Marian Palaghie: „Comuna Ogra va apăsa pe accelerație!” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1416 Vizualizări

Marian Palaghie: „Comuna Ogra va apăsa pe accelerație!”

palaghieE candidatul liberalilor pentru Primăria Ogra. Primar în funcție, Marian Palaghie a scos comuna din letargie în ultimii 4 ani. Proiecte pe fonduri europene, proiecte din resurse proprii, asfaltări, reabilitări de școli și cămine culturale, sprijin pentru fermieri și afaceri, sprijin pentru vârstnici și biserici. Ce mai urmează?

Reporter: Pe scurt, cine sunteți dumneavoastră, Marian Palaghie?

Marian Palaghie: Sunt candidatul PNL la onoranta funcție de primar al comunei Ogra. Am 49 de ani, închei acum primul mandat de primar la Ogra și candidez din nou pentru a-mi continua proiectele de dezvoltare din programul meu. Nu sunt născut aici, ci în comuna vecină, Iclănzel. Am venit la Ogra în 2004, ca investitor, am fost multă vreme cel mai important plătitor de taxe și impozite la primărie. Având o afacere în domeniul exploatării pietrișului și nisipului am colaborat foarte bine cu localnicii și m-am apropiat de mulți dintre aceștia. Când oamenii mi-au propus în 2012 să candidez pentru funcția de primar m-am simțit mândru că ei văd în mine un posibil administrator de comună. Fire bătăioasă, am acceptat provocarea cu gândul de a scoate comuna din stagnarea în care stătea de două decenii. Sunt un om simplu, tehnician veterinar de profesie, dar învățat cu oamenii, știu să-i ascult, să le vorbesc, știu să le preiau sfaturile, știu să-i mobilizez, știu să pun punctul pe „i” când e nevoie. Comunicarea cu oamenii pentru mine e foarte importantă și știu asta de pe vremea când eram tehnician veterinar la Ideciu de Jos, până în 1991.

Reporter: Trăiți din salariul de primar?

Marian Palaghie: Nu se pune problema. Am fost atâția ani om de afaceri prosper – cu balastiera, cu firma de transport, azi cu ferma de 180 de hectare cultivate – încât am reușit să agonisesc destul să nu fiu nevoit să vânez un salariu. Nu de asta am ales să candidez și să devin primar, gândul meu a fost să ofer ceva din experiența și energia mea comunității care m-a adoptat cu atâta căldură! Să urnesc comuna asta din loc, pentru că stătea împotmolită rău, erau atâtea de făcut și banii pentru investiții stăteau pe pragul ușii – mă refer la fondurile europene.

Reporter: Ce ați găsit la Ogra în 2012? Ce ați reușit să mișcați în patru ani?

Marian Palaghie: Nu am găsit mari anomalii, poate tocmai pentru că nu s-a făcut mai nimic. Nicio investiție serioasă, niciun proiect pe fonduri european depus măcar, nu implementat. Un aer stătut am găsit și asta am reușit să schimb foarte repede. Am făcut un tur al satelor aparținătoare comunei și am vorbit cu oamenii. Le-am ascultat nevoile, pretențiile, problemele. Le-am prioritizat apoi și le-am inclus în agenda mea. Apoi, am pornit la muncă, cu energie, așa cum am fost eu învățat din mediul privat. Sigur, lucrurile nu seamănă, mi-am dat seama după un timp, însă în acești patru ani am reușit destule pentru a veni acum cu fruntea sus în fața cetățenilor. Concret, am început să facem proiecte și să solicităm fonduri prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Podișul Transilvaniei. În 2015 am reușit, de exemplu, reabilitarea centrului comunei – asfaltare, pavaj, șanțuri betonate, podețe, trotuare, borduri – un proiect european în valoare de 96.000 euro, plus TVA. Cu resurse din bugetul local am realizat asfaltarea pe mai multe străzi din comună – în total 3,8 kilometri, sprijinind astfel și accesul la cel mai important obiectiv turistic din comună, Castelul Haller. Am investit în școli, am schimbat ferestre, am montat parchet, am construit un teren sintetic pentru orele de sport, dar și pentru tinerii comunei care doresc să joace un fotbal sau altceva. Am organizat chiar competiții de fotbal, cetățenii fiind foarte implicați și fericiți la acele momente. Am reușit să reabilităm căminul cultural de la Lăscud, în celelalte sate urmând a fi reabilitate printr-un proiect cu fonduri europene pe care-l vom depune în luna iulie a.c. Am ajutat fermierii, construind fântâni și troci, care să-i ajute la adăpatul animalelor. Am sprijinit material toate cultele prezente pe raza comunei – catolic, ortodox, reformat. Sunt foarte mândru de activitatea Ansamblului „Ogrenii”, care a participat, sprijinit exclusiv de Primărie, la mai multe concursuri unde au avut rezultate bune. Pentru membrii Ansamblului am reușit recent achiziționarea de costume populare specifice zonei noastre.

Reporter: Ce proiecte doriți să continuați dacă veți fi reales?

Marian Palaghie: Avem un proiect foarte mare pe asfaltări. Anunț acum, cu bucurie, că proiectul nostru pentru modernizarea drumului Giuluș – Lăscud, pentru care luptăm din greu de 3 ani, a fost aprobat spre finanțare prin ordin de ministru în data de 13 mai 2016. E vorba de 17,9 kilometri de drum, valoarea proiectului fiind de 120 miliarde lei vechi (aproximativ 2,5 – 3 milioane euro). Suntem în faza de documentaţii, estimez că până la toamnă demarăm lucrările. Apoi, în luna iulie vom depune un proiect pentru reabilitare drumului Ogra Vaideiu. Pe partea de fonduri europene, în exercițiul financiar 2014-2020, există bani pentru modernizarea căminelor culturale și am fost anunțați că ne-a fost aprobat proiectul pentru reabilitarea căminelor culturale din Ogra, Dileu și Vaideiu. Vom investi – sper eu că tot 2016 vom începe lucrările – 500.000 euro în tot ce înseamnă sonorizare, acustică, încălzire, aer condiționat, mobilier. Acest proiect va însemna un mare plus pentru viața socială a comunei – atât pentru tineri cât și pentru vârstnici. Cea mai mare problemă a comunei va fi însă și cel mai greu de realizat: sistemul de canalizare. În loc să ne lase cei de la județ să depunem un proiect european pentru această chestiune – pentru că există bani pentru așa ceva – ne cam țin prizonieri în acel Masterplan, proiectat pentru întreg județul. Canalizarea se va face prin acest Masterplan, dar nimeni nu știe când. Dacă ne lăsau să facem proiectul nostru, cred ca aveam deja canalizare în comună. De această problemă se leagă o alta, foarte serioasă. Investitorii de o anumită mărime evită să deschidă afaceri la Ogra – deși comuna e foarte bine poziționată – pentru că în deceniul 2 din secolul 21 noi nu avem canalizare. Noi, ca Primărie, am realizat extinderea Planului de Urbanistică Generală (PUG), tocmai în ideea de a facilita realizarea investițiilor când acestea vor veni. Și vor veni, mai devreme sau mai târziu. Nu uitați, Autostrada Transilvania trece prin Ogra, e un nod rutier de interes național, iar investitori precum Hirschmann – din industria cablajelor auto – s-au așezat deja la câțiva kilometri de noi. Foarte mulți oameni de la noi lucrează la Hirschmann și foarte mulți vor lucra și la Autostradă. Totuși, agricultura rămâne principala activitate în zona noastră. Avem terenuri foarte fertile și nicio bucățică de pământ nu a rămas nelucrată, fapt foarte îmbucurător. În sprijinul proprietarilor de terenuri și al fermierilor, suntem în curs să rezolvăm problema parcelărilor și a titlurilor de proprietate. Am reușit să ajungem la 40% la acordarea de titluri de proprietate și la 800 ha de teren parcelate. Merge greu acest proces, dar îl scoatem la capăt. Cu bani din bugetul local.

Reporter: Este Ogra o comună îmbătrânită, ca și altele?

Marian Palaghie: N-aș spune, Ogra are perspective frumoase! Gândiți-vă că avem 426 elevi într-o comună de 2.500 locuitori. Și asta cu toate că abandonul școlar e o problemă serioasă în rândul comunității de rromi de la noi și ne luptăm să remediem acest lucru. Primăria susține cu toate forțele o fundație americano-elvețiană care derulează un proiect pentru reintegrarea școlară a copiilor rromi din comună. Pentru viitorul comunei, toți acești copii sunt importanți.

Reporter: Despre tineri și business am vorbit. Ce proiecte dedicate vârstnicilor aveți în program?

Marian Palaghie: Discutând cu medicii de familie – avem două cabinete în comună – am ajuns la concluzia că e necesar să facem un contract cu o firmă ce oferă asistență medicală la domiciliu. Primăria plătește aceste servicii pe baza unui raport de activitate al acestei societăți. Mulți vârstnici nu pot să se deplaseze, sau au nevoie de îngrijire specială și pe aceștia i-am luat din evidența medicilor de familie și i-am contactat. Acum primesc regulat această asistență din partea firmei respective. Am început din luna februarie și deja e acoperită întreaga comună. Am făcut cu cei de la firma respectivă și o evaluare a sănătății la nivelul comunei și concluzia a fost pozitivă. Nu sunt probleme deosebite.

Reporter: Scurt, de ce ar trebui să vă voteze cetățenii pentru încă un mandat?

Marian Palaghie: Pentru că am realizat deja niște lucruri, comuna e creștere serioasă și dezvoltarea ei trebuie accelerată. Mai e vorba aceea românească: „Nu schimba calul atunci când trage la deal pentru că o să-ți plece căruţa la vale”. Suntem pe drumul bun. Se deschid măsurile finanțare și vom depune o mulțime de proiecte. Am o echipă bună de consilieri, oameni serioși, profesioniști, plini de energie pozitivă, selectați din toate satele comunei, ca să reprezinte toți cetățenii. Cred că putem să continuăm într-o viteză superioară ceea ce am început acum patru ani.

A consemnat Alin BOLBOS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE