Home / Slider / Se apropie Maris Fest 2016. Vezi ce modificare legislativă vor motocicliștii

Se apropie Maris Fest 2016. Vezi ce modificare legislativă vor motocicliștii

Distribuie

 

Sâmbătă, 18 iunie de la ora 12.00, Promenada Mall va găzdui cea mai mare paradă moto din Transilvania la care, potrivit organizatorilor, se estimează că vor participa peste 500 de motociclişti.

Turul de frumusețe și eleganță pe două roți este înscris în cea de-a doua ediție a festivalului Maris Fest, organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Târgu-Mureș, în perioada 17-19 iunie. Evenimentul oferă publicului oportunitatea de a cunoaște cultura motociclismului de pe meleagurile Transilvaniei îmbinată cu cele mai bune ritmuri de muzică rock contemporană.  Pentru un plus de adrenalină și distracție vor exista diverse concursuri interactive cu premii și alte activități,  airsoft, paintball, karting, kaiac, care se vor desfășura pe malul râului Mureș, lângă complexul de agrement „Mureșul”, la 7 Plopi, cu intrare gratuită.

În cadrul Maris Fest 2016, organizatorii vor pregăti o petiţie legată de ultimele modificări legislative care afectează motocicliştii, pe care o vor putea semna toţi participanţii. Din explicațiile oferite de Sanda Vițelar, purtătorul de cuvânt Maris Fest 2016, aproape toți motocicliștii români ar putea să primească acasă amenzi substanțiale, pentru că au așteptat începutul sezonului moto ca să încheie RCA. Teoretic, legea obligă asigurarea motocicletei chiar și iarna, când doarme în garaj.

Durata fixă a asigurării obligatorii, de șase sau 12 luni, dezavantajează motocicliștii: șase luni nu acoperă sezonul moto, iar asigurarea de 12 luni pentru motocicletă nu se justifică.

Ce spune legea

Potrivit legislației, “persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum şi să aplice pe parbrizul vehiculului sau în alt loc vizibil din exterior vigneta.”

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), „dacă nu încheiați asigurarea obligatorie RCA sau nu o mențineți în valabilitate în mod continuu, prin plata primelor de asigurare, săvârșiți o contravenție.“

Contravenția se constată de personalul Poliției și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 de lei. În plus, se reține certificatul de înmatriculare și plăcuța cu numărul de înmatriculare până când faci dovada că ai din nou RCA valabilă.

Ce schimbare se dorește

Nu trebuie ca un motociclist să fie oprit în trafic sau să vină cineva la garaj să vadă dacă ai asigurată motocicleta. Tot pe site-ul ASF apare următoarea mențiune: „Calitatea de neasigurat RCA poate fi constatată și prin compararea de către DRPCIV – Ministerul Administraţiei şi Internelor a parcului de vehicule înmatriculate cu baza de date la nivel național privind asigurările RCA valabile (CEDAM)“. Informațiile din baza aceasta de date sunt transmise de către societățile de asigurare.

”Prin petiţia pe care dorim să o înaintăm la finalul evenimentului Guvernului României vom solicita modificarea acestei prevederi pe care o considerăm nerealistă şi excesivă ţinând cont de faptul că în România sezonul pentru motociclişti rar depăşeşte 4-5 luni din an” menționează Sanda Vițelar.

Prin colaborarea cu Poliţia Română, atât parada motocicletelor, cât şi cursurile de siguranţă şi de prim-ajutor, atrag atenţia asupra prezenţei motocicletelor în trafic.

Suntem în top

Conform statisticilor existente, România ocupă un nedorit loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul accidentelor rutiere care implică prezența motocicliștilor. Multe dintre accidentele în care sunt implicate motociclete şi autoturisme sunt cauzate din vina şoferului masinii. De aceea, toţi şoferii ar trebui să fie în permanenţă conştienti de faptul că un motociclist se poate afla în imediata apropiere a autovehiculului.

Prin evenimentele organizate în cadrul Maris Fest 2016 se urmărește responsabilizarea tuturor participanţilor la trafic pentru ca aceştia să ia măsurile necesare, cu scopul de a evita producerea unor accidente nedorite.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.