Home / Sanatate / Ce spun dermatologii despre depistarea precoce a cancerului de piele

Ce spun dermatologii despre depistarea precoce a cancerului de piele

Distribuie

Medicul dermatolog Mihaela Leventer susține că nu există educație și depistare precoce în cazul cancerului de piele, iar de multe ori oamenii nu recunosc că au o problemă și ajung la medic în faze avansate ale bolii, scrie AGERPRES. Potrivit medicului, cancerul de piele cel mai frecvent întâlnit este carcinomul cutanat. Una din trei persoane poate să facă un astfel de cancer de-a lungul vieții. Ea a adăugat că apare în urma expunerii prelungite la soare și este foarte frecvent asociat cu munca în aer liber. „Cancerele de piele ajung la noi în faze foarte avansate pentru că nu există o educație, nu există o depistare precoce. Există mai multe probleme. Publicul nu recunoaște că are o problemă, o amână, o ignoră și ajunge când lucrurile sunt foarte grave; pe de altă parte; un serviciu medical incompetent care expune pacientul la recidivă, dar și lipsa de raportare a cazuisticii la nivel național”, a afirmat Mihaela Leventer, conform sursei citate.
Ea a explicat că oamenii sunt obișnuiți să asocieze cancerul de piele cu alunița, dar există și alte manifestări ale cancerului de piele; de exemplu, „o bubiță care crește treptat în câteva luni de zile și ulcerează, chiar dacă este lipsită de durere sau senzație de mâncărime, ar trebui să ducă pacientul la doctor pentru simplu motiv că nu se vindecă. Evoluția prelungită este un semn de risc”. Declarațiile au fost făcute cu ocazia prezentării rezultatelor unui studiu de percepție asupra cancerului de piele, cercetare realizată, în luna martie, de Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii pe un eșantion de 1.200 de oameni. Conform studiului, nouă din zece români știu că există cancerul de piele, un sfert din ei știu că există carcinom, doar 8,7% din ei știu că poate fi și un tip de cancer de piele, doar 3,6% știu într-adevăr ce este și îl consideră vindecabil.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.