Expoziția de taurine de la Deda adjudecată de  Gheorghe Ștef din Filea Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 842 Vizualizări

Expoziția de taurine de la Deda adjudecată de Gheorghe Ștef din Filea

În zi de aleasă sărbătoare creștină, de Sfinții Împărați Constantin şi Elena comuna Deda a găzduit sâmbătă, 21 mai,  a XVIII-a ediţie a expoziţiei zonale de taurine, eveniment organizat de Camera Agricolă Județeană Mureș cu sprijinul Consiliului Județean Mureş, Primăriei și Consiliului Local Deda, Oficiul Județean de Zootehnie Mureș, Semtest- BVN Mureș și Asociația Crescătorilor de Taurine Mureş. Expoziţia s-a desfăşurat într-un loc special amenajat cu un splendid peisaj natural, pe malul râului Mureş și a reunit un număr mare de crescători de bovine din Deda și satele aparținătoare, fiind expuse pentru a intra în competiţie 57 capete bovine din rasa Bălţată Românească.

Creştere calitativă a animalelor expuse

Deschiderea oficială precum și urarea de bun venit crescatorilor,  a fost făcută de primarul comunei Deda, Lucreţia Cadar, alături de ing. Ileana Guşatu, directorul executiv Camera Agricolă Judeţeană Mureş, care a felicitat crescătorii pentru calitatea animalelor prezente în acest an comparativ cu anii precedenţi. ”La a XVIII – a ediție a acestei expoziții de taurine doresc să mulțumesc tuturor celor care au pus umărul pentru ca aceasta să aibă loc în fiecare an, depășind orice obstacole fiind printre puținele expoziții din județ unde an de an animalele expuse precum și frumusețea acestui loc ne încântă privirea.  Ceea ce este înbucurător, pentru absolut toată lumea, este creşterea calitativă a animalelor expuse, aceasta fiind de fapt partea care ne interesează în mod special. Acestă realitate, demonstrează că OJZ Mures, alături de Semtest BVN, care deţine cei mai valoroşi tauri din Romania, îşi pun amprenta cât se poate de serios în avantajul utilizării însămânţărilor artificiale în ameliorarea bovinelor de către crescători”, a precizat  ing. Ileana Guşatu, director executiv Camera Agricolă Judeţeană Mureş.

Premii în bani pentru participanți

După prezentarea animalelor, comisia de bonitare şi apreciere calitativă a animalelor, a stabilit câștigătorii,  pentru premiul I premiul fiind de – 200 lei, premiul II – 150 lei, premiul III – 120 lei, iar în ce privește marele premiu al expoziţiei, valoarea a fost de  300 lei. De asemenea au mai fost acordate premiul pentru cel mai vârstnic şi cel mai tânăr crescător, premiul pentru cel mai corect uger, valoarea fiind de 100 lei. Fiecare crescător care a avut animale în expoziţie a primit o primă de participare de 50 lei/animal, un catalog al expoziţiei şi o diplomă de participare, două doze material seminal, pentru toți crescatorii cu animale premiate, asigurat de Semtest BVN Mureș.

știgătorii expoziției

Vaci multipare: premiul I: Alin Suciu – Filea; premiul II: Valeria Ștef – Deda; premiul III: Gheorghe Ștef – Filea.

Vaci primipare: premiul I: Gheorghe Ștef – Filea; premiul II: Alin Suciu – Filea; Premiul III: Silvia Bandilă – Deda.

Juninci gestante: premiul I: Alin Suciu -Filea; premiul II: Mihail Pașcan – Deda; premiul III: Valer Bunea – Deda.

Tineret femel pentru reproducţie: premiul I: Toader Mircea-Deda, premiul II: Emanoil Ilieș -Bistra Muresului, premiul III: Felia Bândilă – Deda.

Marele premiu al expoziţiei a fost câştigat de vaca primipară cu nr.34 din catalog, câştigătoare şi a premiului I la această categorie, a premiului pentru cel mai corect uger aparţinând crescătorului Gheorghe Ștef din Filea. De asemenea au fost atribuite în cadrul competiţiei premii speciale pentru cel mai tânăr crescător -Georgiana Stegar din Bistra Muresului, și  premiu pentru cel mai vârstnic crescător- Ioan Pașcan din Deda.

”Succesul expoziţiei zonale de taurine de la Deda, se datorerază în primul rând crescătorilor prezenţi, care au adus animale deosebit de valoroase, primarului comunei Deda Lucreţia Cadar, dar în acelaşi timp şi profesionalismul colegului nostru ing.  Ionel Covrig din cadrul Centrului Agricol Local care,  împreună cu specialiştii în domeniu şi operatorii însămânţători au identificat cele mai valoroase animale, spre a fi prezentate în expoziţie”, a afirmat ing. Ileana Gușatu la încheierea manifestării.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE