Scrisoarea primarului Ivan Erhardt Laszlo către locuitorii comunei Nadeş Slider
  • redactia
  • 3 comentarii
  • 1546 Vizualizări

Scrisoarea primarului Ivan Erhardt Laszlo către locuitorii comunei Nadeş

nades 1„Stimaţi cetăţeni ai comunei Nadeş,

Mă aflu în pragul încheierii unui nou mandat de primar, mandat pe care dumneavoastră mi l-aţi încredinţat şi pe care eu, în baza principiului legalităţii şi al bunului simţ, am încercat să îl duc la îndeplinire.

Nu aş vrea să încep enumerarea obiectivelor pe care le-am realizat de-a lungul mandatului, până nu aduc mulţumiri echipei de consilieri pe care i-am avut alături şi pentru care am un deosebit respect. Astfel, cu mici excepţii, consilierii locali au achiesat şi au participat activ la toate obiectivele pe care le-am realizat şi m-au sprijinit în tot ce am întreprins pentru ca toţi cetăţenii care ne-au ales să poată beneficia din plin de realizările noastre.

Nu în ultimul rând, ţin să mulţumesc aparatului de specialitate al Primăriei comunei Nadeş care de-a lungul mandatelor mele a dat dovadă de profesionalism şi probitate morală, astfel încât cetăţenii, venind la Primărie, au găsit soluţia corectă şi legală în rezolvarea problemelor lor.

Ţin să mulţumesc în mod special cetăţenilor satului Nadeş care în momente dificile – de exemplu, în cazul implementării proiectului integrat de introducere a apei potabile şi canalizare, reabilitare cămin cultural şi reabilitare străzi – au fost deranjaţi de către firma care a executat săpăturile în sat şi au suportat disconfortul produs de lucrarea în sine.

Fiind fiu al comunei Nadeş şi eu, alături de dumneavoastră, trăiesc sentimente de nesatisfacţie în momentul în care constat că ceva nu este în regulă. Dar, spre deosebire de alţii, eu nu critic şi nu dau vina pe nimeni. Nu fac justiţie. Tot timpul caut să văd ce nu am făcut, ce mai trebuie să fac şi să-mi asum responsabilitatea.

Era foarte simplu ca în loc să mă zbat şi să găsesc soluţii limită pentru realizarea celei mai mari investiţii pe care a avut-o Nadeşul vreodată, cea legată de implementarea şi finalizarea proiectului integrat pe Măsura 322, „Introducere apă potabilă, canalizare, reabilitare cămin cultural, reabilitare străzi”, în valoare de peste 3 milioane de euro, să mă prezint disciplinat la program la Primărie, să semnez nişte documente curente şi să mă întorc acasă.

Nu am putut să fac acest lucru, ci am căutat tot timpul să pot soluţiona această chestiune foarte grea şi să o finalizez.

Au fost zile şi nopţi în care nu m-am odihnit şi pe care le-am dedicat îndeplinirii angajamentelor luate împreună cu echipa mea.

Nu este simplu. Odată ajuns să îndeplineşti un mandat de primar nu poţi să faci ce vrei, ci doar ceea ce legea îţi permite. Şi eu, la rândul meu, înainte de a fi ales primar gândeam aşa şi anume că odată instalat în această funcţie ai libertatea deplină de a satisface toate trebuinţele alegătorilor. Am ajuns la concuzia că nu este aşa.

Mandatul primarului se caracterizează prin generalitate, independenţă şi irevocabilitate. Alesul local, primar sau consilier, se află în serviciul colectivităţii locale şi sunt reprezentanţii colectivităţii locale.

În cele ce urmează, cu modestia care mă caracterizează, deoarece dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine că niciodată nu mi-a plăcut să vorbesc mult, vă voi reaminti câteva din realizările semnificative ale mandatului meu.

Reiterez faptul că realizările pe care le voi enumera s-au finalizat şi cu sprijinul substanţial al cvasimajorităţii consilierilor locali şi al funcţionarilor aparatului de specialitate al primarului.

nades 4 scoala

În satul Nadeş, realizările mai semnificative au fost următoarele:

– Reabilitarea Şcolii Generale şi a sălii de sport, construirea unui grup sanitar modern.

– Accesarea unui fond nerambursabil pentru copiii proveniţi din familii lipsite de posibilităţi materiale, „Acces la o nouă şansă”. În cadrul acestui proiect, copiilor proveniţi din familii nevoiaşi li s-au dat posibilitatea ca după cursuri să îşi pregătească lecţiile pentru ziua următoare sub îndrumarea unui cadru didactic şi să servească o gustare.

– Construirea Grădiniţei cu Program Normal. Această investiţie s-a realizat valorificând la maximum o oportunitate, iar pe de altă parte Primăria va scăpa de o presiune pe bugetul local referitoare la cheltuielile pe chirie pe care trebuie să le plătească pentru actualul imobil unde îşi desfăşoară activitatea Grădiniţa cu Program Prelungit şi Grădiniţa cu Program Normal.

– Construirea unui teren multifuncţional şi anexe, prin accesarea unui fond european pe Măsura 322 L.

– Reabilitarea Dispensarului uman Nadeş (atenţie, clădirea este proprietatea privată a comunei).

– Este în curs de finalizare Proiectul integrat „Apă potabilă, canalizare, reabilitare cămin cultural, reabilitare străzi în Nadeş”, în valoare de peste 3 milioane de euro.

– Reabilitarea sediului Poştei, prin care am asigurat un serviciu public de mare importanţă şi pentru care m-am luptat să fie menţinut în Nadeş.

– Schimbarea reţelei de gaze naturale, o lucrare importantă şi pentru care am purtat corespondenţe multiple cu furnizorii de gaze naturale, întrucât conducta era foarte veche şi punea în pericol integritatea materială şi umană a cetăţenilor.

– Repararea şi refacerea mai multor poduri şi podeţe pentru a se asigura securitatea şi fluenţa circulaţiei pietonale auto.

– Realizarea Planului Urbanistic General, lucrare deosebit de importantă pentru planificarea urbană a comunei, o adevărată strategie de dezvoltare urbană în următorii 10 ani.

– Subvenţionarea din bugetul local a tuturor cultelor religioase de pe raza comunei, fără deosebire de confesie.

nades 3 dispensar

În satul Ţigmandru, realizările mai semnificative au fost următoarele:

– Reabilitarea, prin împietruire, a tuturor străzilor.

– Construirea unui grup sanitar modern la Şcoala primară.

– Modernizarea iluminatului public.

– Reabilitarea unei părţi a troatuarelor, proiect care va continua în perioada următoare.

În satul Măgheruş, realizările mai semnificative au fost următoarele:

– Reabilitarea drumului domunal DC 60 prin împietruire, astfel încât pe acest drum public se poate circula în condiţii bune (lucrarea s-a realizat la nivelul sumelor alocate, care au fost destul de modeste).

– Reabilitarea străzilor prin împietruire.

În satul Pipea, realizările mai semnificative au fost următoarele:

– Întreţinerea şanţurilor şi a drumului comunal Nadeş – Pipea.

– Întreţinerea în stare de funcţionare pe tot timpul anului a iluminatului public.

Stimaţi consăteni,

Lista cu realizările din actuala legislatură este cu mult mai lungă, dar am preferat să le amintesc pe cele cu o semnificaţie mai mare şi cu impact mai pronunţat în realizarea interesului general al cetăţenilor comunei.

Sunt conştient de faptul că mi se aduc şi critici din partea unor cetăţeni ai comunei care consideră că în activitatea pe care am desfăşurat-o s-au strecurat şi greşeli. Greşeala este umană. Dacă nu este acompaniată şi de prejudicii, ea poate fi eliminată şi considerată o chestiune inerentă activităţii umane.

Pe tot parcursul mandatului meu, am căutat să am un comportament decent faţă de cetăţenii pe care îi reprezint şi să fac tot posibilul să le satisfac doleanţele şi să le rezolv problemele în acord cu legea.

În acest sens, aş vrea să spun că am avut privilegiul să îl am alături de mine pe domnul decretar Iulian Badea, pe care mulţi primari din judeţul Mureş, şi nu numai, şi l-ar dori alături. Niciun cetăţean al comunei, indiferent de naţionalitate şi de stare socială nu a apelat la Primărie fără să plece cu un rezultat profesionist, elaborat.

Am creat posibilitatea legală, aproape unică în judeţul Mureş, ca în aparatul de specialitate al primarului alături de români să facă parte reprezentanţi ai tuturor minorităţilor naţionale, maghiară, germană şi rromă.

În mandatul următor, îmi propun ca împreună cu dumneavoastră şi echipa de consilieri de pe lista PNL să realizăm următoarele obiective:

– Finalizarea proiectului integrat pe Măsura 322 – „Introducere apă potabilă, şi canalizare, reabilitare cămin cultural şi reabilitare străzi Nadeş” (termen de finalizare 31 decembrie 2016).

– Continuarea reabilitării trotuarelor în satul Ţigmandru.

– Realizarea unor îmbrăcăminţi asfaltice uşoare a drumului comunal DC 60 Ţigmandru – Măgheruş.

– Realizarea unor demersuri instituţionale pentru ca şi satul Ţigmandru să beneficieze, în perioada următoare, de realizările investiţionale în cadrul Master-planului elaborat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Invest Mureş, din care face parte şi comuna Nadeş.

– Realizarea în regim de sistematizare urbană peisagistică, în sensul dalării şanţurilor de pe strada Principală din Nadeş, precum şi construirea tuturor podurilor de la intrarea în gospodării într-o manieră uniformă şi estetică.

– Realizarea în anul 2017 a acţiunii de nomenclatură stradală pentru toate satele comunei, adică atribuirea de denumiri de străzi.

– Achiziţionarea clădirii Căminului cultural din Ţigmandru şi reabilitarea acestuia.

– Finalizarea în întreaga comună a prevederilor legilor restituirii proprietăţilor.

– Reabilitarea iluminatului public şi extinderea reţelei electrice.

În încheiere, stimaţi consăteni, vă asigur că fiind alături de mine voi avea mai multă încredere şi îmi veţi insufla mai multă responsabilitate în ceea ce fac.

Nu îmi propun să fac rău la nimeni şi nici nu mi-am propus acest lucru, dar încerc să fiu mai intransingent cu cei care încalcă legea şi care atentează într-un fel sau altul la disconfortul social.

În rest, fiind sănătoşi, încercăm să ne bucurăm de tot ce vom realiza împreună în viitorii patru ani.

Vă mulţumesc!

Danke schon!

Koszonom szepen!

Multumi sukar!

Ivan Erhardt Laszlo, primar”

nades 2 ivan

Lista PNL pentru Consiliul Local Nadeş

1) Florin Balu, 63 de ani, viceprimar

2) Iosif Piri, 62 de ani, zidar

3) Gheorghe Dinu, 65 de ani, maistru

4) Alexandru Sînpărtean, 24 de ani, jurist

5) Cornel Gal, 52 de ani, mecanic agricol

6) Ioan Pop, 60 de ani, sudor

7) Maria Chişiu, 40 de ani, fermier

8) Liviu Costea, 58 de ani, şef depozit

9) Balog Tibi, 43 de ani, mecanic auto

10) Vasile Mîndra, 45 de ani, agricultor

11) Cornel Gal, 30 de ani, constructor

12) Nelu Moraru, 32 de ani, agricultor

13) Albert Delenke, 30 de ani, economist

14) Anton Hotos, 39 de ani, bucătar-ospătar

Cel mai experimentat candidat liberal pentru Consiliul Local Nadeş este Gheorghe Dinu, un braşovean „adoptat” de comunitatea din Ţigmandru de aproape două decenii, fost consilier local în perioada 2008-2012. „Candidez pentru a-mi pune experienţa în slujba comunităţii. Consider că indiferent de partidele de care aparţin, consilierii locali au datoria să susţină proiectele care se dovedesc utile pentru dezvoltare ale comunei. Din acest punct de vedere, avem o listă de candidaţi serioşi, cărora le pasă de comunitate, oameni cinstiţi. Menţionez cu mândrie că pe perioada în care am fost consilier local, între 2008 şi 2012, niciuna din cele aproximativ 2.600 de hotărâri de Consiliu Local nu a fost atacată în contencios administrativ de Instituţia Prefectului, ceea ce demonstrează onestitatea cu care ne-am desfăşurat activitatea”, a declarat Gheorghe Dinu.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Respectuos,rog pe domnul primar si pe domnul secretar ,sa ma lamureasca in legatura cu cele doua petitii ale mele din ianuarie 2015 si respectiv august 2015,la prima petitie,raspuns…”cand timpul permite se v-a repara tot ce am sesizat”(stricaciuni efectuate de renumita firma care s-a facut ca lucreaza la asa zisa canalizare inceputa in 2011),iar la a doua petitie in care din nou am sezizat aceleasi stricaciuni…raspunsul a fost ca am primit denumirea acelei firme de constructii si adresa sa iau legatura eu cu acestia..fara macar un nr de telefon…aceea firma a intrat in insolventa si are acum o alta denumire.Acum referitor la scrisoarea domnului primar in care a multumit aparatului de specialitate,pt.modul in care au rezolvat sesizarile cetatenilor in mod profesional si legal,indraznesc sa intreb aceste raspunsuri unde se incadreaza?.Considera ca aceste raspunsuri au fost multumitoare?Multumesc anticipat pt un raspuns de data asta sper profesional si totodata legal.

  • Felicit pe toti candidatii care si-au asumat responsabilitatea sa candideze la functia de primar sau consilier local.Am un deosebit respect si pentru fostii consilieri.De aceea ,am luat initiativa ca la ultima sedinta de consiliu local care va avea loc joi,26 iunie a,c,.dupa epuizarea ordinii de zi ,consiliul local, in plenul sau ,sa faca si un bilant al celor realizate si nerealizate ,intr-o atmosfera prieteneasca si de colegialitate.Doresc sa le transmit cu acest prilej ca o legislatura nu inseamna „punct si de la capat”,ci trebuie sa insemne continuitate.In administratie ,verbul a continua ,are in primul rind o conotatie constructiva , iar pe de alta parte este si o rezultanta pozitiva a legii negarii negatiei.Alesii locali , niciodata nu se vor identifica cu problemele cetatii daca ,si numai daca ,nu respecta realizarile predecesorilor lor ,indiferent in ce domeniu si nu lupta pentru comunitate.Trebuie sa tinem minte cu totii CA LA SATE AU LUATE NASTERE COMUNITATILE , iar la orase AU LUAT NASTERE SOCIETATILE.Toti trebuie , in definitiv sa luptam pentru existenta si perenitatea comunitatilor si a societatilor.Acestea ar trebui sa fie obiectivele majore pentru candidati.Restul sint povesti.
    Succes tuturor !

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE