Home / Sanatate / „Donează sânge! Fii erou!”, campania care a mobilizat 380 de persoane să doneze sânge

„Donează sânge! Fii erou!”, campania care a mobilizat 380 de persoane să doneze sânge

Distribuie

Purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş, Marinela Lazăr, a anunțat miercuri, 18 mai, că 380 de persoane s-au prezentat săptămâna trecută la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge, când s-a desfășurat o amplă campanie națională de donare de sânge „Donează sânge! Fii erou!”. Jumătate dintre donatori au fost studenții Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, care știu din proprie experiență ce înseamnă lipsa sângelui, în special la stagii sau în practică.
„În cursul săptămânii trecute, în timpul campaniei studenților, au donat sânge 380 de persoane. Jumătate dintre aceste persoane au fost studenți. Nevoia de sânge este constantă. Dorim, pe această cale, să transmitem mesajul că sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi obținut din altă parte decât de la oameni și numai prin bunăvoința lor. Haideți să ajutăm chirurgii să nu fie nevoiți să amâne operațiile, să nu fie oameni care să sufere din cauza lipsei de sânge, să fim cu toții donatori și să ne convingem prietenii apropiați să devină donatori. Să ajutăm, așadar, medicina târgumureșeană, să ajutăm pacienții și medicii să poată opera atunci când este nevoie, să nu fie nevoiți să reprogrameze operațiile și bolnavii să nu aștepte”, a declarat Marinela Lazăr.
Studenții promovează donarea de sânge
„Campania din acest an a a avut o amploare foarte mare la nivel național. Studenți din opt centre universitare s-au mobilizat pentru a promova în rândul studenților și nu numai beneficiile donării de sânge, atrăgând atenția asupra nevoii de sânge cu care spitalele se confruntă zilnic. Este important să educăm oamenii să doneze, este important să promovăm acest lucru și în rândul celor mai mici, pentru că un copil învățat va fi un adult educat. Donarea de sânge ar trebui să facă parte din viața oamenilor, să devină un obicei constant, pentru că în acest fel pot face un bine imens fără un efort prea mare. Noi vom continua să promovăm donarea de sânge și după finalizarea campaniei și sperăm să avem rezultate cât mai bune și persoane motivate să facă un bine”, a declarat Adina Radu, coordonatorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Ligii Studenților.
14 iunie, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge
Și pentru că în data de 14 iunie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, ediția a XV-a a conferinței „I love my health”, care are loc joi, 26 mai, la ora 17.30, poartă tema „Preţuirea ta, supravieţuirea altora! (Donează sânge)”. Marinela Lazăr va fi prezentă la această conferință și va transmite un mesaj de conștientizare asupra importanței donării de sânge de către persoanele sănătoase și binevoitoare, în condițiile în care nevoia de sânge există mereu. „Sunt foarte bucuroasă că Organizația JCI Târgu-Mureș s-a gândit să ne implice și pe noi în conferințe. Cu ocazia conferinței, voi încuraja oamenii să doneze sânge, să își facă puțin timp pentru acest lucru. O donare nu cere foarte mult timp, iar beneficiul nu poate fi măsurat nici în timp, nici în bani, pentru că este vorba de sănătate, iar sănătatea nu are termen de comparație. Este cel mai important lucru pentru un om. În ziua de 14 iunie, dorim să mobilizăm cât mai multe persoane să se prezinte la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş pentru a dona sânge. Probabil vom organiza și o caravană mobilă în centrul orașului”, a arătat Marinela Lazăr.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încurajează toate țările și partenerii naționali și internaționali, care lucrează în domeniul transfuziilor de sânge și în cel al sănătății materne, să dezvolte un plan de activitate care să asigure condiții de siguranță pentru produsele din sânge. Acestea pot fi asigurate numai prin donații regulate de sânge de la donatori voluntari neplătiți. Aceștia reprezintă cel mai sigur grup de donatori, prevalența de infecții bloodborne este cea mai scăzută în rândul acestui grup. Obiectivul OMS are în vedere ca, până în 2020, toate țările să poată realiza aprovizionarea cu sânge de la donatori voluntari neplătiți.

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.