CPECA Mureș marchează Ziua Mondială fără Tutun Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 381 Vizualizări

CPECA Mureș marchează Ziua Mondială fără Tutun

 

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea de activităţi de informare – sensibilizare  – conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate.

Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Mureș va organiza o serie de activităţi de informare-educare-conştientizare în mediul  liceal și gimnazial adresate elevilor și cadrelor didactice. Potrivit organizatorilor, acestea se vor desfășura la Liceul Teoretic “Gheorghe Marinescu”, Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” și Gimnaziul “Dacia” Târgu Mureș. Totodată voluntarii CPECA Mureș, vor posta pe facebook mesaje de sensibilizare a comercianților de tutun în vederea refuzului de a vinde țigări către copii.

La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.

Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).

Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

Ambalarea și etichetarea tutunului

În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin institutiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

În cadrul Zilei Mondiale fără Tutun 2016, OMS şi Secretariatul FCTC pregătesc adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului – recomandată deja de Ghidurile de implementare a articolelor FCTC 11 „Ambalarea şi Etichetarea Produselor de Tutun” şi 13 „Publicitatea, Promovarea şi Sponsorizarea Tutunului”, adoptate la a treia Conferinţă a Părţilor din 2008.

Tema anului 2016

În consecinţă, Ziua Mondială fără Tutun 2016 are tema: „Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, se desfăşoară sub sloganul: „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”

Astfel, OMS cheamă în acest an ţările-părţi ale FCTC la pregătirea ambalării neutre (standardizate sau uniformizate în raport cu mărcile comerciale de tutun) – considerată o măsură importantă pentru reducerea atractivităţii tabacului (în special pentru tineret) prin cvasi-eliminarea utilizării publicităţii pro-tabac pe ambalaje în beneficiul sporirii vizibilităţii avertismentelor de sănătate de pe pachete.

Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi (numai 2) culori în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

Ambalarea neutră a produselor de tutun este în vigoare în Australia din 2012, iar din mai 2015 se aplică în primele ţări din UE: Irlanda, Franța şi Marea Britanie. Uniunea Europeană agreează ambalarea neutră, dacă există studii atestând eficienţa măsurii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE