Program bogat de “Noaptea Muzeelor” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1773 Vizualizări

Program bogat de “Noaptea Muzeelor”

Ediţia 2016 a evenimentului “Noaptea Muzeelor” va avea loc la Târgu-Mureş, în perioada 20-22 mai, în organizarea Muzeului Judeţean Mureş, alături de 22 de parteneri, şi va cuprinde 30 de expoziții, din care opt de bază, la care se adaugă șase vernisaje, 15 ateliere de pedagogie muzeală, concerte, momente muzicale în număr de 13, conferințe, concursuri, ghidaje tematice, workshopuri, spectacole, degustări de fleici și vinuri, târguri, cafenele, toate acestea găzduite de 18 locații. “S-a lucrat vreme de patru luni de zile la realizarea acestui eveniment. Este foarte important că am reușit să adunăm o serie de instituții culturale județene, la care s-au alăturat și cele din Târgu-Mureș, respectiv Grădina Zoologiccă și Muzeul Petry care au fost deschise la inițiativa noastră. Intenția noastră este să angrenăm tot orașul și să oferim un eveniment cultural de valoare”, a precizat Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș.

The chaos in may mind”, cu Vizi Imre

Manifestările vor debuta vineri, 20 mai, prin vernisajul expoziţiei “Galeria Donaţia Elisabeta şi Gheorghe David”, urmată de conferinţa “Caucazul militar -capitole istorice” şi concertul “The chaos in may mind”, susţinut de Vizi Imre şi invitaţii săi la Palatul Culturii. Ziua de vineri mai cuprinde vernisajele expoziţiilor “O zi alături de “dr. Bones” şi “Cromatică şi décor în antichitatea dacică”, în Cetatea Târgu-Mureş, respectiv expoziţiile “Flori şi cărţi la Muzeu” şi “Evoluţia speciei umane ilustrată prin portrete şi fosile” la Muzeul de Ştiinţele Naturii.

Expoziţii şi ateliere în Palatul Culturii

Ziua de sâmbătă va fi una plină de evenimente, printre locaţiile gazdă numărându-se Palatul Culturii, Cetatea Târgu-Mureş, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Teatrul Naţional, Ansamblul Mureşul, Grădina Zoologică, Biblioteca Teleki, Atelierul de prezentare şi Muzeul Petry, Casa Bernády, Biserica Unitariană, Studioul B5, Camera K’Arte şi Piaţa Teatrului. Manifestările vor debuta la ora 10 cu o expoziție a mașinilor de epocă în fața Palatului Administrativ, organizator fiind Classic Car Club. În Palatul Culturii va fi vernisată, începând cu ora 11, expoziția ”Miksa Roth: Raze de soare”, urmată de expoziția ”Galeria Donația Elisabeta și Gheorghe David”, la etajul 2 din Palatul Culturii. Vor fi deschise, de asemenea, expozițiile permanente Galeria de Artă Românească, Galeria de Artă Clasică Maghiară și Ion Vlasiu, completate cu atelierele de pedagogie muzeală ”Redescoperirea muzeului prin puzzle”, ”Colaj”, Pictură pe sticlă”, ”Modelaj în lut”, un atelier de face painting. Seara va avea loc un recital al elevilor Școlii Populare de Artă și concertul susținut de Cvartetul ”Four Seasons” și duo-ul de flaut In tempo.

Activităţi şi expoziţii în Cetate

În Cetatea Medievală de “Noaptea Muzeelor” vor putea fi văzute expoziţiile ”Identitate și cultură 3. Noi peisaje și dimensiuni”, ”Cromatică și decor în antichitatea dacică”, ”De la târg la oraș. Aniversarea a 400 de ani de la dobândirea titlului de oraș liber regesc”, ”Sfânta Fecioară”, ”O zi alături de ”dr. Bones”, ”Oameni, locuri, tradiții”, la care se adaugă atelierele de pedagogie muzeală. “Avem un program bogat de activități în Cetatea Medievală, într-o ambianță mult mai plăcută față de ultimii ani. Avem expoziții noi și numeroase ateliere de pedagogie muzeală, unele în strânsă legătură cu expozițiile din cetate. Tot în Cetatea Medievală vor porni o serie de ghidaje tematice, pentru toți doritorii care vor să afle amănunte despre Mănăstirea Franciscană. Această plimbare va fi ghidată de către Zalán Györfi. De asemenea vor exista și concursuri legate de orașul liber regesc, la care pot să participe echipe formate din părinți și copiii lor”, a precizat muzeograful Angela Săplăcan.

Workshop muzical cu Daniel Csikos

La Muzeul de Etnografie vor fi deschise expoziţiile “Anna. Destin de femeie în secoluil XX”, “Târgurile mureșene și lumea reală”, “Casa de Paradă din Podișul Transilvaniei”, şi atelierele de pedagogie muzeală “Batista-accesoriu al portului popular”, “Jocul popular”, “Tradiții, chipuri, reprezentări”. “Dorim ca în curtea muzeului renovată de curând să aducem și un ambient muzical, jocul popular și muzica vor face parte din programul evenimentului ”Noaptea Muzeelor”. Vom avea ateliere de dansuri populare maghiare și românești, începând cu ora 16, care vor dori să inițieze copiii în special în tainele dansului popular încărcat de ritm, energie și voie bună. Aici îi avem parteneri pe cei de la Ansamblul Artistic “Mureșul” din Târgu-Mureș. De asemenea îi vom avea ca invitați Ansamblul de țitere din Șincai, copii și adulți care au un repertoriu compus din cântece populare autentice din zona Câmpiei. Concertul va fi urmat de un workshop muzical, susţinut de Daniel Csikos, începând cu ora 20, care va îmbina elemente de muzică de jazz cu elemente de folclor. Daniel Csikos va invita participanţii la activitatea practică cu două teme folclorice, una românească şi una maghiară, puse în valoare în aranjamente bazate pe tehnicile componistice din muzica de jazz. Workshopul va fi urmat de un concert etno jazz, susţinut de New Landscapes”, a precizat Angela Pop, șefa Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Mureș.

Ghidaje despre istoria arhitecturii oraşului

O noutate în acest an este ghidajul organizat de către directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Virgil Pană, care îşi propune să ofere informaţii de natură istorică despre principalele edificii cu caracter civil și religios şi despre monumentele istorice construite în centrul oraşului. Un alt ghidaj va avea loc tot de la ora 11 în limba maghiară, realizat de Erika Oniga de la Secţia de Istorie şi va scoate în evidenţă stilul Art Nouveau în arhitectura oraşului Târgu-Mureş. Printre atracţiile zilei de sâmbătă se mai numără “Parada costumelor” din foaierul Teatrului Naţional, spectacolul “La răsărit de soare” de la Ansamblul Mureşul, expoziţia “Târgu-Mureşul în imagini din atelierul fotografului Körtesi” de la Biblioteca Teleki şi expoziţia “Tandem-Cele mai frumoase cărţi itinerante la Târgu Mureş” la B5 Studio şi Camera K’Arte.

Concerte în Piaţa Teatrului

Ziua de duminică va fi dedicată muzicii, prin “Şcoala de Chitară Sebastian Tătar” şi concertele susţinute de Trio Estate, The Nobody Elses, The Pinwheels, Byron şi Parno Grastz, în Piaţa Teatrului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE