Berea Zăganu, o poveste românească ce trebuie savurată Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2033 Vizualizări

Berea Zăganu, o poveste românească ce trebuie savurată

Dacă vreți să beți o bere bună, românească, fabricată artizanal, de o mână de oameni, berea Zăganu e propunerea noastră. Distribuitor în județul Mureș al berii Zăganu este magazinul White Horse, de pe strada Călărașilor 14, vizavi de Hotel Continental. Povestea acestei beri e la fel de frumoasă precum gustul ei.
Pe scurt, Zăganu e o bere românească, artizanală, nepasteurizată, după cum o descrie producătorul, fabricată „doar din ingrediente ușor de citit și pronunțat: apă, malț, 3 tipuri de hamei și drojdie.” Poducătorul ne oferă mai multe detalii despre „fabrica” Zăganu : „Ne numim Fabrica de Bere Bună și suntem o micro-berărie independentă, 100% românească. Ne mândrim cu o producție anuală de 0.0039 milioane de hectolitri de bere artizanală, nepasteurizată, îmbuteliată și etichetată manual. Capsarea sticlelor se face cu un dispozitiv, activat cu piciorul. Producția este asigurată de o echipa mică, de localnici, din comuna Maneciu, în frunte cu maestrul nostru berar, doamna Ileana.”3 bere Fabrica de Bere Bună se află la poalele vârfului Zăganu (Carpații Orientali) aproape de stațiunea Cheia, în satul Maneciu-Ungureni, județul Prahova. Fabrica a început sa producă două sortimente de bere în octombrie 2013: blondă și brună, ambele fermentate natural timp de minim 21, respectiv 30 de zile, apoi îmbuteliate în sticle (0.5L) sau butoaie (30L), cu un termen de valabilitate de 45 de zile. Din acest motiv, berea Zăganu este îmbuteliată doar la cerere, în funcție de comenzile primite de la locațiile care au decis să vândă berea Zăganu – baruri, bistrouri, băcănii și magazine specializate. Începând din octombrie 2015, odată cu aniversarea de 2 ani, au fost lansate două beri noi, speciale: Zăganu India Pale Ale și Zăganu Roșie (Red Ale). Ambele sunt nepasteurizate, nefiltrate, produse cu o drojdie de fermentație înaltă, maturate timp de minim 23 zile.2 bere
Motivația berii Zăganu este una simplă: producătorii își doreau un produs autentic, pe care să îl prezinte atât consumatorului român, cât și unui turist străin, ca brand românesc. Drumul nu a fost ușor, începând cu numele ales pentru această bere. Au trecut prin 70 de posibile denumiri, de la denumiri istorice ale unor locuri, până la cuvinte vechi sau personaje istorice. S-au oprit însă la Zăganu, care este numele unui vârf de munte (1.817 m) din apropierea fabricii, dar și denumirea populară pentru vulturul bărbos, o pasăre care trăia în zonă, dar care a dispărut din România din cauza vânatului excesiv. „Am făcut o paralelă cu micile berării locale, care și ele au dispărut în ultimii ani. Ne concentrăm mai mult pe ce este în sticlă, decât ce e în afară”, explică Laurențiu Bănescu. În prezent, în microberăria Fabrica de Bere Bună lucrează opt persoane, coordonate de berarul-șef, Ileana Drăghici. Planul pe trei ani vizează mărirea echipei, dar și a numărului de beri din portofoliu și a capacității de producție până la 90%. „Și, de ce nu, o berarie proprie”, afirmă cu entuziasm Laurențiu Bănescu. Distribuitor în județul Mureș al berii Zăganu este magazinul White Horse, de pe strada Călărașilor 14. Aici puteți alege ce vă poftește inima din peste 500 de sortimente de băuturi spirtoase, vin, bere „craft”, cafea, ciocolată și ceai. De la single malts, scoțiene, japoneze, indiene la Bourbon, Irish si Canadian whiskey, cognac sau brandy. Vodka, rom sau gin, lichioruri și bitteruri. O imensă colecție de vinuri, mai ales românesti, toate premium sau super premium, dar și selecții din Ungaria, Italia, Spania sau Australia. Apropo de exclusivități, White Horse ne oferă celebrul brandy Ararat, pe care îl consumă cu mare plăcere însuși premierul Winston Churchill. Acesta merită o poveste, într-o altă zi…
Magazinul este deschis între orele 9.00-20.00, de luni până joi, și între 9.00-22.00, vineri și sâmbătă. Detalii despre magazinul White Horse LS găsiți pe Facebook sau pe http://liquorstore.expert/. Poftă bună!
Florin Marcel Sandor

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE