Respect pentru comunitate, prosperitate pentru Sînpaul! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2925 Vizualizări

Respect pentru comunitate, prosperitate pentru Sînpaul!

111Adept al sloganului „Respect pentru comunitate, prosperitate pentru comună!”, Simon István finalizează cel de-al patrulea mandat de primar al comunei Sînpaul cu rezultate excelente în privința administrării și dezvoltării localității situată pe DN 15 (E60), între municipiul Târgu-Mureș și orașul Luduș. Introducerea canalizării în 89,5% de gospodării, finalizarea rețelei de alimentare cu apă potabilă în toate satele aparținătoare, construirea unui pod vital pentru locuitorii din Dileu-Nou și Sînmărghita, perspectivele înființării unui al doilea parc industrial pe raza localității, precum și interesul ridicat arătat problemelor sociale ale comunității sunt doar câteva din reușitele echipei condusă cu pricepere și devotament de Simon István, candidat din partea UDMR pentru un nou mandat de primar al comunei Sînpaul la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Reporter: Care sunt principalele proiecte derulate în mandatul 2012-2016 la nivelul Primăriei comunei Sînpaul?

Simon István, primarul comunei Sînpaul: Principalele proiecte derulate sunt cele europene. Din 2012 până în prezent am implementat patru proiecte cu finanțare europeană a căror valoare însumată depășește 4,5 milioane de euro. Am reușit să implementăm un proiect prin POS Mediu prin care s-a finalizat etapa a II-a la canalizare în localitățile Sînpaul, Chirileu și Valea Izvoarelor. În prezent, accesul la canalizare a populației din Sînpaul este de 89,5%, iar la alimentarea cu apă s-a reușit acoperirea comunei în proporție de 100%. Un alt proiect important, pe Măsura 125 A, prin PNADR, a constat în construirea podului peste râul Mureș, în perioada aprilie – decembrie 2014. Podul are o lungime de 128 de metri și deservește două sate situate pe celălalt mal al râului Mureș, Dileu-Nou și Sînmărghita, care erau izolate de restul comunei de fiecare dată când nivelul râului Mureș creștea, iar terenurile agricole din zona podului sunt lucrate acum în proporție de 100%. Tot în mandatul acesta, s-a reușit construirea unui azil pentru vârstnici, prin POR, finanțat prin ADR Centru Alba Iulia. Proiectul a fost finalizat în 2014, construcția azilului durând un an și jumătate. În prezent, construcția modernă are 20 de beneficiari asistați, în condiții normale, ca în familie. Azilul a fost construit la solicitarea populației. La acest capitol menționez colaborarea foarte bună avută cu Asociația Caritas Târgu-Mureș, din anul 2002, care îngrijește la domiciliu 92 de persoane vârstnice din comuna Sînpaul. În fine, cel de-al patrulea proiect european este cel prin care a fost modernizat căminul cultural din Valea Izvoarelor. Lucrările au fost demarate în martie 2015 și recepția lucrării a avut loc în octombrie 2015. Prin acest proiect s-a extins și modernizat căminul cultural care funcționează la standarde europene.

pod

Rep.: În afară de aceste patru proiecte care au beneficiat de finanțare europeană, ce alte proiecte și investiții ați mai derulat în decursul ultimilor patru ani?

Simon István: Din fonduri proprii am făcut extinderea rețelelor de apă, gaz, electricitate și canalizare, la cele două cartiere noi. În ambele locații s-a reușit extinderea utilităților. De asemenea, tot din bugetul local s-a extins Școala Generală din centrul comunei și rețeaua de gaz într-un cartier din Chirileu care nu avea conductă de gaz, și s-a modernizat iluminatul public din 2015, ceea ce înseamnă că reducem consumul energiei electrice cu 51,2% și din economiile făcute se plătește această investiție.

Rep.: Ce ne puteți spune la capitolul infrastructură rutieră?

Simon István: În fiecare an am derulat lucrări de reabilitare a drumurilor din comună și s-au construit trotuare. Subliniez că în anul 2015 colegii din Consiliul Local au înțeles că din bugetul local trebuie să alocăm o sumă importantă pentru a ne pregăti pentru scrierea viitoarelor proiecte pentru atragerea de finanțări europene. Astfel, am început cu intabularea a tot ce înseamnă domeniul public al comunei Sînpaul, începând cu drumuri, școli și clădiri publice, una din cerințele eliminatorii din ghidurile de finanțare. Am fost printre primii care am reușit să depunem proiecte europene, și până în prezent, deși timpul a fost scurt, am reușit să depunem trei proiecte, toate câștigate…

Rep.: Ce alte realizări ați mai avut în perioada 2012-2015?

Simon István: S-a demarat încă din 2015 acțiunea de parcelare, ceea ce înseamnă că tot ce înseamnă extravilan în comuna Sînpaul va fi cadastrat, intabulat. În 2015 s-au reușit 400 de hectare, iar de la începutul anului 2016 până în prezent s-au reușit 260 de hectare. În acest ritm, în câțiva ani toți proprietarii de terenuri vor primi cartea funciară în mână. De asemenea, în 2015 am avut o colaborare cu Fundația Loc, reușind să rezolvăm intabularea a 120 de case pentru persoane defavorizate, ceea ce înseamnă că aceste persoane primesc cartea funciară gratuită pe proprietatea lor.

cartier

Rep.: Să amintim, vă rog, și despre sport, cultură, învățământ și social, patru domenii la fel de importante…

Simon István: În această perioadă, Consiliul Local a sprijinit tot ce înseamnă sport, dansuri tradiționale și activități culturale, organizarea Fiilor Satului și o parte importantă a bugetului merge an de an pentru pregătirea unităților de învățământ înainte de începerea anului școlar, iar condițiile din școli și grădinițe sunt foarte bune. În fiecare sat al comunei, Consiliul Local a acordat sprijin bisericilor pentru realizarea unor reabilitări la parohii, cât și la rezolvarea încălzirii în biserici, în general tot ce înseamnă ca bisericile să funcționeze în condiții cât mai bune. Rămânând în sfera socială, amintesc că suntem prima comună din județul Mureș care a acordat terenuri gratuite romilor, cu toate utilitățile duse până la limita de proprietate, pentru construirea de case, iar în anii 2013, 2014 și 2015 peste 250 de cetățeni rromi au participat la cursuri de recalificare și marea lor majoritate lucrează la societățile de pe raza comunei, lucru care a dus la scăderea numărului de dosare de ajutor social, de la aproape 700 la 81. Cine face o plimbare în zona în care s-au construit casele respective nu va vedea nicio diferență între centrul satului și zona respectivă. Și cetățenii romi beneficiază de apă, gaz, canalizare și drumuri asfaltate, de tot ce înseamnă infrastructură modernă. Totodată, avem în pregătire un proiect în valoare de până la 6 milioane de euro prin care vom reabilita unde este necesar casele romilor, vom crea locuri de muncă pentru ei, și vom dezvolta infrastructura sanitară și școlară.

azil

Rep.: Care sunt perspectivele economice ale comunei Sînpaul?

Simon István: Un capitol important în dezvoltarea comunei este elaborarea Planului Urbanistic General, proiect început în octombrie 2014 și aproape de finalizare, ceea ce înseamnă reglementarea zonelor de dezvoltare industrială, dar și a zonelor de locuit. Tot ce înseamnă viitorul comunei Sînpaul este legat de acest Plan Urbanistic General, în care avem cuprinsă o suprafață de 150 de hectare pentru zona industrială. Din fericire, pe 40 de hectare deja avem potențiali investitori și suntem aproape de a obține de la Guvern hotărârea pentru deschiderea unui nou parc industrial. Acest lucru e posibil cu atât mai mult cu cât a fost realizată o stație de 50 de megawați putere electrică instalată. Fără această putere nu putea fi vorba despre atragerea de noi investitori. La construirea acestei stații am avut o excelentă colaborare cu Electrica Brașov și Ministerul Economiei, terenul de 1,5 hectare a fost pus la dispoziție de către Consiliul Local, iar partea de investiție a fost realizată printr-un parteneriat, din fonduri europene. Aceste investiții realizate duc la dezvoltarea ritmică a comunei Sînpaul, mai ales că investitorii au nevoie de putere instalată și în acest context pot spune că deja sunt doi investitori foarte importanți dornici să vină la Sînpaul. O investiție se cifrează la 12,5 milioane de euro și cealaltă va avea valoarea de 18 milioane de euro. Aceste investiții vor crea încă 400 de locuri de muncă. Împreună cu conducerea Parcului Industrial am încercat mereu să atragem noi investiții, fapt vizibil și în privința locurilor de muncă care există azi în comuna Sînpaul, respectiv 2.850 de locuri de muncă, ceea ce duce la dezvoltarea localității. Tinerii își găsesc locuri de muncă aici, în localitate. Tot la acest capitol, precizez că au fost finalizate lucrările la groapa ecologică, care va aduce un venit la bugetul local și după contractarea operatorului vor fi și acolo 60-80 de locuri de muncă.

investitori

Rep.: Cum arată proiectele de viitor ale comunei Sînpaul?

