VIDEO, FOTO: Feerie de culori şi muzică, la „Seara Palatului” Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1513 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Feerie de culori şi muzică, la „Seara Palatului”

1Aproape 2.000 de melomani au participat duminică, 22 mai, la „Seara Palatului”, concert extraordinar de operă în aer liber susţinut în Piaţa Victoriei din Târgu-Mureş de artişti ai Operei Naţionale din Cluj Napoca şi ai Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş, cu ocazia inaugurării iluminatului arhitectural al Palatului Administrativ din municipiu.

Clădire simbol pentru târgumureşeni

Investiţia, în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei, a fost realizată din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Mureş, iar proiectul de iluminare are ca obiectiv scoaterea în evidenţă a elementelor definitorii ale imobilului, cu ajutorul a 43 de proiectoare inserate în sol, a 350 de metri liniari de corpuri de iluminat montate pe clădire şi a 100 de metri liniari de becuri LED color. De asemenea, autorii proiectului au găsit soluţia şi pentru Turnul cu Ceas al Palatului, care are o înălţime de peste 50 de metri şi este iluminat pe toate faţadele sale.

2

Construit în perioada 1905-1907, Palatul Administrativ din Târgu-Mureş a fost conceput în stil Secession de arhitecţii Kommor Marcell şi Jakab Dezso şi a costat 700.000 de coroane. După inaugurare, clădirea a devenit Primăria oraşului, după care a fost sediul Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român, între 1962-1989, an din care găzduieşte Consiliul Judeţean Mureş şi Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.

3

„Suntem mai frumoşi astăzi decât am fost ieri”

La finalul concertului extraordinar, iniţiatorul proiectului, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, s-a adresat numeroşilor spectatori prezenţi în faţa Palatului Administrativ, subliniind ideea că investiţia a înfrumuseţat imaginea municipiului Târgu-Mureş. „Această clădire a fost la construcţia ei în concepţia arhitectului Primăria oraşului Târgu-Mureş. De atunci am devenit municipiu, de atunci am avut mulţi primari şi cred că avem această datorie de a restitui împreună şi a face practic o restituţie şi pe timp de noapte faţă de cea mai frumoasă clădire a oraşului nostru”, a spus Ciprian Dobre. „Putem spune că am făcut ca oraşul nostru astăzi să fie mai frumos decât mai oraşul nostru de ieri. Noi, toţi, suntem mai frumoşi astăzi decât am fost ieri. Vă mulţumesc şi mulţumesc şi maestrului Bebeşelea (Gabriel Bebeşelea, dirijor – n.r.) pentru spectacolul care l-a oferit. Mulţumesc Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş, mulţumesc Operei Naţionale Cluj Napoca pentru acest spectacol minunat de muzică clasică, care se asortează, zic eu, cu o clădire clasică în modul cel mai nimerit”, a completat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

4

„Târgu-Mureş este la înălţimea Europei”

La eveniment a participat şi primarului municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, care şi-a manifestat încrederea că în viitor Palatul Administrativ va redeveni sediu pentru Primăria municipiului. „Este o zi minunată, şi mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean că dă strălucire şi pe timp de noapte unei clădiri care sper că voi trăi, şi eu şi dumneavoastră visul, de a deveni Primăria Târgu-Mureş. Vă simt mereu aproape pentru ceea ce faceţi şi după modul în care închideai un pic ochii, te puteai trezi la fel de bine într-un orăşel din Italia sau din Ungaria, sau la Paris, sau oriunde unde într-adevăr când dumneavoastră sunteţi vă respectaţi şi daţi frumuseţe oraşului, Târgu-Mureş este la înălţimea Europei pe care ne-o dorim şi căreia vrem să îi facem surpriza de a ne cunoaşte acasă aşa cum suntem”, a menţionat Dorin Florea. Cred că şi Bernády György, acolo unde este, are un moment de bucurie în moment în care noaptea primăria va fi luminată”, a adăugat primarul municipiului Târgu-Mureş.

6

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE