Activitatea pompierilor, sprijinită de Consiliul Judeţean Mureş Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 575 Vizualizări

Activitatea pompierilor, sprijinită de Consiliul Judeţean Mureş

333Plenul Consiliului Judeţean Mureş a aprobat joi, 26 mai, cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru, Raportul de analiză a capacităţii de apărare împotriva incendiilor în judeţul Mureş pe anul 2015 şi stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia.

Atenţie acordată serviciilor de voluntari

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Mureş Szabó Árpád, în anul 2015 autoritatea judeţeană a alocat suma de 32.000 lei pentru organizarea şi premierea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă participante şi câştigătoare a fazei judeţene a concursului profesional în domeniul apărării şi stingerii incendiilor, pentru premierea elevilor participanţi la concursurile „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa”, pentru editarea numărului 19 al revistei „Pompierii Mureşeni” cu prilejul „Zilei Pompierului” din luna septembrie, precum şi pentru editarea de pliante sau alte informaţii tipărite prin care să se aducă la cunoştinţa populaţiei factorii de risc generatori de situaţii de urgenţă sau alte dezastre precum şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul apariţiei sau producerii unei situaţii de urgenţă. „Consiliul Judeţean sprijină consiliile locale şi primăriile din judeţ în vederea îndeplinirii atribuţiilor ce le revin din actele normative ce reglementează activitatea în domeniu pentru prevenirea şi stingerea incendiilor şi coordonează în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş activitatea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ”, a subliniat Szabó Árpád.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, în programul Centrului de perfecţionare pentru personalul din administraţia publică se prefigurează includerea activităţii de formare şi evaluare a personalului din serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ.

Aproape 19.000 de intervenţii în 2015

În cursul anului 2015 subunităţile din structura Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al judeţul Mureş au intervenit la 18.896 situaţii de urgenţă, din care 554 au fost solicitări la incendii, 2.219 au fost solicitări la arderi necontrolate, 17.270 au fost solicitări de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare, 852 au fost solicitări pentru situaţii de urgenţă altele decât SMURD. „Comparativ cu anul 2014, numărul situaţiilor de urgenţă a crescut de la 15.505 în 2014 la 18.747 în anul 2015. Un aspect pozitiv îl reprezintă scăderea cu 27,85% a numărului intervenţiilor pentru stingerea arderilor necontrolate de mirişti şi vegetaţie uscată”, se menţionează într-un raport întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, denumit „Analiza capacităţii de apărare împotriva incendiilor. Măsuri de optimizare”.

Măsurile de optimizare a capacităţii de apărare împotriva incendiilor în judeţul Mureş pe anul 2016, urmăresc:

– Reorganizarea sectoarelor de competenţă ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Localităţile care au avut în dotare autospeciale vor fi arondate sectoarelor de competenţă învecinate dotate cu autospeciale, respectând criteriile de performanţă pentru servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă.

– Dotarea cu autospeciale în anul 2016 a localităţilor Miercurea Nirajului, Fărăgău, Beica de Jos;

– Înfiinţarea de noi puncte de lucru în oraşul Sovata;

– Dotarea cu autospeciale de intervenţie a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă având în vedere posibilitatea de achiziţionare de autospeciale din Marea Britanie, în baza bunei colaborării cu pompierii englezi;

– Atestarea cadrelor tehnice cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor de la localităţi;

– Operaţionalizarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă dotate cu autospeciale prin încadrarea corespunzătoare cu personal şi asigurarea permanenţei la sediu;

– Implicarea consiliilor locale şi a primăriilor din toate localităţile judeţului pentru acordarea drepturilor ce se cuvin voluntarilor;

– Stabilirea cuantumului indemnizaţiei care se acordă personalului serviciului pentru timpul efectiv de lucru la intervenţii şi celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului, în conformitate cu Hotărârea Guvernului României 1579/2005.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE