• foto

    galerie foto

Home / Sanatate / Profesorul Benedek Imre, o voce puternică a Cetății

Profesorul Benedek Imre, o voce puternică a Cetății

Distribuie

benedek 1Reporter: Domnule profesor Benedek Imre, în perioada 22-24 iunie, se desfășoară la Târgu-Mureș cea de-a XVI-a ediție a Congresului Internațional de Cardiologie. Care sunt în acest an coordonatele acestui eveniment?

Prof. Benedek Imre: Întâi, vom avea între participanți nume sonore ale cardiologiei europene și mondiale, profesori prestigioși de la Oxford, Sorbona, Viena, Budapesta, Berlin, București, dovadă că acest eveniment pe care noi îl organizăm de 16 ani a căpătat o importanță majoră la nivel european. Ca program al evenimentului, vă pot spune că miercuri, 22 iunie, specialiști din cadrul Societății Române și Maghiare de Cardiologie vor expune teme despre cele mai recente cercetări și informații din lumea cardiologiei pe plan național și european. În zilele următoare, joi și vineri vom avea ședinte de comunicări în imagistica neinvazivă avansată, urmând a fi prezentate ultimele noutăți care se aplică în domeniu. Și aici vor fi nume sonore, specialiști reputați din Budapesta, Viena, Bucureşti și Târgu-Mureș, care vin și cu prezentări de caz. Programul Congresului continuă cu un expozeu în domeniul aritmiologiei, unde avem invitați importanți din Milano, din Budapesta, București, Cluj și Târgu-Mureș. Apoi, interdisciplinar, vor avea prezentări medici specialiști din domenii care interferează cu cardiologia și care vor să fie la curent cu ce se întâmplă nou pe planetă în acest domeniu. Va fi prezentă doamna profesor Maya Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române și director al Institutului de biologie și patologie celulară „Nicolae Simionescu”. Doamna profesor este celebră pentru cercetarea pe care o face în zona biologiei celulare și a endotelului vascular. Vom avea, de asemenea, comunicări și date statistice cu privire la infarctul miocardic. Mă bucur să vă spun că, acum două săptămâni, la ședinta grupurilor de lucru ale Societății Române de Cardiologie, s-a spus că mortalitatea cea mai mică la pacienții internați cu infarct miocardic e în Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, la Clinica de Cardiologie, adică 5,4%. Atenție, la nivel național cifra e de 12%, iar cifra europeană este 8%. Sunt mulțumit că această clinică, prin echipa pe care am creat-o, a crescut în aprecierea tuturor specialiștilor. Se vede și după multitudinea și diversitatea cazurilor care ajung la noi. Rolul și experiența echipei mele au crescut foarte mult, valoarea individuală a celor din echipă a crescut enorm. Mă refer, de exemplu, la prof. Teodora Benedek, la prof. asoc. Monica Chițu, la prof. asoc. Kovacs Istvan, la dr. Bajka Balazs, la dr. Ciprian Blendea, la dr. Jako Beata, la dr. Rat Nora, la dr. Suciu Susana, la dr. Marius Orzan. Congresul se va încheia cu discuții legate de cercetare de bază, de transplantul de celule stem, de medicina regenerativă. Va fi, per total, o reuniune foarte interesantă pentru cei care lucrează în domeniul cardiologiei sau au tangență cu el.

benedek 2

Rep.: Pe lângă activitatea dumneavoastră curentă, vă gândiți la o revenire în politică?

B.I.: Nu, familia mea nu e departe de politică însă, după cum știți din familia mea doamna prof. dr. Teodora Benedek candidează pentru o poziție de consilier local în Târgu-Mureș, pe lista PNL. Aș vrea însă să vin în sprijinul fratelui meu, Benedek Istvan, care a fost atacat în presa de limbă maghiară de secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, pe motiv că susține public buna înțelegere între români și maghiari. Fratele meu spune că e bine să susținem persoane cu viziune în administrație, nu contează că sunt români sau maghiari sau germani, sau de altă etnie. Îl felicit pentru această poziție. Eu am în familie și reformați și ortodocși și am și uitat această chestiune a diferenței, până când, în preajma alegerilor, s-au deșteptat unii și alții și vin să ne reamintească că de fapt suntem diferiți. Nu e așa. Vreau să transmit doar atât: eu, neamul meu, de 850 de ani suntem în această zonă și respectăm România dar nu uităm de unde provenim. Activitatea mea ca om de știință și ca profesor universitar s-a produs în numele acestei țări. Nimeni nu poate să conteste acest lucru. Când eram tineri tata ne-a explicat un lucru esențial: „Unul dacă se naște ungur, nu e vina nici meritul lui, altul dacă se naște român, iarăși, nu e vina nici meritul lui”. Omul este important, ce valoare are, ce poate să facă, ce forță are. Aici, în Târgu-Mureș, noi trebuie să trăim împreună, românii, maghiarii, sașii, evreii, țiganii și să valorificăm la maximum valorile locale. Este, deci, regretabilă izbucnirea domnului Kovacs de la UDMR. Cred ca atitudinea lui vine dintr-un sentiment de inferioritate, altfel nu-mi explic de ce nu poate respecta cum se cuvine un profesor universitar de talia lui Benedek Istvan, care și-a adus o contribuție importantă în medicină și societate, înființând un Centru de Excelență de Transplant și Hematologie, apreciat în România și Europa. Kovacs pare a fi specialist în diversiune, ținând cont de școala pe care a terminat-o. A spus că domnul care candidează la Primăria Târgu-Mureș din partea UDMR va pierde lupta daca fratele meu face declarații în favoarea altui candidat. Să ne explice mai bine de ce se vorbește că UDMR a cedat deja Primăria Târgu-Mureș în favoarea funcției de președinte al Consiliului Județean? Eu sunt politician cu vechime, înțeleg lucrurile astea și atunci să nu ne acuze că sabotam campania candidatului nostru la Primărie câtă vreme ei nu au de gând să câștige lupta. Eu cred că ei sabotează mai mult candidatul UDMR-ului. Și reformele recente din UDMR se pare că au semnătura lui și numai reforme bune nu sunt – mă gândesc la acele alegeri care s-au desfășurat în urmă cu trei ani, cu aranjamente bine cunoscute. Ar trebui să lăsăm diversiunea deoparte și oamenii să voteze cum le dictează conștiința, să sprijine comunitatea, viziunea cea dreaptă și bună care aduce ceva orașului Târgu-Mureș.

Rep.: Cum vedeți candidatura pentru Consiliul Local a doamnei Teodora Benedek?

B.I.: Am trecut și eu prin asta, fiecare om de valoare la o anumită vârstă, împlinit profesional, trebuie să-și aducă contribuția la dezvoltarea comunității în care trăiește. O susțin pe Teodora Benedek în ceea ce face, e pe un drum corect. Mă bucur că se implică și va susține interesele majore ale comunității. Timp de 18 ani a fost alături de mine în politică, voi fi și eu alături de ea. Și voi vota ca atare.

A consemnat Alin BOLBOS


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Popice: Înfrângere pe terenul campioanei en-titre

Distribuie Echipa de popicari din cadrul CSM Târgu Mureș a pierdut jocul etapei a IV-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.