- teodora.mindru
- 0 comentarii
- 316 Vizualizări
Voluntariatul în situații de urgență, considerat experiență profesională
19 mai 2016Guvernul a completat și modificat miercuri, 18 mai, statutul personalului voluntar din serviciile de urgență, astfel încât activitatea acestuia să fie considerată experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite. Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul stabilește că una dintre condițiile minime pentru a avea un parcurs profesional al voluntarului în situații de urgență este absolvirea obligatorie a unui curs de inițiere servant pompier, în maximum un an de la încheierea contractului de voluntariat.
„După absolvirea acestui curs obligatoriu, în funcție de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesională. De exemplu, pentru a putea ocupa un post de conducător autospeciale într-un serviciu de voluntariat de situații de urgență este obligatorie absolvirea unui curs de mecanic utilaj iar, ulterior, după minim un an, a unui curs de conducător autospeciale”, se precizează în comunicatul citat.
Parcursul profesional al voluntarului este confirmat de certificatul nominal de voluntar, arată Executivul. „Voluntariatul se desfășoară în baza unui contract, încheiat în scris între voluntar și beneficiarul voluntariatului. Primul contract de voluntariat cuprinde o perioadă de probă de 3-6 luni, care se finalizează prin teste și verificări practice, susținute în prezența unei comisii”, mai informează sursa citată.
Se recrutează voluntari
Zilele trecute, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din ţară au început o campanie de înscriere şi recrutare a voluntarilor specializaţi în acordarea primului ajutor, descarcerare şi misiuni de stingere a incendiilor, fiind disponibile câte 40 de locuri de voluntari instruiţi pentru fiecare inspectorat local. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cei care vor să devină voluntari vor parcurge un ciclu de pregătire în urma căruia vor putea participa la activităţile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Voluntarii vor fi împărţiţi în patru categorii. Voluntar I poate deveni orice persoană care are peste 16 ani după ce a parcurs o serie de cursuri de prim ajutor. După 240 de ore de voluntariat acesta va putea merge şi la misiunile de intervenţie. Voluntarul din această categorie nu va participa la misiuni periculoase sau care să-l afecteze din punct de vedere psihologic şi nici nu va avea la dispoziţie echipamente medicale. În cea de-a doua clasă, voluntar II, pot intra doar cei care au peste 18 ani şi pot participa la intervenţii la fel ca pompierii profesionişti. Voluntarii din cea de-a treia clasă vor încheia un contract de voluntariat cu inspectoratul pentru situaţii de urgenţă din judeţul lor după ce au avut cel puţin 480 de ore de voluntariat. Lor li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat cu competenţe extinse. Voluntar IV este clasa de care se acordă voluntarilor ce dispun de contract de voluntariat de cel puţin trei ani, echivalentul a 720 de ore de voluntariat. Astfel, pe lângă certificatele de competenţă, activitatea de voluntariat va fi luată în calcul de angajatori.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu