diabetul zaharat de tip II, afecţiuni cardiace (hipertensiunea arterială), respiratorii (apnea de somn, dispnea), majoritatea pacienţilor scăpând de necesitatea consumului de medicamente”, a arătat dr. Claudiu Sărăcuț.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.