Home / BC Mures / BC Mureș relansează finala printr-o victorie superbă la Oradea

BC Mureș relansează finala printr-o victorie superbă la Oradea

Distribuie

Foto 1_site

După o secetă de victorii în fața CSM Oradea în sezonul 2015-2016, tigrii au reușit luni seara să domine echipa leilor din localitate și să amuțească pe final o sală roșie care și-a susținut frenetic și fără pauze favoriții, chiar și în momentele în care erau conduși la o diferență de 14 puncte. BC Mureș reușește astfel să își atingă obiectivul cu care a plecat la Oradea, minim o victorie. Sâmbătă, finala se relansează în „Jungla” târgumureșeană.

 

Foto 6_site

Ne-am întors luni în Arena “Antonio Alexe” din Oradea, plină ochi cu fanii îmbrăcați în roșu, cu speranțele unor suporteri care își doresc ca echipa lor să triumfe, în ciuda istoricului de înfrângeri pe care le-a adunat de-a lungul unui sezon de campionat în fața adversarei. BC Mureș pornea în al doilea meci al finalei cu CSM Oradea de la 0 la 1 și 0-4 în sezonul regulat al Ligii Naționale de Baschet Masculin. Și totuși, cine îți poate fura visele și speranțele? Poate doar propria minte care-ți generează neîncrederea.
Înainte de startul partidei a avut loc o mică sărbătoare, fiul jucătorului orădean Andrei Mandache, Eric, primind un tort și un cadou de ziua sa. Fiesta a continuat până la începutul meciului cu o revărsare de confetti roș-albastre care au plutit deasupra parchetului din Arena “Antonio Alexe”, ploaie regizată de suporterii echipei gazde care aveau să se remarce pe întreaga durată a partidei prin modul constant și inimos prin care își susțin favoriții.
BC Mureș a început partida cu un prim cinci diferit de cel din meciul 1 al finalei. Antrenorii echipei, principalul Szászgáspár Barnabás și secundul George Trif, au optat pentru Lázár László, Alhajji Mohammed, Aliaksandr Pustahvar, Goran Gajovic și Goran Martinic în deschiderea partidei. La gazde, Cristian Achim i-a selectat în primul cinci pe Wiliam Franklin, Salih Nuhanovic, Uros Lucic, Sean Barnette și Andrei Mandache.
Cei care au înscris primii și de această dată au fost mureșenii, Lázár László marcând de sub panou. Andrei Mandache a replicat rapid, pentru ca Barnette să își aducă echipa în avantaj, cu o reușită din afara semicercului. Avea să fie, de altfel, ultimele momente în care CSM Oradea a condus pe tabela de marcaj. Mohammed egalează din nou, prin transformarea a trei libere după ce a fost faultat pe aruncare, pentru ca Pustahvar, o minte lucidă în momente cheie, să readucă BC Mureș în avantaj cu un coș din pasa decisivă a lui Lázár. Franklin egalează pentru Oradea, însă Lázár, Martinic și Mohammed majorează diferența la 6 puncte pentru tigri. E momentul pentru un time-out cerut de banca orădenilor. Care pare să fie cu folos, pentru că, imediat după reluarea jocului, Uros Lucic înscrie o treiță, iar, după ce echipele își mai fructifică fiecare câte un atac, prin același Lucic, CSM Oradea se apropie periculos la doar un punct, 14-15. Gajovic, cel mai bun jucător al partidei, cu un indice de eficiență 21, taie din avântul gazdelor cu o nouă reușită triplă, pe care avea să o dubleze peste un minut și să o tripleze în următorul minut. Primul sfert se încheie cu scorul de 20-26 și Mureșul și suporterii alb-albaștri speră.
În sfertul al doilea, mai mult de două minute a fost secetă pe tabela de marcaj, însă cei care majorează ecartul sunt tot tigrii, care se duc la 8 lungimi distanță de adversari, prin reușita lui Polyák László. Pustahvar, aproape de finalul celor 24 de secunde ale atacului tigrilor, plasează o treiță în coșul orădenilor și e un neverosimil 20 la 31 pe tabelă. Iar galopul oaspeților continuă, iar în minutul 18 ne frecăm la ochi și silabisim 39 la 25 pentru mureșeni. Până la pauza mare, tigrii își păstrează luciditatea în joc și se îndreaptă la vestiare cu un avantaj de 12 puncte, care însă, într-un meci de baschet nu e unul confortabil, oricine ce ar spune.

 

4 minute de secetă pe tabelă

Foto 3_site

După pauză reîncepe coșmarul multor sferturi trei pe care echipa mureșeană le-a trăit pe parchet, iar fanii în tribune. Patru minute de secetă ofensivă a tigrilor, iar CSM Oradea, susținută de un public frenetic, recuperează punct după punct. E minutul 34 și pe gazde le desparte o treiță de egalare. În minutul 5, la 10 secunde de sfârșitul celor patru minute de infern al emoțiilor, Mohammed înscrie un coș de două puncte și suporterii mureșeni primesc o picătură de speranță găsită în deșertul atacului. Orădenii nu renunță, revin iar la 3 puncte, apoi la două și vine o triplă a lui Gajovic. Din nou se duce Mureșul la o diferență de 5 puncte. Iar această situație se menține pe întreg parcursul reprizei secunde. A fost o permanentă cursă de urmărire din partea gazdelor, iar când s-au apropiat prea mult, unul din componenții BC Mureș a găsit resurse pentru a finaliza și a reface avantajul. La final a fost 77 la 71 pentru tigri, o victorie muncită și așteptată cu răbdare, într-o atmosferă deși frumoasă, mai tensionată și mai apăsătoare decât în primul meci. Astfel, victoria tigrilor care egalează la general, relansează finala care se mută la Tîrgu Mureș.
Finalul de meci a mai consemnat înainte cu 50 de secunde de sunetul sirenei accidentarea lui Lázár László, faultat de Nuhanovic și huiduit de un public tensionat de posibilitatea ca favoriții lor să piardă partida. Reprezentanții CSM Oradea au remis astăzi o poziție oficială referitoare la incident. “Ne manifestăm regretul față de reacția negativă avută la adresa lui Laci Lazar în cadrul meciului de luni, la momentul accidentării suferite. Aceasta a fost cauzată de încrâncenarea din timpul jocului. Laci a fost component al echipei CSM Oradea timp de zece ani, iar în acest interval una dintre principalele sale calități a fost conduita sportivă ireproșabilă și fair play-ul. Îi transmitem tot binele din lume și mai ales să fie sănătos, să treacă cu bine peste problema medicală rezultată în urma contactului recepționat la meciul de aseară”, se arată în conținutul comunicatului.

 

Antrenorii vor trofeul

Foto 4_site

Antrenorul principal al mureșenilor s-a declarat foarte mulțumit de cum au jucat elevii săi și a remarcat că, deși au lăsat uneori spații neapărate pe colț, din fericire, adversarii nu au înscris. La Tîrgu Mureș, speranțele renasc. „Sperăm că reușim să încheiem această serie pe teren propriu. (…) Este o finală echilibrată. Orice detaliu contează. Oradea are o rotație mai lungă, folosește în mod obișnuit zece jucători, așa că are resurse să beneficieze de contribuții importante din partea oricui. Oricând poate să apară cineva care să facă diferența. Urmează două meciuri la Târgu-Mureș. Ambele sunt deschise oricărui rezultat. Este o finală disputată”, a mai declarat Szászgáspár Barnabás, citat de totalbaschet.ro.
Tehnicianul gazdelor a dat dovadă de vizionarism când a spus înainte de cea de-a doua partidă că orădenii nu trebuie să se creadă învingători în finală. Și chiar s-a întâmplat, iar Mureșul a egalat. Însă, leii vor veni la Mureș dornici să învingă și să câștige trofeul de campioni. “Avem de pus la punct niște lucruri. Sunt aspecte pe care le putem corecta și cu siguranță nu este o situație iremediabilă. (…) Am încercat să începem mai bine în această partidă, însă nu am reușit. (…) Finala nu este jucată. Cel puțin eu așa cred. Este adevărat, seria se mută la Târgu-Mureș. Poate ei au devenit acum favoriți. E normal să fie așa, însă acest lucru nu înseamnă nimic. Rămâne de văzut cum va decurge această serie în continuare, dacă se schimbă statutul celor două echipe”, a spus Cristian Achim pentru sursa citată.
Antrenorul Achim l-a remarcat, în mod deosebit, pe Iuri Fraseniuc, confirmând și opinia noastră că luptă pe teren cu sufletul, însă până la urmă din aceste două confruntări s-a văzut echipa, în ciuda oboselii resimțite după un sezon lung și aglomerat.
Finala se reia sâmbătă, 28 mai, la Tîrgu Mureș, în Sala Sporturilor. Partida se va disputa de la ora 20.

Ligia VORO
Goran Gajovic, MVP-ul partidei

 

Cel mai eficient jucător al partidei a fost, așa cum aminteam, Goran Gajovic care a marcat 17 puncte, din care 5 treițe din 6 încercări, în cele aproape 35 de minute jucate, cele mai multe minute de altfel din lotul târgumureșenilor. Gajovic care a avut 21 la eficiență a mai recuperat patru mingi și a distribuit 5 pase decisive. Cel mai bun marcator al tigrilor a fost Alhajji Mohammed care a înscris 20 de puncte. Pe tabela de marcaj și-au mai trecut numele – Goran Martinic, 19 puncte (2×3), Aliaksandr Pustahvar – 11 puncte (2×3), Lázár László – 6 puncte, Iuri Fraseniuc – 3 puncte, Ousmane Barro și Polyák László – fiecare câte două.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.