Home / Sanatate / A crescut speranța de viață la nivel mondial

A crescut speranța de viață la nivel mondial

Speranța de viață pe plan mondial a crescut cu cinci ani între 2000 și 2015, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), mai ales datorită progreselor înregistrate în Africa în ceea ce privește combaterea malariei și a SIDA, relatează AFP, potrivit AGERPRES. Potrivit sursei citate, plusul de longevitate din ultimii 15 ani este cel mai semnificativ de după 1960, perioada în care lumea — în special Europa și Japonia — a beneficiat de progresele socio-economice legate de reconstrucția de după Al Doilea Război Mondial, a subliniat OMS.
În medie, un copil născut în 2015 poate spera să trăiască 71,4 ani: mai mulți ani în cazul femeilor (73,8 ani) decât în cel al bărbaților (69,1 ani), potrivit datelor publicate în Raportul anual al OMS.
S-au făcut progrese importante împotriva „maladiilor evitabile și vindecabile”, în special datorită lărgirii accesului la terapia antiretrovirală pentru a preveni infectarea cu HIV, a declarat directorul general al organizației, Margaret Chan.
În anii 1990, speranța de viață a regresat pe plan mondial din cauza ravagiilor cauzate de SIDA în Africa.
În pofida progreselor obținute în cele mai sărace țări, OMS a subliniat că există diferențe semnificative între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, în ceea ce privește speranța de viață.
Statisticile arată că o fată născută astăzi în Japonia are cea mai mare speranță de viață: 86,8 ani.
În cazul bărbaților, Elveția oferă cel mai bun mediu, cu o durată medie de viață de 81,3 ani.
Sierra Leone ocupă ultimul loc al clasamentului pentru ambele sexe, cu o medie de 50,8 ani pentru femei și 49,3 ani pentru bărbați.
Pentru o durată de viață mai mare, OMS a evidențiat necesitatea unor măsuri precum reducerea numărului de fumători — în prezent sunt 1,1 miliarde pe plan mondial — și asigurarea apei potabile pentru circa 1,8 miliarde de persoane care beau zilnic apă contaminată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

E OFICIAL: Leonard Azamfirei, rectorul UMFST, deschide lista PSD la Senat în Mureș

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil …