Home / Cultură / Caragiale, demistificat pe scena Naționalului

Caragiale, demistificat pe scena Naționalului

Distribuie

Ultima premieră a stagiunii 2015-2016 la Compania ”Liviu Rebreanu” a Teatrului Național a readus pe scenă ”Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale, în haine contemporane, într-o lectură scenică neașteptată, susținută și de fragmente de text original, sub titlul“Prea multă vorbărie”.

4Propunerea trupei “Liviu Rebreanu”, este de a rediscuta acest text important al culturii noastre, insuflându-i spiritul de azi. Cât mai rezistă azi Scrisoarea? Cum poate fi ea jucată azi? Ce știm despre Caragiale? Cine a fost el de fapt? Ce ar spune dacă ar coborî azi printre noi ? Cum ar privi el lumea contemporană?

1 (3)Spectacolul demistifică personalitatea marelui dramaturg, aducându-l alături de noi, aproape de noi. Este singurul fel de a ne păstra vii și autentici, spun artiștii, în regia lui Gavril Cadariu și conceptul Alinei Nelega.

6După premiera de duminică, 29 mai de la Sala Mare, spectacolul ”O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărie” va putea fi văzut înaintea finalului de stagiune cu trei reprezentații, marți 14, miercuri 15 și joi 16 iunie, ora 19:00 la Sala Mare Protagoniștii spectacolului sunt actorii Rareş Budileanu- Ştefan Tipătescu, Cristian Iorga- Ghiţă Pristanda, Nicolae Cristache- Zaharia Trahanache, Roxana Marian- Zoe Trahanache,Mihai Crăciun- Un cetăţean turmentat, Alexandru-Andrei Chiran- Tache Farfuridi, Ion Vântu- Iordache Brânzovenescu, Costin Gavază- Nae Caţavencu, Dan Rădulescu- Agamemnon Dandanache.

Teatru, politică, moralitate

2 (3)Este un spectacol mai neobișnuit. Am încercat, împreună cu Alina, să găsim o formulă prin care să trezim un interes real din partea spectatorilor, dincolo de cel imediat – de posibil subiect de bacalaureat sau teză la limba română, studiu pentru cei care activează în domeniu… Este un spectacol în care vorbim despre teatru, politică, moralitate, condiția alegătorului, șansele candidaților, despre felul în care aceste lucruri au funcționat și funcționează și astăzi. Ceea ce îmi place cel mai mult la această formulă de spectacol este faptul că va devoala anumite mituri legate de opera lui Caragiale, mituri care, într-o anumită măsură sunt falsificări ale identității sale de artist. Noi am vrea să-l vedem pe Caragiale cel adevărat. Cine o fi el oare ?”, afirmă Gavril Cadariu, regizorul spectacolului.

Foto : Bristena


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.