Simon István: Avem mai multe proiecte în pregătire, suntem prima localitate din județul Mureș care a câștigat un proiect pe Măsura 7.2, pentru reabilitarea a 10,8 kilometri de drumuri și străzi din Sînpaul. Un alt proiect depus în octombrie 2015 și declarat câștigător constă în reabilitarea și extinderea căminului cultural din Chirileu, pe Măsura 7.6. De asemenea, am câștigat un proiect pentru construirea unei grădinițe cu program prelungit, pe Măsura 7.6, iar la Ministerul Dezvoltării am depus un studiu de fezabilitate și suntem în faza de semnare a unui contract multianual pentru modernizarea străzilor din comuna Sînpaul. Cu aceste proiecte, se finalizează modernizarea tuturor străzilor din comuna noastră. Un alt proiect depus prin POR are valoarea de 1,5 milioane de euro și are ca scop modernizarea, dotarea școlilor și construirea unei săli de sport în centrul comunei, proiect pentru care așteptăm răspunsul. Totodată, suntem pregătiți cu documentația tehnico-economică pentru a depune un proiect pentru introducerea canalizării în satele Sînmărghita și Dileu-Nou, unde există doar instalații de apă și prin acest proiect vrem să ajungem la procentul de 100% în privința gradului de acoperire a rețelei de canalizare în comuna noastră. Tot în privința canalizării, amintesc că prețul suportat de cetățenii comunei este simbolic în comparație cu alte localități. Îmi exprim speranța că după finalizarea acestor proiecte comuna Sînpaul nu va mai avea nevoie de dezvoltarea infrastructurii. Peste patru ani, Sînpaul va avea toate străzile asfaltate și o rețea de apă menajeră și canalizară de care vor beneficia toți locuitorii.

Rep.: Ce alte proiecte și investiții v-ați mai propus în perioada următoare?

Simon István: Avem și alte proiecte utile pentru comunitate, respectiv construirea de capele mortuare în cimitire, acordarea în continuare de sprijin pentru toate bisericile de pe raza comunei, reabilitarea Castelului Haller prin POR împreună cu Asociația Castelul Haller, înființarea unei societăți comerciale în subordinea Consiliului Local, care să se ocupe de lucrările de întreținere din comună, extinderea parcurilor și a zonelor verzi și pentru recreere, atât pentru copiii cât și pentru vârstnici, amenajarea unei străzi pe lângă cele trei loturi de teren unde tinerii să aibă posibilitatea să își ridice case și desigur mi-am propus să arătăm în continuare aceeași transparență și respect față de cetățeni. Din acest punct de vedere, site-ul Primăriei conține foarte multe informări, rapoarte și proiecte aflate în dezbatere publică. Ritmul de dezvoltare al comunei este unul bun, pe care va trebui să îl continuăm împreună cu echipa pe care o am alături.

Rep.: Pentru final, vă rog câteva cuvinte despre echipa dumneavoastră.

Simon István: Echipa din cadrul aparatului Primăriei alături de care am lucrat în acest mandat întotdeauna a înțeles că trebuie muncit pentru cetățean, cazurile în care am lucrat până seara târziu la proiecte nefiind puține. Servirea populației în această primărie este un model în acest județ și echipa mea este adepta principiului că noi muncim pentru cetățeni și nu invers. Dacă am socoti de la demararea programului SAPARD până în prezent, rezultă că am implementat șapte proiecte europene a căror valoare cumulată depășește suma de 12,5 milioane de euro. Din acest punct de vedere, al fondurilor absorbite de la Uniunea Europeană, suntem, cred, primii la nivel de comune în județul Mureș. De asemenea, Consiliul Local a demonstrat deja că dorește dezvoltarea acestei comune și lucrul cel mai important este să facem din respect ceea ce facem, pentru prosperitatea comunei Sînpaul. Noi, cu toții, suntem aici să deservim populația, atât primarul cât și consilierii locali, și colegii din Consiliul Local au înțeles că numai prin dialog, împreună, putem să dezvoltăm această comună, iar la ședințele de Consiliu Local discuțiile politice au fost lăsate întotdeauna în afara sălii de ședințe…

Echipa propusă de UDMR pentru Consiliul Local Sînpaul

1) Simon István, 50 de ani, specialist administrație publică

2) Antal Zoltan, 57 de ani, subinginer

3) Kedei Pal Elod, 38 de ani, profesor

4) Lorincz Ferencz, 33 de ani, profesor

5) Szabo Arpad 51 de ani, strungar-faianțor

6) Csaki Arpad, 47 de ani, revizor tehnic

7) Nemeth Lehel, 31 de ani, tehnician

8) Kadar Zoltan, 60 de ani, muncitor

9) Nemeth Mihaly, 42 de ani, zidar

10) Simon Sandor, 47 de ani, electronist

11) Dudas Iudita, 47 de ani, profesoară

12) Kadar Samuel, 55 de ani, mecanic agricol

13) Szakacs Ioan, 53 de ani, conducător agricol

14) Kovacs Mihaly, 51 de ani, conducător auto

15) Toth Ferenc, 35 de ani, dulgher

16) Somodi Lorand, 38 de ani, zugrav

17) Keszeg Janos, 36 de ani, mecanic agricol

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE