Elevii reghineni informați asupra riscurilor consumului de droguri Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 638 Vizualizări

Elevii reghineni informați asupra riscurilor consumului de droguri

Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin a găzduit vineri, 27 mai dezbaterea cu tema ”Spune NU drogurilor”, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală ”Petru Maior”, la inițiativei bibliotecarei Imola Grama. Au răspuns ”prezent” trei clase de liceu din Reghin, elevii având  parte de o prezentare asupra riscurilor care decurg din consumul de droguri, prezentare expusă de psihologul Demeter Maria, agentul șef de poliție Mihaela Stanciu și medicul de urgențe dr. Claudiu Muntean. 

2 (2)Scopul acestei dezbateri a fost acela de a conștientiza tinerii asupra pericolelor drogurilor, atât din punct de vedere al sănătății cât și în ce privește încălcarea legilor, a sănătății mintale a tinerilor. Aceste doguri se găsesc la tot pasul, și atunci încercăm să le atragem atenția asupra riscurilor la care se expun, riscuri care pot avea urmări tragice. Mereu e mai bine să previi decât să vindeci, iar în cazul drogurilor, de multe ori acest proces de vindecare e unul extrem de anevoios, care implică timp și resurse financiare, cu consecințe negative atât asupra celui în cauză,  cât și a  familiei și prietenilor acestuia”, a precizat bibliotecara Imola Grama, moderatorul dezbaterii.

Nu apelați la minuni”

Psihologul Demeter Maria a explicat elevilor prezenți importanța găsirii unei persoane apropiate care să oprească derapajul celui expus tentațiilor în evadarea sa spre lumea drogurilor și a altor tentații nocive. ”Încercați să vă găsiți o persoană de încredere, poate să fie un profesor, o vecină, chiar bunica care, are acea inteligență emoțională, care are în spatele ei experianța de viață. Împărtășiți-i acestei persoane, unui profesor, psihologului școlar, problemele care vă macină. Consilierea seamănă de multe ori cu un coș în care s-au adunat atât de multe lucruri care la un moment dat trebuie să le arunci. Goliți-vă coșul, dar în mod inteligent. Nu apelați la minuni. Drogul e o minune, ține puțin după care începe nenorocirea.”, a precizat Demeter Maria. 

La rândul său, ag. șef de poliție Mihaela Stanciu a subliniat rolul părinților în prevenirea eventualelor probleme generate de consumul de droguri. ”Este foarte important să fiți prieten măcar cu unul din cei doi părinți. Este important ca orice problemă care apare la vârsta voastră să poată fi spusă părinților, deoarece sunt printre puținii din lumea asta care vă ajută necondiționat, și singurii care știu să păstreze un secret în ce vă privește”, a spus Mihaela Stanciu.

Trebuie să aveți încredere în voi”

Din cadrul dezbaterii nu putea lipsi opinia unui medic, de urgență în cazul de față, locul unde tinerii ajung în deseori ca urmare a unei inocențe aparent banale care poate schimba viața. ”Nu știți să aveți răbdare să creșteți. Nici noi nu am știut la vârsta voastră, și trebuie să aveți răbdare și să aveți încredere în voi. Nu săriți diferite trepte, nu săriți etape, nu încercați să faceți totul în viteză iar dacă săriți peste două etape totul se va întoarce împotriva voastră. Chiar dacă pe moment ați câștigat cu ușurință, ulciorul nu merge de multe ori la apă. Chiar și când treceți strada, o dată ați reușit în locul unde trec multe mașini, iar a doua sau a treia oară nu veți mai reuși să ajungeți de partea cealaltă a străzii. Începeți să căpătați încredere, ”lasă că mie nu mi se întâmplă”, iar când s-a întâmplat tuturor le pare rău. Așa este și în cazul celor care devin dependenți de droguri, cei care iau tot felul de boli, altele în afară de dependența de aceste substanțe, suferă și e târziu. Dacă ați putea gândi cu mintea care ați avea-o la 70 de ani, dar acest lucru nu se poate. Atunci trebuie să aveți încredere în voi, să vă găsiți modele bune de urmat. Părinții sunt cele mai bune modele pe care le puteți avea. Chiar dacă cineva în școală este mai ”cool”, este cel mai popular, nu încercați să-l copiați, ci încercați să fiți voi, și ce e mai important, să aveți răbdare. Noi ca părinți nu avem de multe ori răbdare cu voi, dar măcar voi să aveți răbdare, în special cu voi. Să aveți încredere că în fiecare dintre voi există o persoană de succes. Nu săriți etapele, deoarece există riscul să vă accidentați. Aveți răbdare, sunteți tineri, și fiecare veți avea succes dacă faceți totul pas cu pas. Școala este ca o clădire, clădirea voastră. Puneți fiecare dintre voi o cărămidă la locul ei. Dacă nu o faceți, rămân găuri și la un moment dat se poate nărui totul. Aveți răbdare cu voi, nu încercați să vă simțiți bine cu orice preț și în orice condiții, aveți răbdare pentru că ce este al vostru este doar al voastru”, a precizat dr. Claudiu Muntean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE