Home / Slider / Belele în agricultură, înghețul târziu de primăvară și seceta

Belele în agricultură, înghețul târziu de primăvară și seceta

Distribuie

 

Din suprafața agricolă a județului de 411.422 ha, în anul 2015 au rămas neutilizate 512 ha, din categoria de folosință pajiști permanente, 20 ha, vii abandonate, 14 ha și hameiști 478 ha, potrivit informațiilor date de Ioan Rus, director executiv Direcția pentru Agricutură Mureș. Producțiile obținute la principalele culturi agricole în anul 2015, comparativ cu anul 2014, au fost în creștere, în special la grâu, secară, triticale, orz boabe, orzoaică de toamnă și de primăvară, mazăre, soia. Din cauza înghețului târziu de primăvară, anul trecut a fost afectată producția de fructe, struguri și rapiță, iar din cauza secetei din lunile iulie-august, au fost afectate în special producțiile de porumb, floarea-soarelui, tutun, plante medicinale, plante de nutreț, pășuni și fânețe. La cultura de grâu s-a înregistrat o producție medie de 4.015 kg/ha, la porumb boabe 4.616 kg/ha, iar la sfecla de zahăr 51.346 kg/ha.

” Anul trecut, comparativ cu anul 2014, în sectorul zootehnic am avut o creștere a efectivelor de animale la principalele specii, respectiv bovine 8%, porcine 15%, ovine 38%, caprine 47%, albine 17% și o scădere a efectivelor de păsări cu 6%, iar la cabaline 4%” ne informează Ioan Rus.

Tot anul trecut, în urma documentației depuse la Comisia Europeană, pentru recunoașterea Denumirii de origine Protejată la nivel european la un produs alimentar obținut în domeniul producției de lapte, Telemeaua de Ibănești cu Saramură de Orșova produs de S.C. Mirdatod SRL Ibănești, a primit atestatul de recunoaștere. În Registrul Național al Produselor Tradiționale este înregistrat un produs tradițional în domeniul producției de panificație fabricat în zona Sighișoara, Pita de casă cu cartofi.

 

De asemenea, verificati

Rețele de gaz modernizate în 14 localități mureșene

Distribuie Un număr de 20 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.