Istoria filmului maghiar, la UAT Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 423 Vizualizări

Istoria filmului maghiar, la UAT

filmInstitutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti împreună cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar – MADISZ judeţul Mureş, Asociaţia Culturală K’Arte şi Arhiva Naţională şi Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază seria de proiecţii cu titlul „120 de ani de Istoria Filmului Maghiar”.

Seria care demarează la Târgu-Mureş cuprinde 11 filme şi prezintă câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar, iar filmele vor fi proiectate în ultima duminică din fiecare lună, începând cu luna mai 2016.

Istoria filmului maghiar a început cu 120 de ani în urmă, în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, Sziklai Arnold şi Zsigmond, pe Calea Andrássy, au deschis porţile primului cinematograf maghiar „Ikonográf”, unde cu aparate Lumiére se proiectau filme pentru public. „Sub această premisă am iniţiat această serie de proiecţii în colaborare cu Arhiva Naţională şi Institutul de Filme din Ungaria – MaNDA, în cadrul căreia în fiecare lună prezentăm câte o creaţie cinematografică reprezentativă care la vremea sa a revoluţionat limbajul cinematografiei maghiare. Seria de proiecţii a fost lansată în luna ianuarie la Bucureşti, apoi în aprilie la Odorheiu Secuiesc, iar acum, în luna mai încep proiecţiile la Târgu-Mureş, la Universitatea de Arte. Evenimentul premieră va avea loc duminică, 29 mai, la ora 19.00 când vom proiecta două filme mute: „Până ce îmbătrânim” – „Mire megvénülünk” din anul 1916 şi „Ultima noapte” – „Az utolsó éjszaka” din anul 1917. Evocând spiritul şi atmosfera începutului de secol XX, filmele vor fi acompaniate live la pian de pianistul Trózner Szabolcs”, a precizat Kósa András László, director.

Filmele vor fi proiectate la Universitatea de Arte Târgu-Mureş, strada Köteles Sámuel nr. 6, duminică, 29 mai, orele 19.00. Filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE