Alexandru Pataki, soluţii pentru dezvoltarea comunei Băgaciu Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1496 Vizualizări

Alexandru Pataki, soluţii pentru dezvoltarea comunei Băgaciu

1Candidatul Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de primar al comunei Băgaciu, Alexandru Pataki, dezvăluie în interviul următor care sunt principalele priorităţi din strategia sa de dezvoltare a localităţii situată la 12 kilometri de municipiul Târnăveni. Dintre acestea, stimularea agroturismului local în vederea înfiinţării de noi locuri de muncă pentru tinerii din Băgaciu reprezintă preocuparea nr. 1 pentru Alexandru Pataki.

Reporter: Pentru început, vă rog să vă prezentaţi, pe scurt, cititorilor Zi de Zi.

Alexandru Pataki: Am vârsta de 45 de ani, m-am născut şi am copilărit în satul Deleni din comuna Băgaciu, unde am urmat cursurile şcolii generale după care am fost elev al Liceului de Chimie Industrială din Târnăveni, pe care l-am absolvit în anul 1988. A urmat fireasca Armată cum era pe atunci. Între timp am urmat şi cursurile unei facultăţi, în cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, fiind de profesie inginer mecatronist, după care am absolvit şi cursuri postuniversitare la aceeaşi instituţie de învăţământ superior, în Managementul proiectelor. M-am căsătorit în anul 1993 şi în urma căsniciei a rezultat o fată care în prezent este studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş. Ca activitate profesională am pornit de jos cum se spune, am lucrat ca şi compresorist timp de 15 ani, după care în urma absolvirii studiilor universitare am fost încadrat inginer la Sucursala Romgaz din Târgu-Mureş.

Rep.: Când şi cu ce obiective aţi intrat în politică?

A.P.: În politică m-am înscris relativ recent, în anul 2014, în Partidul Naţional Liberal, în ideea de a candida la funcţia de primar al comunei Băgaciu. Mă aflu pe lista unui partid politic, dar nu vin să fac politică, eu îmi doresc să fac administraţie pentru toţi cetăţenii comunei, indiferent de opţiunile şi simpatiile lor politice. E nevoie de o unitate la nivelul comunei pentru a reuşi să ne dezvoltăm cât mai sustenabil, iar eu îmi propun să fiu un primar al tuturor locuitorilor din Băgaciu.

Rep.: Ce v-a determinat să vă înscrieţi în competiţia electorală din 5 iunie 2016?

A.P.: Am avut multe semnale din comunitate, am fost solicitat de către mulţi consăteni să candidez, să pun umărul în încercarea de a construi ceva în cadrul comunităţii locale din Băgaciu.

Rep.: Care sunt atuurile cu care veniţi în faţa alegătorilor?

A.P.: Consecvenţa, seriozitatea, puterea de muncă şi dorinţa de a progresa şi nu în ultimul rând dorinţa de a face ceva pentru comunitate, ceva palpabil şi constructiv, deoarece în ziua de astăzi din păcate comunităţile săteşti încet-încet tind să se dezintegreze, să dispară. La noi, la Băgaciu, deocamdată e un caz fericit pentru că există peste 2.000 de locuitori în cele două sate.

Rep.: Care sunt principalele probleme ale comunei Băgaciu pe care v-aţi propus să le soluţionaţi alături de echipa dumneavoastră?

A.P.: Cea mai stringentă problemă este cea a locurilor de muncă. Din acest motiv tinerii nu prea mai au de ce să rămână la sat şi migrează înspre marile oraşe sau spre alte ţări.

Rep.: Sunteţi mulţumit de infrastructura existentă la nivelul comunei?

A.P.: În linii mari, da, nu pot să îi reproşez actualului primar nimic din acest punct de vedere. E adevărat că unele lucruri s-au făcut mai târziu, dar până la urmă s-au făcut, mă refer la investiţii în canalizare şi alimentarea cu apă potabilă.

Rep.: Care consideraţi că sunt punctele slabe ale actualei administraţii?

A.P.: Consider că unul din punctele slabe este că nu s-a reuşit atragerea de investitori, prin diverse măsuri. De exemplu, scutirea investitorilor de la plata impozitelor pe o perioadă determinată de timp. Un alt minus este că în opinia mea nu s-au căutat şi găsit soluţii pentru stimularea creării de noi locuri de muncă. Bugetul comunei a fost şi este insuficient pentru a putea implementa anumite proiecte, de aceea consider că soluţia pentru dezvoltarea comunei este întocmirea de proiecte prin care să încercăm să atragem finanţări nerambursabile din surse guvernamentale şi europene.

Rep.: Zona e ideală pentru agroturism. Ce se poate face concret pentru dezvoltarea acestui domeniu?

A.P.: Având în vedere că centrul comunei este o localitate săsească, cred că s-a putea face mai multe pentru valorificarea ei din punct de vedere turistic. Mă refer la introducerea unor case săseşti într-un circuit turistic, alături de alte obiective existente în comună: Biserica Fortificată din Băgaciu, Muzeul de la Deleni din cadrul Bisericii Unitariene, obiectiv care din păcate e promovat insuficient. La Deleni avem şi un monument istoric, o turlă de lemn, ridicată după cunoştinţele mele în anul 1699, doar din lemne, fără cuie din fier, care e unicat în zonă. Actuala Biserică Unitariană a fost construită în anul 1912, pe locul unei foste biserici care în arhivele statului încă există ca şi monument istoric. Ar mai fi Biserica Evanghelică din Băgaciu unde se află şi un orologiu vechi, pe care îl consider un simbol al comunei şi care m-aş bucura să fie reabilitat. Renovarea ei ar însemna ceva extraordinar şi un vis de-al meu este de a vedea ceasul funcţionând pe turnul bisericii. Mi se pare absurd ca în ziua de astăzi, când americanii spun că au păşit pe Lună, noi să nu putem să renovăm un ceas pe care saşii l-au făcut în urmă cu 300-400 de ani, şi a funcţionat. Pe timpuri, ceasul era reperul satului, al comunei, pentru că a fost astfel construit pentru a putea fi văzut din toate împrejurimile. Avem locuri foarte pitoreşti care ar putea fi introduse într-un circuit turistic, demers care ar însemna locuri noi de muncă şi o dezvoltare pe verticală a localităţii. Două locuri noi de muncă ar însemna încă unul nou şi tot aşa. Mi-am propus aşadar să încurajez iniţiativa privată pentru practicarea agroturismului şi crearea de locuri de muncă şi în acest sens mă adresez în special tinerilor cu iniţiativă. Va trebui ca în afara locurilor extraordinare, să oferim şi o poveste turiştilor. Arhivele conţin multe lucruri fascinante şi aşa cum spunea un înaintaş, un om care nu îşi cunoaşte istoria nu are viitor. Prin urmare, trebuie să ne uităm în trecut pentru a putea face paşii pentru ziua de mâine. Desigur, atunci când vorbim despre proiecte trebuie să ţinem cont că principalul capital pe care îl putem avea este resursa umană, capitol la care comuna Băgaciu încă stă bine.

2

Rep.: Ce alte proiecte mai aveţi în agenda de priorităţi pentru comuna Băgaciu?

A.P.: Sunt în discuţii cu un potenţial investitor interesat în construirea unui Centru de sănătate, printr-un parteneriat public – privat. De asemenea, consider că ar fi oportună înfiinţarea unui Complex de agrement şi sport în zonă, cu terenuri de sport, chiar şi piscină şi alte atracţii turistice.

Rep.: Prezentaţi, vă rog, echipa de consilieri pe care o propuneţi locuitorilor comunei Băgaciu.

A.P.: Pe primul loc pe lista consilierilor locali sunt eu, iar pe poziţia a doua se află Bandi Bela, în prezent consilier local, unul din promotorii mei care au insistat să candidez pentru a dezvolta comuna, un tânăr în vârstă de 33 de ani care are multă iniţiativă şi e cunoscut în comunitate pentru seriozitatea şi viziunea sa. Pe listă se mai află Liviu Madac, în vârstă de 43 de ani, foarte priceput în măcelărie, care ne-ar putea ajuta la implementarea unor proiecte, unul dintre acestea fiind înfiinţarea unei mini-ferme de animale cu o carmangerie mică. De asemenea, Nicolae Bogdan, jurist de profesie, fost consilier local. Propunerea noastră constă în oameni gospodari, cinstiţi şi cu o reputaţie foarte bună în comunitate, care pot veni cu un aport substanţial în dezvoltarea comunei. Atunci când pleci la drum încerci să pleci cu cei mai buni şi în opinia mea Partidul Naţional Liberal are cea mai valoroasă listă de consilieri locali.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE